<strong>LÆRER AV BRITENE:</strong> Høyre-leder Erna Solberg er i London for å lære om britenes helsepolitikk. Her på besøk hos NHS Newham General Hospital  i London. Foto Keith Hammett /Dagbladet.
LÆRER AV BRITENE: Høyre-leder Erna Solberg er i London for å lære om britenes helsepolitikk. Her på besøk hos NHS Newham General Hospital i London. Foto Keith Hammett /Dagbladet. Vis mer

Slik vil Erna endre din helsehverdag

Vil rangere sykehusene og gjøre deg til sjef over egen helse med ny teknologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Erna Solberg vil reformere norsk helsevesen med forbrukerteknologi. Høyre-lederen er i London denne uka, og i formiddag var hun innom offentlige helseforetak for å se og lære.

NHS Choice og NHS Newham General Hospital, som tilhører det offentlige helsevesenet, har tatt i bruk teknologi som gjør at pasienter kan ta større kontroll med og ansvar for sin egen helsesituasjon.

Medisinvarsel på app Med datasystemer hjemme i sin egen stue, kan pasientene selv måle og sende inn helseopplysninger til legen.

Enkle mobilapplikasjoner minner pasienten på når det er på tide å ta medisinen. Særlig personer med kroniske sykdommer som diabetes og hjertesykdom er i målgruppen. Ifølge de britiske sykehuslederne når man lettere personer som ellers ikke er flinke til å følge opp egen helse, man forebygger bedre, reduserer antall legebesøk og sparer helsevesenet når pasientene gjør mer av jobben selv.  

- Framtidsrettet - Dette er en del av et framtidsrettet helsevesen. Det er viktig å gi mennesker mulighet til å mestre sin egen sykdom og helse. Det vil også redusere behovet for helsekonsultasjoner. Dette er en kjempemulighet som vi må gripe fatt i, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hun viser til at Nøtterøy kommune er i gang med et lignende prosjekt, og mener at helseteknologi bør bli en del av samhandlingsreformen. Hun understreker at tett oppfølging av helsepersonell er nødvendig.

Venteværelset på sykehuset i London var i dag fullt av folk som oppsøkte legen på vanlig måte, som hos en vanlig, norsk legevakt.

Måling og rangering Den britiske satsingen inkluderer også en hjemmeside der pasientene kan finne informasjon og rapporter fra både sykehus og rangeringer gjort av andre pasienter, før de gjør sitt valg av behandlingssted. En slik nettside har Høyre lenge ivret for.

- Du er ikke redd for å få kritikk for målehysteri også i helsevesenet? 

- Nei, dette handler om åpenhet og å skape kvalitetsindikatorer. Du som pasient skal få informasjon om feilbehandlinger og hvor gode sykehusene er på sine prosedyrer. Det handler mest om å samle resultater, sier Solberg.

For tiden er helse under heftig kontebatt i England. David Camerons nye helsereform trådte i kraft 1. april, og helseteknologi er ikke den kontroversielle delen. Reformen, som omstrukturerer helsevesenet, er den største i offentlig helsevesen siden 1948. Tilhengerne mener at den er helt nødvendig. Kritikere mener at helse nå blir satt ut på anbud, at det offentlige helsetilbudet undergraves og at dette vil ramme de svakeste.

Stortingsmeldingen om velferdsteknologi kommer på fredag, og på en nordisk konferanse om velferdsteknologi i forrige uke lovet helseminister Jonas Gahr Støre både mer penger og en helhetlig satsing på teknologi som legger til rette for at helsevesenet både kan spare ressurser og legge til rette for at syke og eldre kan bo hjemme lengst mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer