Slik vil Frp-grasrota bruke oljepengene

I Frp er det et høylytt krav om å bruke betydelig mer oljepenger. Først og fremst til en kraftig satsing på vei.

STILLES TIL VEGGS: Nå reiser Frp-grasrota seg i kravet om økt oljepengebruk i budsjettet Frp-leder og finansminister Siv Jensen skal legge fram i høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STILLES TIL VEGGS: Nå reiser Frp-grasrota seg i kravet om økt oljepengebruk i budsjettet Frp-leder og finansminister Siv Jensen skal legge fram i høst. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I gårsdagens Dagbladet kommer Frp-grasrota med et tydelig krav til finansminister - og partileder - Siv Jensen: Bruk oljepenger så det monner i neste års budsjett.

Halvparten av dem som har besvart en rundspørring Dagbladets har gjennomført, mener at finansminister Jensen bør bruke bruke 4-prosentbanen i handlingsregelen maksimalt eller at handlingsregelen bør sprenges.

Dersom oljepengebruken i 2014-budsjettet, som lå på 2,8 prosent, hadde fulgt 4-prosentbanen, ville det betydd omlag 56 milliarder ekstra oljekroner. Det er altså betydelig summer Frp-grasrota ber Frp-finansministeren bla opp i 2015-budsjettet som denne uka settes sammen på regjeringenes budsjettkonferanse.

VEI, VEI OG VEI: I rundspørringen der Dagbladet har spurt Frp-grasrota om forventninger til budsjettet, har de spurte fått mulighet til å krysse av for tre sakene de mener Frp-laget i regjering må levere på. Rundspørringen avslører store forventninger til at samferdselsminister og nestleder Ketil Solvik-Olsen får betydelig gjennomslag i budsjettforhandlingene. GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet
VEI, VEI OG VEI: I rundspørringen der Dagbladet har spurt Frp-grasrota om forventninger til budsjettet, har de spurte fått mulighet til å krysse av for tre sakene de mener Frp-laget i regjering må levere på. Rundspørringen avslører store forventninger til at samferdselsminister og nestleder Ketil Solvik-Olsen får betydelig gjennomslag i budsjettforhandlingene. GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Og det er liten tvil om hva Frp-grasrota først og fremst vil bruke pengene på: Vei. (Se grafikk.)

Felle for Jensen Professor og valgforsker Frank Aarebrot synes tallene er oppsiktsvekkende. Undersøkelsen viser at Frp-tillitsvalgte og velgere er ganske like tillitsvalgte og velgere i andre partier, mener Aarebrot: Opptatt av velferd og samferdsel. Og i forventningene til Frp-grasrota ligger det en felle for partileder Jensen.

- Disse tallene viser at fotfolket i Frp ikke er så opptatt av skattelette som dagens ledelse. De forteller at når John Alvheim og Carl I. Hagen i sin tid maste om eldreomsorg, helse og vei, så var de mer i takt med grasrota enn det dagens partiledelse er. Det kan være farlig for Siv å kutte i saker som koster penger, for å finansiere skattelette, sier Aarebrot.

- Det blir utfordrende for Siv Jensen: Skal hun ta hensyn til partiets sponsorer, eller til grasrota? Sponsorene vil ha skattelette, mens partifolket vil ha helt andre ting.

- Vi er spente I rundspørringen har Frp-erne kunnet krysse av for sine topp tre-saker som de forventer det leveres på i budsjettet. «Kraftig satsing på vei» får 80,4 prosents oppslutning. Deretter følger ønsker om penger til eldreomsorg og helsesektoren.

BUDSJETTSMØRING: Halvparten av de som har svart ønsker en drastisk økt oljepengebruk - der 4-prosentbanen brukes fullt ut - eller sprenges. I tillegg ønsker et betydelig antall på Frp-grasrota uansett økt oljepengebruk, - mellom 3 og 4 prosent. 2014. GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet
BUDSJETTSMØRING: Halvparten av de som har svart ønsker en drastisk økt oljepengebruk - der 4-prosentbanen brukes fullt ut - eller sprenges. I tillegg ønsker et betydelig antall på Frp-grasrota uansett økt oljepengebruk, - mellom 3 og 4 prosent. 2014. GRAFIKK: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Samferdselspolitisk talsperson i Frp Åse Michaelsen er svært forsiktig når hun kommenterer grasrotkravet.

- Vi er spente, helt klart, alle er det. Men vi har kommet med våre innspill og jeg er sikker på at regjeringen vil levere et god budsjett.

Michaelsen sier prosessen internt i partiet i forkant av budsjettforhandlingene har vært veldig god. Partiorganisasjonen har kunnet komme med innspill underveis. Hun vil imidlertid ikke svare på hva hun forventer på samferdselfeltet i budsjettet.

- Folk kjenner Frp, de kjenner vår politikk. Men jeg vil ikke spekulere, Frp sitter ikke aleine i regjering, sier hun.