Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Arbeiderpartiets nye alkohol-plan gjøre øl-en dyrere

Men kastet i fra seg tanken om å stramme inn på åpningstidene.

DENNE KAN BLI DYRERE: Arbeiderpartiet har nå besluttet at de ikke vil stramme inn på skjenketidene, men deres nye plan kan gjøre drikkevarene dyrere. 

Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
DENNE KAN BLI DYRERE: Arbeiderpartiet har nå besluttet at de ikke vil stramme inn på skjenketidene, men deres nye plan kan gjøre drikkevarene dyrere. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag tok Arbeiderpartiets stortingsgruppe stilling til spørsmålet vedrørende maksimal skjenketid over hele landet. Det kunne ende med at alle utestedene i landet hadde måttet stenge tappekranen senest klokken 02.00.

Men til glede for mange ble det ikke noe av dette:

Vil kontrollere seinere - Det blir ikke noe kutt i skjenketiden. Vi har sett på en nasjonal tiltakspakke med mange gode momenter, sier Aps helsepolitisk talsmann Thomas Breen til Dagbladet.

- Det ble en veldig god debatt, der vi kom fram til at tålmodigheten overfor problemer med overskjenking og skjenking til mindreårige er slutt. Vi vil lage en nasjonal forskrift som legger rammer på hvordan problemet skal håndteres lokalt, sier Breen videre.

Blant annet vil de komme med krav til når på døgnet kontroller skal finne sted.

- I dag finner de gjerne sted litt tidlig på kvelden. Vi vil endre dette til sen kveld og natt, sier han.

Øl-en kan bli dyrere Han forteller at dette vil gjøre kontrollen dyrere, og regningen vil han gi utestedene som et gebyr på bevillingen - som vil presse utestedene til å skru prisene opp.

I tillegg vil Arbeiderpartiet differensiere åpningstidene innenfor det samme byrommet. I dag kan man ikke pålegge enkelte utesteder i samme gate til å stenge tidligere.

- Det er bare å se på suksessen i Stockholm. På Stureplan er bare 50 prosent av stedene åpent til maks-tid, mens andre stenger gradvis. Det er derfor Stockholm er en hyggelig by å dra ut i, mener Breen.

- I Oslo stormer alle ut klokken 3.30 og skal i de samme taxikøene og de samme matkøene. Vi må si at allmenne hensyn må gå foran.

Vil begrense negative virkninger Dessuten vil Ap gjøre noe med systemet som helhet etter at man i flere byer har sett at utesteder som får inndratt bevillingen driver fiktive eierskifter for deretter å åpne utestedet med et annet navn litt senere.

- Vi vil naturligvis følge nøye med på om våre tiltak fungerer. Hvis det viser seg at det ikke fungerer bra, vil vi stoppe kranene tidligere.

- Dette er en nasjonal bekjempelse av de negative virkningene av alkoholservering. Det er mange hyggelige virkninger, men vi ønsker å begrense de negative.

Arbeiderpartiets nye plan skal nå legges inn i en varslet rus-melding, og vil deretter sendes på høring.

- Vi har som mål at dette er satt i verk tidlig på nyåret, sier Breen.

NHO Reiseliv er fornøyd med Arbeiderpartiets avgjørelse om å ikke innstramme skjenketide.

- Dette er et godt budskap til alle medarbeidere i våre 2400 medlemsbedrifter over hele landet. Og en riktig beskjed til lokale politikere som ønsker å bestemme når serveringsbransjen skal stoppe skjenkingen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Gyldenskog i en kommentar.

- Samtidig må vi som landets største utelivsorganisasjon gå foran og vise at vi tar på alvor den diskusjonen som har vært om uheldige virkninger av alkohol i lokalmiljøet. Poenget med Aps beslutning i dag er at man slår fast at det er de som kjenner lokale forhold best som må treffe beslutninger om tiltak som skal begrense uheldige virkninger av alkohol, sier Gyldenskog.

NY PLAN: - Vi har sett på en nasjonal tiltakspakke, forklarer Aps helsepolitisk talsmann Thomas Breen. Foto: Jacques Hvistendahl
NY PLAN: - Vi har sett på en nasjonal tiltakspakke, forklarer Aps helsepolitisk talsmann Thomas Breen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media