Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Donald regjere verden

Kjendisriking Donald Trump tror ikke det blir vanskelig å få USA opp av grøfta.

PLANEN KLAR: Donald Trump mener han kan få USA opp av grøfta med harde virkemidler. Han har sagt at han vil annonsere om han stiller som republikansk presidentkandidat i løpet av mai. Foto: REUTERS/Joe Skipper
PLANEN KLAR: Donald Trump mener han kan få USA opp av grøfta med harde virkemidler. Han har sagt at han vil annonsere om han stiller som republikansk presidentkandidat i løpet av mai. Foto: REUTERS/Joe Skipper Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Trump vurderer sterkt å stille som presidentkandidat for republikanerne, og har de siste ukene gått til harde angrep på Barack Obama.

Skulle han bli president, står verden overfor et radikalt annerledes amerikansk regime, dersom Trump holder det han har lovet i fire sentrale TV-programmer de siste dagene.

- Veldig lett Trump har brukt de siste ukene på å skape tvil om presidenten faktisk er født i USA. Det har fått republikanske velgere til å trykke ham til sitt bryst, selv det ikke har kommet fram noen tegn til at Obama er født noe annet sted enn Hawaii. På flere meningsmålinger er Trump nå den mest populære republikanske kandidaten.

Hittil har Trump fått lov til å bruke mest tid på å angripe Obama og kalle ham en «elendig president» og hevde at USA er «på vei til helvete», men nå begynner han også å få spørsmål om hva han vil gjøre med USAs problemer.

- Det er veldig lett, svarer han.

Skal ringe Opec Bensinprisene i USA er rekordhøye med omtrent 6 kroner literen. Økning i prisen har stor betydning for amerikanske husholdninger som bruker bilene sine mye. Trump vil løse dette med en telefonsamtale til de oljeproduserende landene i Opec.

- Se på hva som skjer med bensinprisene. De stiger til 5 dollar, 6 dollar, 7 dollar per gallon uten at vi har noen i Washington som ringer til Opec og sier: «Gutter, tida er ute. Dere skal ikke få fortsette sånn.», sier Trump til ABCs «Good Morning America».

Han er opprørt over at land som Saudi-Arabia sier at de kutter produksjonen samtidig som de har enorme oljereserver og bensinprisen stiger.

- Så hva ville du gjøre for å følge opp den trusselen?

- Det er så lett. Det er så lett. Det handler bare om budbringeren. De ville ikke en gang være der om ikke det var for oss. Disse 12 fyrene sitter rundt et bord og sier la oss kødde med USA, sier Trump og gjør det klart at han vil fjerne amerikansk støtte til Opec-regimer dersom de ikke gjør som han sier.

Særlig Saudi-Arabia, som er USAs allierte i Midt-Østen vil få det tøft med Trump som president.

- Tror du at de er våre venner? De er ikke våre venner, sier Trump.

Vil ta oljen Han har også planen klar for hvordan han mener USA bør håndtere Irak.

- Vi gikk inn i Irak og har brukt 1,5 billioner dollar (9000 milliarder kroner). Vi kunne ha gjennoppbygget halve USA. 1,5 billioner, og så skal vi bare forlate landet. I gamle dager var det vinneren i en krig som beholdt restene. Du vinner krigen, og du tar det, sier Trump.

- Så du vil vi skal stjele oljefelt? spør ABC.

- Unnskyld meg. Vi stjeler ikke noenting. Vi betaler tilbake til oss selv de 1,5 trillionene, vi har brukt.
Mer olje Nesten det samme mener han om situasjonen i Libya.

- I Libya ville jeg gjort én ting. Jeg ville enten gått inn og tatt oljen, eller jeg ville ikke gått inn i det hele tatt. Vi kan ikke være hele verdens politimann, sier Trump til CNN.

- Du ville tatt oljen?

- Absolutt. Jeg ville tatt oljen, men jeg ville gitt dem rikelig så de kunne levd lykkelig. I gamle dager hvis du vant en krig, var landet ditt, sier Trump.

Obama planlegger å kutte i forsvarsbudsjettet, men Trump sier at det er helt uaktuelt dersom han blir president.

Vil presse Kina Ifølge Forbes er Trump god for  2,7 milliarder dollar (16,2 milliarder kroner), men ifølge seg selv er han mye rikere. Han mener hans suksess som forretningsmann også viser at han vil være en god forhandler på vegne av USA.

- Det er så lett, sier Trump, som er frustrert over Obamas holdning i internasjonale spørsmål.

Trump mener han lett skulle klart å presse Kina til å slutte med valutakursmanipulasjon som skader USA.

- Jeg ville ikke holde gallamiddager. Mens Obama håndhilser og bukker, ville jeg ha hatt en veldig, veldig sterk samtale med den kinesiske presidenten, sier Trump til Fox News.

Han har også medisinen klar om kineserne ikke gjør som han sier. Da vil han innføre en 25 prosent tollsats på alle kinesiske produkter som eksporteres til USA.

- Så snart de tror det skal skje, vil de oppføre seg veldig hyggelig fordi det ville ødelagt økonomien deres, sier Trump.

Løser gjeldskrisa USA sliter med en enorm utenlandsgjeld og budsjettunderskudd. Obama planlegger å kutte i utgifter og øke skatter slik at budsjettunderskuddet kuttes med 24 000 milliarder kroner de neste 12 åra.

Trump mener USA først og fremst må satse på å få sving på økonomien slik at pengene begynner å strømme inn igjen.

- Vi kan gjøre det ved å skape jobber, ved å hente jobber hjem igjen. La andre land bekymre seg for seg selv, sier Trump til Fox News.

Han mener det kan gjøres ved å endre på insentivene.

- Dette er veldig enkelt. Bare gi folk insentiver til å ansette våre folk, ikke til å ansette folk fra India, Kina, Mexico og andre steder, forklarer Trump.

- Hva vet økonomer Den amerikanske kongressen og Obama jobber med å øke gjeldstaket slik økonomer mener er helt nødvendig for å unngå økonomisk kaos. Trump mener det ikke er klokt å lytte for mye til økonomer.

- Hva vet egentlig økonomer. De fleste av dem er ikke særlig smarte. Dette handler om at vi må få i stand en avtale med noen, sier han til NBC.

Foreløpig er han ikke klar for å gjøre store endringer i store velferdsprogrammer som Medicare, men han har tidligere gjort det klart at han identifiserer seg med den svært høyreorienterte Tea Party-bevegelsen og kaller seg selv «svært konservativ».

Tidligere var Trump tilhenger av en egen skatt for alle som hadde en formue over 10 millioner dollar (60 millioner kroner), men han sier nå at han ikke lenger er for dette. Han er også sterkt imot Obamas helsereform selv om han tidligere tok til orde for universelle helsedekning.

- Jeg vil at folk skal bli tatt godt vare på, men jeg vil også ha et helsevesen som vi har råd til. Vi er et annerledes land i dag. Vi har ikke råd til ting som vi tidligere kunne hatt råd til, sier Trump.

KJENDIS: Milliardæren Donald Trump er superkjendis i USA og fikk blant annet sin egen stjerne på Hollywood Walk of fame i 2007. Her sammen med sønnen Barron og kona Melania. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes
KJENDIS: Milliardæren Donald Trump er superkjendis i USA og fikk blant annet sin egen stjerne på Hollywood Walk of fame i 2007. Her sammen med sønnen Barron og kona Melania. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media