Slik vil Erna hindre abort- og pelsprotest

Partitoppene har filt seg fram til et forslag som skal hindre pelsdyropprør og abortsprekk i Stortinget i dag. - Ikke verdt papiret det er skrevet på, svarer Senterpartiet.

ABORT OG PELS: Venstres og KrFs store seire på pelsdyrnæringen og abort skal voteres over i Stortinget i dag. Foto: Denis Balibouse / Reuters
ABORT OG PELS: Venstres og KrFs store seire på pelsdyrnæringen og abort skal voteres over i Stortinget i dag. Foto: Denis Balibouse / ReutersVis mer

To svært kontroversielle saker skal vedtas på Stortinget i dag.

Den ene saken er Venstres blanke seier i regjeringsplattformen om forbud mot pelsdyroppdrett, den andre er KrFs like klare gjennomslag om endringer i abortloven.

På forhånd har det vært tydelige sprekkdannelser mellom regjeringspartiene. For mange i Venstre, Høyre og Frp sitter det langt inne å stemme for innstramminger i abortloven. Motsatt er det krevende for KrF, Frp og Høyre å avvikle pelsdyrnæringen. Alle partiene har imidlertid godtatt at dette skal skje, men spørsmålet om hvordan pelsdyrbøndene skal kompenseres har satt fyr i debatten.

Flere representanter i Frp og Høyre har åpnet for å stemme imot egen regjering i pelsdyrsaken, men i går møttes regjeringspartienes parlamentariske ledere for å rydde uenigheten av veien.

Forventer enstemmighet

Konkret har regjeringspartiene samlet seg om et såkalt løst forslag som åpner for omkamper på Stortinget dersom kompensasjonsordningen gir «urimelige utslag».

Saksordfører Morten Ørsal Johansen (Frp) regner med at regjeringspartiene samlet vil slutte seg til forslaget, uten at enkeltrepresentanter gjør «opprør» og stemmer på tvers.

Han sier det satt langt inne å finne fram til formuleringer som alle partier kunne stille seg bak.

- Det er ikke til å legge skjul på at dette er en vanskelig sak for oss. Det er en skikkelig drittsak, for å si det rett ut. Men nå slår Stortinget fast at vi vil følge nøye med på forskriften og sørge for at bøndene får en ordentlig kompensasjon, sier han.

Møttes i går

Venstres Terje Breivik bekrefter overfor Dagbladet at ordlyden i forslaget ble diskutert da han møtte de andre parlamentariske lederne i regjeringspartiene onsdag.

- Dette forslaget hadde jeg med meg til gruppemøtet i Venstre, sier han.

Breivik er tydelig på at han nå forventer et enstemmig vedtak om forbud mot pelsdyroppdrett fra regjeringspartienes side.

- Jeg tar for gitt at regjeringspartiene stemmer samlet for dette, sier han.

Avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025 var Venstres store seier i Granavold-pattformen og Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sa til Dagbladet i går at et eventuelt pelsopprør måtte få konsekvenser.

- Vi vil kreve at det settes hardt mot hardt: Hvis representanter fra Frp og Høyre stemmer mot avvikling av pelsdyrnæringen, må Venstres representanter få stemme mot innstramningene i abortloven, sa han til Dagbladet.

Abort-støtte

Faren for proteststemmer fra Venstre-folk om abort synes å være mindre dersom pelsdyropprør nå er slått tilbake. Uansett holder Venstres parlamentariske leder fast ved sin bestilling til egne partifeller om å stemme for de foreslåtte endringene i abortloven, selv om dette altså innebærer at enkelte må stemme imot egen overbevisning.

- Vi forholder oss til at regjeringspartiene skal stemme samlet for endringene i abortloven, sier han.

På gjerdet

Frp-representantene Roy Steffensen og Carl I. Hagen, samt Høyre-representant Kristian Tonning Riise varslet på forhånd at de ville stemme imot, hvis kompensasjonen for pelsdyrbøndene ikke ble bedre enn i regjeringens opprinnelige opplegg.

Men det løse forslaget som ble omdelt i salen torsdag, ser ut til å stagge proteststemmene både når det gjelder pels og abort.

- Jeg kom hit i dag, klar for å stemme ned regjeringens forslag til kompensasjonsopplegg og for et annet forslag. Dessverre så ser jeg nå at dette ikke vil være mulig, fordi min ene stemme ikke vil være nok til å snu flertallet, sa Tonning RIise fra talerstolen.

Han ga uttrykk for at han fortsatt er åpen for å snu, hvis stemningen i salen skulle skifte foran voteringen i kveld - selv om ingenting tyder på det. Høyre-representanten fra Hedmark var ellers tydelig på at også det nye, omforente forslaget har klare svakheter.

- Hva er et urimelig utslag, spurte han og viste til formuleringene i forslaget.

Ikke godt nok for Sp

Senterpartiets Geir Pollestad, en av de fremste forkjemperne for pelsdyrnæringen og at de skal få økt kompensasjon for at næringen blir forbudt i 2025, sa til NTB i går at man må få til et vedtak som gjenspeiler Stortingets mening.

- Jeg registrerer at det er avhoppere fra regjeringspartiene. Ut fra innstillingen er både vi i Sp, SV og Ap opptatt av å bedre erstatningsordningen, sa han.

Pollestad som leder næringskomiteen, er lite tilfreds med resultatet når Dagbladet i formiddag konfronterte ham med det løse forslaget fra regjeringspartiene.

- Dette forslaget er en erkjennelse av at dette er en sak som har gått helt av hengslene. Det er ikke verdt papiret det er skrevet på. Bøndene trenger konkrete løfter, men får bare vage formuleringer som er laget for å skape ro i regjeringspartiene, sier han til Dagbladet.