Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil forsvarssjefen organisere det nye Forsvaret

Forslaget som presenteres torsdag skal ifølge VG inneholde store kutt i antall HV-soldater, men økt pengebruk over tid.

LANGTIDSPLAN: Ifølge VG innebærer forsvarssjefens langtidsplan for Forsvaret flere kutt. Bildet er tatt i forbindelse med en terrorøvelse i Oslo i 2012. Foto: Håkon Eikesdal
LANGTIDSPLAN: Ifølge VG innebærer forsvarssjefens langtidsplan for Forsvaret flere kutt. Bildet er tatt i forbindelse med en terrorøvelse i Oslo i 2012. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen legger torsdag fram sin langtidsplan for Forsvarets utvikling - men allerede i dag kommer de første avsløringene i form av en detaljert liste som kilder opplyser til VG.

Ifølge avisa innebærer forsvarssjefens fagmilitære råd til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) blant annet kutt i 12000 HV-soldater, 800 sjefsstillinger, seks maritime overvåkningsfly, kystjegerkommandoen, to ubåter og to kystvaktskip.

Løft Selv om Hæren, Sjøforsvaret, og E-tjenesten får flere folk i perioden, skal det ifølge avisa ligge an til færre ansatte i Forsvaret totalt - og det ligger an til at Forsvarsbudsjettet ender på under Nato-målet, som er to prosent av BNP.

Likevel innebærer forsvarssjefens plan et stort økonomisk løft for Forsvaret. Ifølge avisa vil langtidsplanen til forsvarssjefen koste omtrent 200 milliarder kroner mer enn dagens forsvarsbudsjett i en tjueårsperiode. 

Forsvarssjefen vil i morgen også levere to andre forslag til framtidig organisering av Forsvaret; ett som holder seg til dagens kostnadsnivå og ett for et Forsvar uten betydelig økonomisk vekst.

Frarådes Ifølge avisa konkluderer forsvarssjefen her med at førstnevnte forslag vil bety at Norge ikke lenger kan ha mål om å forsvare landet mot væpnet angrep uten hjelp fra andre Nato-land.

Forsvarssjefen skal fraråde det siste forslaget på det sterkeste - og mener det kun kan løses hvis Hæren krympes fra tre til to bataljoner og den nye kampflyflåten må reduseres fra 52 til 42 fly, og Sjøforsvaret mister sine korvetter og ubåter.

Overfor avisen vil forsvarssjefen ikke kommentere opplysningene avisa kommer med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!