Opplysninger til Dagbladet:

Slik vil de kneble Giske

Sentralstyret har i dag behandlet vedtektsendringer for å stanse gjennomslaget til Trond Giskes lokallag. Dagbladet vet at tre forskjellige alternativer er på bordet.

KOLLISJONSKURS? Trond Giske har ved flere anledninger vært negativ til kursen statsminister Jonas Gahr Støre har lagt seg på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KOLLISJONSKURS? Trond Giske har ved flere anledninger vært negativ til kursen statsminister Jonas Gahr Støre har lagt seg på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ap's sentralstyre er i gang med vurderingen av mulige vedtektsendringer som potensielt kan begrense makten til Trond Giskes lokallag Nidaros sosialdemokratiske forum.

Dagbladet får opplyst at sentralstyret jobbet med forslagene til vedtektsendringer i dag, men at ingen konklusjon ble fattet.

Sentralstyret kommer med en anbefaling som landsmøtet i partiet til slutt skal ta stilling til.

Modellene som vurderes

Dagbladet er kjent med at dette modellene som nå vurderes av sentralstyret:

  • Et alternativ er å ikke gjøre noe. Det gir Nidaros' eksplosive vekst Giske langt større innflytelse i Ap både lokalt og nasjonalt.
  • Et annet alternativ er å stille krav om at man må være medlem der man bor.
  • Et tredje alternativ som ligger mellom de to første alternativene, er en begrensning på representasjon, enten ved at bare de som bor i kommunen kan være med som grunnlag for representasjon eller at det settes et tak på antall representanter for de store.

Et Giske-problem

Sentralt hevder partiet at vedtektsendringene ikke kan knyttes til Trond Giske og den vanvittige veksten til hans lokallag. Det pekes blant annet på at vedtektsutvalget, som ledes av Lubna Jaffery (Ap), ble nedsatt lenge før Nidaros' voldsomme vekst.

Men Dagbladet vet at Giske-veksten har aktualisert saken betraktelig høyt oppe i partiet, og at man «er nødt» til å finne en løsning.

Dersom ikke partiet finner en måte å begrense gjennomslaget til Nidaros, vil Trond Giskes lokallag kunne vært malurt i partibegeret både regionalt og nasjonalt så lenge medlemstallene er som de er i dag.

Giske har markert seg som en kritiker av regjeringens retning særlig på strømpolitikken. Inne på støttegruppene til Giske på Facebook får partileder Jonas Gahr Støre (Ap) tidvis hard medfart, som Dagbladet tidligere har avdekket. Giske har gjentatte ganger tatt avstand fra all hets.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer