Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Al Gore løse klimakrisen

Appellerer til folkets samvittighet i sin nye bok.

UTE MED NY BOK: USAs tidligere visepresident Al Gore lanserer nå en ny bok om klimakrisen. Den forrige boka og filmen var store publikumssuksesser for mannen som også vant Nobels fredspris i 2007. Foto:  

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTE MED NY BOK: USAs tidligere visepresident Al Gore lanserer nå en ny bok om klimakrisen. Den forrige boka og filmen var store publikumssuksesser for mannen som også vant Nobels fredspris i 2007. Foto: Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tidligere visepresident, nobelprisvinner og klimaaktivist Al Gore ga i dag ut sin nye bok om klimakrisen. I forkant av klimatoppmøtet i København kommer nå Gore med sine egne betraktninger om hva han mener må gjøres for å løse klimaproblemene.

Etter å ha reist verden rundt og advart mot klimaforandringene, laget filmen «An inconvenient truth» og boka med samme navn, og vunnet Nobels fredspris i 2007, vil han nå vende seg fra folket til de som kan løse krisen.

Boka «Our Choice: A Plan to Solve the Climate Crisis» utgis på 100 prosent resirkulert papir, noe som ifølge ham selv sparer 1513 trær.

Bok for de mektige
I et intervju med Newsweek sier Gore at han håper den nye boka inspirerer til at folket skal presse på for en løsning på de store problemene, henvender boka seg i hovedsak til lovgivere og businessfolk som kan utøve lederskap for å få til en klimaavtale.

Men han trekker også fram en del mer spirituelle, religiøse eller også grunnleggende moralske argumenter for å redde jorda: ideen om at Gud ga menneskene ansvar for jordkloden, og at det er en forpliktelse å bevare den for fremtidige generasjoner.

Andre temaer som tas opp er fornybare energikilder, avskoging, jorderosjon og overbefolkning. Siden 2007 har Gore snakket med eksperter på flere ulike felt, fra jordbruk til nevrovitenskap, for å diskutere mulige løsninger på klimakrisen. Boka summerer derfor opp 30 av disse møtene,

Ifølge The Guardian viser nye meningsmålinger en bratt nedgang i antall amerikanere som mener det haster å gjøre noe med klimaforandringene.

- Klimaforandringene er et unntak
I et intervju med tyske Der Spiegel i dag svarer Gore på spørsmålet om hvorfor det er så vanskelig for myndighetene å skape forandring selv om de fleste vet hva som må gjøres.

- Vi mennesker forveksler ofte det enestående med det usannsynlige. I hverdagen, hvis det er noe som aldri har skjedd tidligere, er det oftest trygt å anta at det ikke kommer til å skje i framtida. Men det er unntakene som kan drepe deg, og klimaforandringene er et av disse unntakene, sier Gore.

Hans nye bok kommer bare en måned før klimatoppmøtet i København i desember, samtidig som stadig flere statsledere mener det vil være vanskelig å komme fram til en forpliktende avtale om utslippsreduksjoner under møtet.

Forventer klimaavtale
Gore har ovært en av Barack Obamas store støttespillere gjennom valgkampen hans, og har ventet seg store ting på klimafronten fra presidenten. Han mener det er realistisk å forvente en avtale i København.

- Obamas framskritt med helsereformen har allerede gått mye lenger enn det vi (president Bill Clinton og visepresident Gore, red. anm) klarte å gjøre. Han vil få gjennom en klimaavtale. Så jeg er optimistisk, sier han til Der Spiegel.

Han sier også til avisa at han er sikker på at president Obama kommer til å dra til toppmøtet i København - på tross av at Obama selv har sagt at han ikke får til å reise. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media