Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil forskerne løse pyramidegåten

Kosmisk stråling fra verdensrommet skal få bryne seg på den 4500 år gamle gåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvordan greide egypterne å bygge de enorme pyramidene? Dette spørsmålet har mang en historiker stilt seg. 

Aliens eller kornsilo? Svarene har vært mange og ofte av den kreative sorten.

Egypterne bløtla ørkensanden. Dermed kunne de med større letthet dra de enorme steinene over store avstander med spesiallagde sleder, foreslo nederlandske forskere i 2014.

En annen teori er at pyramidene ble bygget av aliens. Denne er riktignok ikke like utbredt.

Ben Carson, som i år gjorde et forsøk på å bli Republikanernes presidentkandidat, har foreslått at pyramidene i Egypt ble bygget av den bibelske stamfaren Josef som kornsiloer.

Carson forklarer riktig nok ikke nærmere hvordan «siloene» skal ha blitt konstruert. 

Norsk arkitekt på ballen I 2010 fikk den norske arkitekten Ole Jørgen Bryn mye oppmerksomhet da han la fram teorien sin. Den gikk ut på at egypterne lyktes i å løsrive pyramidens presisjonssystem fra bygningens fysiske deler

At egypterne bygget pyramidene ved hjelp av en diger rampe, har vært en ofte gjentatt teori. Rampen gjorde det enklere å løfte de 15 tonn tunge steinene.

I 2007 lanserte den franske arkitekten Jean-Pierre Houdin en teori om at pyramidene tvert imot ble bygget fra innsiden og ut.

Han brukte 3D-teknologi til å slå fast at pyramidene ble bygget ved hjelp av en rampe som ble satt opp i spiralform inne i pyramiden. 

Søker etter svar med kosmiske stråler Uansett hva man velger å tro, pyramidenes konstruksjon og byggekunst slutter ikke å forundre og fascinere.  

Nå samarbeider egyptiske myndigheter med eksperter fra Japan, Canada og Frankrike i håp om å avdekke noen av disse hemmelighetene med kosmisk stråling

Arkitektene og forskerne vil bruke moderne infrarød teknologi og avanserte sensorer når de forsøker å avsløre pyramidenes hemmeligheter. 

Leder i Heritage Innovation Preservation Institute, Mehdi Tayoubi, sa søndag at de har plassert måleutstyr inne i Bent-pyramiden. Den siste måneden har de samlet inn data om røntgenpartikler som kalles myoner, ifølge The Guardian.

Forskerne ønsker å registrere hvordan de kosmiske strålene som kontinuerlig treffer jorda, kommer seg gjennom pyramidestrukturen. 

- Det finnes ikke en enkel teori som er 100 prosent bevist eller sjekket ut. De er alle teorier og hypoteser. Det vi forsøker å gjøre ved hjelp av den nye teknologien er å enten bekrefte eller forandre eller oppdatere hypotesene vi har nå, når det kommer til hvordan pyramidene ble konstruert, sier instituttets visepresident, Hany Helal, ifølge den britiske avisa. 

I løpet av den neste måneden vil måleutstyr også bli plassert i Kheopspyramiden.

Skjulte kamre Byggematerialet i pyramidene er granitt, kalkstein og soltørket murstein, ifølge Store Norske Leksikon, og det anslås at 100 000 arbeidere brukte 20 år på å få reist en pyramide.

Antikvitetsminister Mamdouh Eldamaty har tidligere fortalt Ahram Online at de vil løse gåtene til de gamle kongepyramidene og gi en bedre forståelse av hvordan de ser ut på innsida. 

Flere av pyramidene antas å inneholde skjulte kamre som enda ikke er oppdaget. Ved tidligere undersøkelser av pyramidene har det vært fare for ødeleggelse av kulturskattene, men skanningene - som kan avdekke hemmeligheter flere meter inn i strukturen - antas å være trygge.

Eldamaty åpner også for at forskerne kan hjelpe til å løse en av sommerens store pyramidesnakkiser. Nemlig det påståtte funnet av gravkammeret til den mystiske egyptiske dronninga Nefertiti.

I sommer kom den britiske egyptologen ved universitetet i Arizona, Nicholas Reeves, med den oppsiktsvekkende nyheten om at han hadde funnet gravstedet, som har vært skjult i 3500 år. 

Han har analysert høyoppløselige skanninger av Tuthankamons grav i Kongenes dal - som er dalen der faraoene i det 18. til 20. dynasti ble gravlagt - og mener å ha funnet Nefirtitis grav. 

Han mener graven hennes var skjult bak én av to «spøkelsesdører» i Tuthankamons grav. Hvis det skulle vise seg at graven skjuler en hemmelig tunnel til Nefertitis mumie, vil dronninga ha ligget rett foran øynene på forskerne i lange tider. 

De mest kjente pyramidene er Pyramidekomplekset ved Giza, utenfor Kairo. Kheopspyramiden er den største av pyramidene, og er den eneste av verdens syv underverker som fortsatt eksisterer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media