Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Erna, Siv og Trine styre landet

Både Venstre, Høyre og Frp har sagt ja til å danne nye regjering. På Jeløya i dag presenterte sin felles regjeringsplattform.

FORNØYD: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (Høyre) og Trine Skei Grande (Venstre) presenterte i dag den nye, blågrønne regjeringens plattform . Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FORNØYD: Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (Høyre) og Trine Skei Grande (Venstre) presenterte i dag den nye, blågrønne regjeringens plattform . Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS/OSLO (Dagbladet): - Vi har hatt noen diskusjoner de siste dagene, det har vært høy temperatur, men jeg tror vi har spilt hverandre gode.

Det sa statsminister Erna Solberg da hun presenterte sitt samarbeid med Venstre og Frp i regjering. Den politiske plattformen de tre partiene er blitt enige om får navnet Jeløya- erklæringen.

Statsministeren omtalte også den nye regjeringen som en blågrønn-regjering.

Utgangspunktet for erklæringen er seks store utfordringer som Norge må løse, sa Solberg: Omstilling av norsk økonomi, å oppfylle Norges klimaforpliktelser, å lage et inkluderende arbeidsliv, redusere fattigdom og innføre et integreringsløft.

- Så er det sånn at en regjeringsplattform er et vegg til vegg teppe. Men disse seks utfordringene må vi løse i et generasjonsperspektiv, slik at vi legger et solid fundament som regjeringen kan bygge videre på, sa Solberg.

Her kan du lese regjeringserklæringen i sin helhet

Går for internasjonalt samarbeid

Statsministeren gjentok at de ønsker en «inkluderingsdugnad» for å få flere inn i arbeidslivet. Dette gjelder spesielt grupper som i dag står utenfor, som innvandrere, funksjonshemmede og unge med lav utdanning.

- Det betyr tidlig innsats. Ingen elever skal gå ut av grunnskolen uten å lære å lese, skrive og regne . Det betyr at ingen skal slutte å lære, slik at de ikke går ut på dato, sa hun.

Hun framhevet også at sikkerhet og beredskap er viktig for Høyre.

- For Høyre er det også grunnleggende å sikre Norge. Vi skal derfor følge opp to politi per tusen innbyggere, sa Solberg, for så å uttale at regjeringen vil satse på forsvar og internasjonalt samarbeid - blant annet gjennom Nato.

- Norge skal være en forutsigbar, trygg og troverdig partner på den internasjonale scenen, sa Solberg.

Erna Solberg gjorde det også klart at det er en plass klar for KrF på et senere tidspunkt, om de ønsker seg inn.

- For Høyre har det vært viktig å bygge et bredt borgerlig samarbeid. Vi bygger nå en bredere borgerlig plattform. KrF har valgt å ikke være en del av denne, likevel bygger vi videre på enighetene med KrF fra Nydalen og budsjettforhandlingene.

- Ville at Frp skulle fortsette

FORNØYD: Frp-leder Siv Jensen mener Frp har vunnet fram både når det gjelder vei og innen innvandringspolitikk. Foto: John Terje Pedersen
FORNØYD: Frp-leder Siv Jensen mener Frp har vunnet fram både når det gjelder vei og innen innvandringspolitikk. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Siv Jensen mener de har fått gjennom mye Frp-politikk.

- Frp gjennomførte et historisk valg. Velgerne ville at Frp skulle fortsette i regjering.

Da hun omtalte forhandlingene på Jeløya, uttalte hun at hennes parti hadde fått gjennomslag på en rekke områder.

- Vi skal fortsette å bygge mer vei, vi skal sikre eldreomsorgen, videreføre en restriktiv innvandringspolitikk og en bedre integreringspolitikk.

Innstramminger

Jensen mener at samarbeidet med Venstre har gitt Frp større muligheter enn hvis de ikke hadde gått inn i noe samarbeid.

Dette på tross av at de to politiske partiene står et stykke fra hverandre politisk.

- Vi strammer inn på familieinnvandring, vi hever kravene til statsborgerskap, innfører språkkrav og innfører nye forbud mot nikab og burka, uttalte Jensen om hva Frp har vunnet fram innen innvandringsfeltet.

Mener regjeringen er «rausere»

Da ordet ble gitt videre til Trine Skei Grande, uttalte hun at dagen i dag ikke hadde vært mulig hvis det ikke hadde vært for de siste fire årene med samarbeid de tre partiene imellom.

- Nå har vi en plattform for å ta tak i utfordringene Norge står overfor, sa Grande.

- Jeg skal ikke legge skjul på at kjemien mellom oss tre har vært avgjørende for å få til denne regjeringsplattformen, fortsatte Venstre-lederen.

Hun la vekt på satsning på forskning og utvikling var viktig. Men det viktigste var å få til en grønnere og rausere.

- Det har vi fått til, mener Grande.

- RAUSERE: Trine Skei Grande mener hennes parti har bidratt til en rausere regjering. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
- RAUSERE: Trine Skei Grande mener hennes parti har bidratt til en rausere regjering. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- I sum nok

Da hun ble spurt om Frps gjennomslag innen innvandring, svarte hun følgende om Jensens uttalelser:

- Vi har fått til en god balanse. Jeg har innrømt at vi har brukt mye tid. Det på statsborgerskap er et rent integrerende tiltak. Et stimuli til at folk skal delta mer i samfunnet.

- Du finner tiltak på både pluss og minussida. Det er lettere å få arbeidstillatelse, du har fått lettelse for de såkalte oktoberbarna, og vi har fått til en ganske sterk økning av kvoteflyktninger. I sum er dette nok til at vi kan bære de innstrammingene som er gjort, sa Grande senere.

- Gjort en høvelig god jobb

Grande mener at Venstre kan stå for at heldekkende plagg ikke er lov på høyere utdanningsinstutisjoner, og at det samme gjelder på barnehager.

Siv Jensen mente på sin side at konfliktene partiene imellom, og de følgelige kompromissene, har gjort regjeringens plattform sterkere.

- Ja, vi har våre konflikter. Det har vi brukt mye tid på i disse forhandlingene. Det har vært krevende. Men vi har jobbet oss gjennom dette, tema for tema, punkt for punkt, blitt enige om en felles forståelse, og ikke hatt en ambisjon om å skape vinnere og tapere.

- Når både Venstre og Frps organer kan slutte seg om dette, mener jeg at vi har gjort en høvelig god jobb, fortsatte Jensen.

- Skulle gjerne hatt han her

Under Erna Solbergs forrige regjering, var KrF i en periode et samarbeidsparti.

Da statsministeren fikk spørsmål om hvordan Knut Arild Hareide oppfatter det Venstre, Høyre og Frp har lagt fram, sa hun følgende:

- Jeg tror han vil finne mye som er interessant innenfor eldrepolitikk, sykehus og mye annet. Så vil han finne noen ting han vil protestere på. Det ligger noen forslag om å utvide åpningstider på Vinmonopolet og på ølsalg i politikk, sa Solberg, for så å understreke:

- Det er jo sånn at disse tre partiene har funnet en felles plattform.

Deretter sa Trine Skei Grande følgende:

- Jeg skulle gjerne ha hatt han her. Skulle gjerne hatt han her.

Venstre sa først ja

Venstre brukte kortest tid på å komme til sin konklusjon om å delta i samarbeidet. Rundt klokka 14.30 ble deres avgjørelse gjort kjent.

- Venstres gruppe har sagt ja. I Venstre gruppe ble forslaget til plattform veldig godt mottatt, sa Grande på vei ut fra møtet.

Noe senere kom også konklusjonen fra Frp. Et enstemmig landsstyre ga sin tilslutning til regjeringsplattformen.

- Vi har hatt en god og grundig debatt som viser bredden i hva våre representanter er opptatt av, en del spørsmål og oppklaringer. Men i all hovedsak opplever jeg at landsstyret er svært fornøyd med de gjennomslagene vi har fått, sa Jensen på vei inn i regjeringsbilen.​

Fra Høyre kom det ingen kommentarer før ettermiddagens pressekonferanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!