Slik vil ekspertene ha Mette-Marit

Ekspertene er ikke i tvil. Mette-Marit Tjessem Høiby må leve sitt eget liv, og bør gjøre som prinsesse Diana og dronning Silvia - være samfunnsengasjert og et forbilde for moderne kvinner. Forventningene til Haakons kjæreste er skyhøye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om kort tid flytter Mette-Marit Tjessem Høiby sammen med Norges tronarving. Hennes liv kan aldri bli som før.

Dagbladet har spurt en rekke eksperter på ulike samfunnsområder om hvordan hun selv best mulig kan forme sin kongelige rolle:

ENGASJERT:

- Mette-Marit må ha et bilde av hva hun vil bruke rollen til. Hun må ha en visjon og en misjon, sier medierådgiver i Apeland informasjon og leder i Norske Informasjonsrådgivere, Ole Christian Apeland.

- Mette-Marit bør gå lenger enn tidligere kongelige i å ha standpunkter. Hun bør allerede nå merke seg ut saker hun vil stå for. Mette-Marit må bli bedre enn dronning Sonja til å forstå media. Det norske folk forventer mer av Mette-Marit enn at hun er en god kone og mor. Da Sonja ble offisiell, tenkte folk primært at Harald hadde fått en god kone, mener Apeland.

Kronprins Haakon har uttalt seg tydelig i flere aktuelle spørsmål. Det mener lederne av de politiske ungdomspartiene at Mette-Marit også må.

- Mette-Marit må selv velge hvilke saker hun vil fronte. For den yngre generasjonen gir det en trygghet å se at de kongelige mener noe, sier leder i Unge Venstre, Jennie Johnsen.

Ine Marie Eriksen, leder for Unge Høyre, sier: - Jeg tror ikke det er en dum utvikling at de kongelige tar stilling i kontroversielle spørsmål, mener Eriksen.

OPPGAVER:

Arbeidsoppgavene står i kø for Mette-Marit - hvis hun vil. Men flere understreker at hun må passe seg vel for å bli en «medieprinsesse».

Stéphanie Dumont, kreativ direktør og partner i reklamebyrået Bold TBWA, er glad for å få alenemora inn i kongefamilien:

- Endelig får vi et menneske som har en annen bakgrunn og erfaring. Vi trenger ikke flere kongelige pappfigurer. Monarkiet får først betydning når de kongelige mener noe. Mette-Marit må ha sitt eget liv, uavhengig av Haakon, mener Dumont.

Ekspertene understreker likevel at hun må velge fanesaker med omhu. Røde Kors, Flyktningerådet, Ungdom mot Vold og liknende organisasjoner kan absolutt være noe. Kanskje også Aleneforeldreforeningen?

Leder Farid Bouras i Ungdom mot Vold sier:

- Vi vil komme til å sende invitasjoner til Mette-Marit i framtida. Hun kan gjøre mye i holdningsskapende arbeid blant ungdom i Oslo. Hun kan bli «håpets prinsesse».

Flere, også svenske eksperter, trekker paralleller til prinsesse Diana og til dronning Silvia. Begge brukte sin status til å få medias oppmerksomhet om hjertesaker.

- I stedet for å bli som for eksempel Sonja, bør hun heller se på hvordan Diana løste oppgavene, mener informasjonsrådgiver Ole Christian Apeland.

I tillegg til norsk historie og kultur må Mette-Marit også kunne samenes historie.

- Vi får til stadighet bekreftelse på at kongen også er samenes konge. Når kronprinsen får en samboer, og hvis paret satser videre, vil vi ta imot Mette-Marit med åpne armer, sier sametingspresident Sven Roald Nystø.

FORBILDE:

Enten hun vil eller ikke, vil Mette-Marit bli et forbilde - spesielt for unge jenter.

Stéphanie Dumont mener det ikke finnes mange forbilder i dagens Norge.

- Mette-Marit kan uten tvil bli et forbilde, selv om hun ifølge tradisjonen, som ikke jeg skjønner noe av, ikke har gjort alt etter boka. Hun representerer mye av det vår generasjon ser som helt naturlig. Det viktigste er at hun, sin unge alder til tross, framstår som en person med livserfaring. Hun må stå for det hun har gjort tidligere, mener Dumont.

Farid Bouras i Ungdom mot Vold har hatt besøk av kronprinsen en del ganger.

- Det kan faktisk være slik at enkelte ikke blir kriminelle fordi kronprinsen engasjerer seg i det arbeidet vi gjør. Han representerer noe som er kjempebra, han er høy og mørk og smiler alltid når han er på besøk. Som hans kjæreste vil Mette-Marit også bli en person ungdommen kommer til å se opp til, mener Bouras.

MOTE:

Klesdesigneren Pia Myrvold har fulgt debatten om kjæresteparet, fra Paris. Hun er opptatt av at Mette-Marit beholder sin stil.

- Hun må ikke gå inn i garderoben til Sonja og adoptere den. Hun må være med på å bygge opp under at kvinner har sitt eget liv og rett til å velge selv. Det er viktig at hun tar med seg sin stil og at Slottet aksepterer den, sier Myrvold, som legger til: - Dermed kan Mette-Marit bli et forbilde for alle moderne kvinner.

MODERNE MONARKI:

Kan hun være med på å fornye monarkiet?

- Både Mette-Marit og kronprinsen bør fortsette å leve slik de gjør. I dag er det for eksempel nesten ingen som trykker Sonja til sitt bryst, nettopp fordi hun er en slags gallionsfigur, mener Stéphanie Dumont.

Ine Marie Eriksen, leder for Unge Høyre, mener monarkidebatten er nødvendig: - Det som nå skjer, er positivt og nødvendig for monarkiet. Mette-Marit og Haakon må være kongepar for sin generasjon. Jeg tror også den unge generasjonen har en grunnleggende tillit til Haakons valg.

Republikaner og Unge Venstre-leder Jennie Johnsen: - Jeg tror Mette-Marit og Haakon blir gode representanter for det moderne monarki.

Eksstatsminister Kåre Willoch sier: - Jeg synes det er bra at kronprinsen velger seg en norsk jente. Et annet syn er forferdelig gammeldags. Etter å ha studert det blå blodets historie er jeg ikke spesielt imponert. Den eneste som imponerer er Carl Johan, og han kom fra den tidas laveste borgerskap.

Willoch er også positiv til at kronprinsen skal gifte seg med Mette-Marit: - All erfaring tilsier at det er fordelaktig.

Den eneste som er skeptisk til Mette-Marit, er hoffreporter Trine Larsen i danske EkstraBladet: - Ingen vet hvordan hun vil takle dronningrollen. Det er svært vanskelige oppgaver som venter. Det er å spille lotto med monarkiet å velge henne som dronning.

UTDANNELSE:

Mette-Marit er en «halvstudert røver». Hun avbrøt ingeniørstudiene, tar sosialantropologi, og følger journaliststudier ved Folkeuniversitetet i Oslo en gang i uka.

For tida er hun elev ved dronning Sonjas private «prinsesseskole».

Omar Magnergärd er en av Sveriges mest kjente hoffreportere. I 40 år har han fulgt kongehusene i Europa: - For en dronning kreves det stil og eleganse. Mette-Marit må læres opp til dette. Hun må spørre omgivelsene, ikke bare venninner, om hvordan hun skal opptre. Dessuten er språk viktig. Det er naturlig at hun behersker engelsk godt, og kanskje også andre språk.

Mette-Marit er anbefalt av Slottet om å ikke jobbe. Det reagerer Stéphanie Dumont kraftig på: - Jeg synes det er merkelig at Slottet har anbefalt henne å ikke jobbe. Da blir hun som et skjørt lite vesen som må beskyttes. Mette-Marit må for all del ikke bli en kjedelig og intetsigende kjæreste som går ved siden av kronprinsen og fniser.

Si din mening om Mette-Marit!

<B>POSITIV:</B> Farid Bouras
<B>FORVENTNINGER:</B> Kronprins Haakon og Mette-Marit viste seg fram på mandag.
<B>MOTEEKSPERT:</B> Pia Myrvold
<B>STØTTER HAAKON:</B> Kaare Willoch