Slik vil Bård Vegar Solhjell forandre SV

35-åringen er Kristin Halvorsens favoritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg er nå opptatt av veien videre for SV. I forrige uke, da vi kranglet med oss selv i full offentlighet om norske styrker til Afghanistan, var vi på vårt verste. Vi er på vårt beste når vi snakker om framtidas utfordringer på en forståelig og nær måte, sier Bård Vegar Solhjell (35).

Etter det Dagbladet erfarer, vil SV-leder Kristin Halvorsen gå langt for å få Solhjell som partiets 2. nestleder ved siden av Audun Lysbakken (29).

Mot ham står sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa (29), som i gatene demonstrerer mot Halvorsens politikk i regjeringen.

Valgkomiteen er splittet i synet på hvem som bør bli ny nestleder. Derfor prøver Fiskaas opprinnelige støttespillere å finne en annen og mindre kontroversiell kandidat enn henne. Men Etter det Dagbladet erfarer, kan SV-ledelsen leve godt med en delt innstilling. De er sikre på at Solhjell vil få flertall på landsmøtet i slutten av mars.

Selv vil han ikke kommentere spekulasjonene. Overfor Dagbladet vil SVs statssekretær på Statsministerens kontor heller fortelle om hvilke feil SV har gjort og hvor partiet nå bør gå.

Viktigere enn mat

- Vi må tilbake igjen til debatten blant SV-erne på lærerrommet og få forståelse for et budskap om at kunnskap er det viktigste i skolen, at unger skal lære noe. Der føler jeg at vi politisk er på sporet, men vi er fortsatt ikke kommet langt nok i å gjenopprette tilliten på det området, sier Solhjell til Dagbladet.

- Hva har dere gjort galt?

NESTLEDERKANDIDAT: - I forrige uke, da vi kranglet med oss selv i full offentlighet om norske styrker til Afghanistan, var vi på vårt verste, sier statssekretær Bård Vegar Solhjell, som nå vil bli nestleder i SV.
NESTLEDERKANDIDAT: - I forrige uke, da vi kranglet med oss selv i full offentlighet om norske styrker til Afghanistan, var vi på vårt verste, sier statssekretær Bård Vegar Solhjell, som nå vil bli nestleder i SV. Vis mer

- Jeg var selv sterkt medskyldig i en stor feil i valgkampen for to år siden. Vi la fram budskapet om flere timer og mer kvalitet i skolen, mens hele Norge trodde at skolemat var den avgjørende saken for SV. På toppen av det hele klarte vi å regne feil, og da er det vanskelig å bli trodd på at kunnskap er det viktigste i skolen.

Mer innhold

- Hvorfor skal vi tro på dere nå etter at dere i tiår har nedtonet kunnskap som det avgjørende?

- Det er et fortegnet bilde av SV. Det er ikke SV som har styrt norsk skolepolitikk de siste tretti år. Men mitt syn er at vi skal gjenreise tradisjonen for at formidling og lærernes rolle er det avgjørende for elevenes kunnskap. Vi skal fortsatt holde opp de klare forskjellene til høyresida: Kunnskap koster penger fordi vi trenger flere lærere og undervisningsmateriell. Og istedenfor privatisering, må vi gå motsatt vei. Vi må ta tak i de store forskjellene som dagens skole ikke utjevner.

- Hvordan?

- Alle som har små unger, ser hvor ekstremt fort et lite barn lærer. Det sikreste vi vet fra forskning er hvor mye av barnets framtid som allerede er lagt når det begynner på skolen. Derfor må vi satse tungt på innhold i barnehagen, i tillegg til lav pris og utbygging av flere plasser. Så må vi satse på flere timer og flere lærere i de første trinnene på barneskolen.

Tydeligere på skole

- Du mener at SV må profilere seg mer på kunnskap og skole enn utenrikspolitikk?

- Utenrikspolitikk skal fortsatt være en viktig del av SV, i likhet med miljøkampen. Men mange leter etter det SV som brydde seg om skolehverdagen. Jeg møter det selv hos andre foreldre, og jeg merker et press på at partiet må være en tydeligere stemme for sosial utjevning, sier Solhjell.

Han går nå langt i å innrømme det kritikerne har sagt etter Afghanistan-striden: SV har vært mer opptatt av telle nederlagene enn seirene.

- Det skal være rom for ikke å være fornøyd med alt, men det kan vi diskutere på egne møter. Jeg tror vi i åra framover må bli flinkere til å reklamere for de viktige endringene vi oppnår, sier Bård Vegar Solhjell.

I motsetning til venstrefløyen i partiet, vil han sterkt forsvare regjeringens Afghanistan-politikk.

- Det er nettopp i utenrikspolitikken vi har lettest for å bevise SVs innflytelse. Vi fikk Norge ut av USAs «Enduring Freedom», økte bistanden til Afghanistan, påvirket hele strategien til Nato og utelukket stasjonering av norske styrker i sør.

- Kan dere leve med at sentralstyremedlemmer kaller norske soldater drapsstyrker og demonstrerer mot regjeringen?

- Du får ikke meg til å si ett ord om enkeltpersoner, fordi det er nettopp intern krangel vi skal ha mindre av i SV. Faktum er at vi har den mest radikale regjeringen i Europa, blant annet på grunn av SVs påvirkning på utenrikspolitikken. Vi må løfte blikket, og se det store prosjektet vi deltar i. Det er det vi må formidle til velgerne.