Slik vil de stoppe nordmenns «narkoturisme»

Nytt forslag kan gjøre det vanskeligere å reise til Norge med medisiner i kofferten.

NY REGEL: En regelendring kan gjøre at det blir vanskeligere å få med seg medisin til Norge fra andre Schengen-land. Foto: Eivor Eriksen/Dagbladet
NY REGEL: En regelendring kan gjøre at det blir vanskeligere å få med seg medisin til Norge fra andre Schengen-land. Foto: Eivor Eriksen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trøndersk politi slår alarm, etter det de mener er omfattende narkotikaturisme til Spania. 
De ser nemlig en trend hvor trøndere fyller kofferten med store mengder reseptbelagte medisiner og frakter det med seg til Norge - helt lovlig.

Politiets frykt er at pillene blir videresolgt på gata, men de kan ikke stoppe det. 

Endres Lovverket sier nemlig at man kan ha med seg medisiner for opp til 30 dagers forbruk tilbake til Norge fra andre Schengen-land. Politiet frykter at regelen blir grovt misbrukt av mennesker som kjøper seg legeattester fra korrupte leger i syden. Nå blir regelverket kanskje skjerpet inn fra en måned til en ukes forbruk for personer som har folkeregistrert adresse i Norge.  

Det har nemlig Statens Legemiddelverk foreslått i en forskriftsendring som ble sendt på høring i sommer. Foreløpig har ikke Helse- og omsorgsdepartementet tatt noen beslutning i saken.  

- Ulempen med innstrammingen er at det kan gjøre det noe vanskeligere for folk som reiser og trenger medisiner. Den åpenbare fordelen er at det kan hindre narkotikaturisme, sier direktør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk. 

Han påpeker at man naturligvis må gjøre en nærmere avveining av om spesielle legemidler skal unntas fra forskriftsendringen: 

- Vi er nødt til å ha en ordning hvor pasienter som reiser mye kan ha med seg medisiner, men når man har en ordning som er et gode for de fleste, er det såklart alltid noen som skal misbruke den. Her ligger skylden mest hos disse legene. Dessverre har vi noen leger både i Norge og i andre land som ikke følger forsvarlig praksis, sier Madsen.  

Misbrukes Ifølge Trønder-Avisa, som først omtalte saken, mistenker politiet at mellom 40 og 60 trøndere på jevnlig basis reiser til utlandet og henter med seg medisiner hjem -  og politiet mistenker at mange av trønderne kjøper legeattesten sin fra en og samme lege i Benidorm i Spania. 

Ifølge Hallgeir Bjørvik i Tollvesenets region Midt, finnes det eksempler på at enkelte har tatt med seg så mye som 500-700 piller inn til landet etter sydenferien. 
Samme trend vises også på Gardermoen, hvor tollvesenet ifølge VG mistenker at folk drar på organiserte narkotikaturer. 

- Det som skjer er helt lovlig så lenge de har papirene i orden, men det vi stusser på er at både mengden per attest og antall folk som gjør dette, er blitt mye større den senere tiden, sier Bjørvik til Dagbladet. 
  
Kritisk  Høringsforslaget om å skjerpe reglene møter motbør fra Foreningen for en human narkotikapolitikk. Formann Arild Knutsen mener en slik regelendring vil sørge for større spredning av stoffer som rusavhengige ikke vet styrkegraden på - og mener det er et tilbakesteg for norsk ruspolitikk. 

- Det er ikke verre at noen reiser til utlandet og får medisiner de vet styrkegraden på, enn at de kjøper pulver på gata. Årsaken til at dette skjer, er ikke en regel som sier at det er lov med fire uker, men det at det i det heletatt eksisterer et illegalt marked,  sier Knutsen, som påpeker at en slik regelendring ikke vil minske folks behov for medisinen.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer