Slik vil Erna styre landet

Hun står støtt i motgang, og tar ikke av i medgang. Erna Solberg kan bli landets neste statsminister.

SANG FOR ERNA: Norges Grand Prix-håp Tooji med iransk bakgrunn var artisten som dro i gang Høyres landsmøte. Det var midt i blinken for Erna Solberg som vil ha mer mangfold og mener mennesker i Norge skal ha samme muligheter uansett hvor de kommer fra. Foto: John Terje Pedersen/Dagbladet
SANG FOR ERNA: Norges Grand Prix-håp Tooji med iransk bakgrunn var artisten som dro i gang Høyres landsmøte. Det var midt i blinken for Erna Solberg som vil ha mer mangfold og mener mennesker i Norge skal ha samme muligheter uansett hvor de kommer fra. Foto: John Terje Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talen Høyre-lederen holdt i går til stormende applaus, var en tale til sine egne. Men den blir også lest som talen til statsministerkandidaten som kan vippe Jens Stoltenberg og de rødgrønne fra makten.

Selv har Erna Solberg god tro på at hun blir statsminister neste høst.

- Men det er 16 måneder til, det krever hardt arbeid, og forutsetter at velgerne stemmer på et borgerlig parti, understreker hun.

Vil fornye Norge
Hvem som skal sitte i regjeringen, og hvilken konkret politikk den skal føre, er langt fra klart. Men i talen i går pekte hun på fire grunnleggende ideer som for det borgerlige regjeringssamarbeidet hun ønsker å lede, skal tuftes på: Mangfold, kunnskap, verdiskapning og maktspredning.

Det betyr mindre stat, og mer av private løsninger. Hun vil ha fritt hjemmehjelpsvalg, fritt behandlingsvalg, fritt rehabiliseringsvalg og fritt skolevalg. Hun vil satse på læreren. Hun vil at Norge skal få de beste universitetene, og bli best i Norden på forskning.

Hun vil kutte i formuesskatt, toppskatt og skatt for de som har minst, opp til 15—20 milliarder i perioden.

- Når vekstkraften i næringslivet øker, kan de pengene komme inn igjen, mener Solberg.

Tooji sang
Det var Grand Prix-artisten Tooji med bakgrunn i Iran, som åpnet ballet. Det var midt i blinken for Solberg.

- Jeg ville at vi skulle ha det morsomt og ønsket noen som kunne lage feststemning, og det fungerte veldig bra. Den nye låten hans var jo veldig god, sier Solberg, som understreker betydningen av mangfold og god integrering. I talen slo hun fast at et inkluderende samfunn, hvor alle får bruke sine talenter, og er hvem man er teller mer enn hvor man kommer fra, er det beste våpen mot ekstremisme.

- Det samfunnet vi ønsker å skape, anser deg som norsk når det på passet ditt står Norge, Noreg, Norway, slo Solberg fast.

- Dette er stabbesteiner og verdier vi ikke forhandler bort, sier Solberg til Dagbladet.

Har oversikt
- Hvordan blir du som statsminister?

- Jeg har jo sittet i regjering før, så jeg vet hva det går ut på. Jeg har stor arbeidskapasitet og stayerevne. Og så er jeg opptatt at politikken henger sammen, av å ha oversikt, og at vi trekker i samme retning. Så håper jeg å få til å være mye ute og snakke med vanlige folk, gjerne uten pressen på slep. Jeg lærer mye av det, sier Solberg.

Klok og erfaren
Blir hun statsminister, blir det etter all sannsynlighet i en koalisjonsregjering. Solberg, som var kommunalminister i Bondevik II-regjeringen, sier hun lærte litt av sin sjef, Kjell Magne Bondevik.

Bondevik tror Solberg kan bli en god statsminister.

- Hun har lang erfaring fra Stortinget og fra regjering. Hun er veldig kunnskapsrik og arbeidsom, og har trening i samarbeid med andre partier. Men det er stor forskjell på å være statsråd for ett saksfelt og å være statsminister. Som statsråd og som Høyre-leder som hun ble i løpet av perioden, kunne hun være ganske skarp å bryne seg på. Men det var jo hennes oppgave. Det var min oppgave å forene de ter partilederne. Som statsminister vil Erna få en annen rolle enn forrige gang hun var i regjering. Hun kan ikke primært slåss for ett parti eller for ett saksfelt, men skal forene statsråder fra flere departementer, gjerne på tvers av partiene. Det er en helt annen rolle. Men Erna har klokskap og erfaring til å klare det, sier Bondevik.

Skattelette?
 Han er heller ikke i tvil om at Solberg kan styre pengebruken.

- Erna har god greie på økonomisk styring og kan husholdere med statens penger. Det kan jo bli en dragkamp om skattelette. Men hvis Høyre toner ned kravet om skattelettelser, som det nå ser ut til, blir det jo lettere å samarbeide med sentrum, sier Bondevik.

Ser mennesker
Leder av Høyres kvinneforum, Julie Brodkorb, tror Erna Solberg vil bli en statsminister folk vil føle liten avstand til.

- Hun er en enormt kunnskapsrik politiker og en lyttende leder. Den siste egenskapen blir viktig når hun skal styre en regjering med flere partier. Hun er lite opptatt av spill, og opptatt av løsninger, sier Brodkorb som var Solbergs stabsleder i åra med gjennombygging av partiet.

- Hun er flink til å bygge team, og veldig god på å få folk til å holde sammen også når det røyner på. Det er få som har prøvd det i samme grad som Erna. Hun er god i motgang. Hun tar ansvar, evaluerer og tar ut det positive. Og så har un evne til empati. Hun er flink til å se folk, og er veldig inkluderende. Det er viktig når hun skal lede landet. Hun vil bli en god og varm landsmoder, tror Brodkorb.
Fornyer
Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isakhsen mener Solberg vil bli en fornyende og samlende statsminister.

- Hun er ærlig, tør ta standpunkt og tør å si nei, sier Isachsen.

Samlende
Høyre-veteran Inge Lønning mener Erna Solberg vil gjøre en glitrende jobb som statsminister.

- Talen var en veldig godt invitasjon til borgerlig samarbeid. Skal man få det til, må man legge all energi i det som samler, ikke splitter. Jeg tror hemmeligheten bak gode meningsmålinger nettopp er at Erna snakker konsekvent om hva hun vil, ikke hvem man har problemer med å snakke med, sier Lønning.

Oslo-ordfører Fabian Stang er glad for Solbergs budskap om inkludering.

I medgang og motgang
- Vi begynner å bli lei av at noen ser på folk som grupper. Vi ser enkeltindivider, sier Stang. Han sier Høyre-lederen er god i medgang, men enda bedre i medgang.

- Erna er aller best på å ikke la seg beruse av gode meningsmålinger. Hun står støtt i motgang, men er enda flottere i medgang, sier Stang. Gjennomføringsevne Nestleder Jan Tore Sanner sier Solberg vil en samlende og ambisiøs statsminister med stor gjennomføringsevne.

God hukommelse
- Hun kjenner de andre partiene og deres smertegrenser godt, og hun har meget god hukommelse. Det er en fordel, sier Sanner. Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland mener Solberg har alle nødvendige kvaliteter for å bli en god statsminister.

- Hun hopper ikke etter innfallsmetoden. Hun følger stø kurs og er forutsigbar. Hun har et klart prosjekt og en plan for hvor hun vil. Hun er også et varmt menneske som gir av seg selv og som er opptatt av enkeltskjebner, sier Helleland.