Slik vil en krig ramme

I en hemmeligstemplet rapport konkluderer FN med at en USA-ledet krig mot Irak vil føre til sult, epidemier og død for opp mot 10 millioner av sivilbefolkningen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RAPPORTEN, som ble lagt fram før jul, er hemmeligstemplet fordi generalsekretær Kofi Annan fryktet at detaljerte planer for hjelpetiltak fra FNs side kunne gi Irak inntrykk av at organisasjonen anså våpeninspeksjonene som nytteløse, og en krig mot Irak som uunngåelig.

Verdens helseorganisasjon anslår at antall drepte i kamphandlinger vil være 100000 mennesker, mens 400000 vil dø som en indirekte følge av krigen. Når antallet blir så høyt, skyldes det delvis, ifølge WHO, at «utbrudd av sykdommer av epidemisk karakter er svært sannsynlig». Det gjelder i første rekke kolera og dysenteri.

I rapporten heter det også at så mange som 500000 mennesker vil trenge medisinsk behandling i større eller mindre grad som direkte og indirekte følge av kamphandlingene.

MATVARESITUASJONEN VIL også bli kritisk for millioner av mennesker. Det gjelder særlig mer enn to millioner alvorlig eller moderat underernærte barn under fem år, og en million gravide og ammende kvinner.

«Storparten av befolkningen er nå fullstendig avhengig av regimet for å få tilfredsstilt hovedtyngden av, eller alle, basisbehov», heter det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer