Slik vil Halvorsen fjerne kontantstøtten

Vil gi pengene til fattige mødre og barnefedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Kåre Willoch var gjesteredaktør for Magasinet tidligere i år, satte han søkelys på de vanskelige økonomiske vilkårene for unge mødre. Han fikk en alliert i finansministeren.

Les Willochs reaksjon i dagens papirutgave av Dagbladet.

Nå har hun planen klar.

Økt støtte

- Etter hvert som svangerskapspermisjonen er forbedret, har gapet mellom dem som har rettigheter og dem som ikke har det, blitt uforholdsmessig stort, sier SV-leder Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Hun er definitivt tilbake på jobb etter ferien. Høsten og det siste året før valget byr på to hovedutfordringer for de rødgrønne: Å oppfylle løfter og forventninger, og tydelig å markere hvordan de ønsker å videreutvikle velferdsstaten. I disse dager forberedes dokumentene til denne regjeringens siste statsbudsjett.

Halvorsen har brukt sommeren til å tenke på neste periode. SV har lenge markert motstand mot kontantstøtten, og vil nå endelig fase den ut.

- Jeg tror det er større aksept for å fjerne kontantstøtten hvis pengene går til å hjelpe noen av dem som nyter godt av den. Folk må ha forutsigbare rammer og vi må bygge flere barnehager. Men ved å fjerne kontantstøtten får vi 1,4 milliarder kroner å bruke på andre velferdsreformer, sier hun.

ENDELIG I MÅL: Sosialistisk Venstreparti har lenge hatt som mål å fjerne kontantstøtten. i høst kan de nå det målet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
ENDELIG I MÅL: Sosialistisk Venstreparti har lenge hatt som mål å fjerne kontantstøtten. i høst kan de nå det målet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet Vis mer

• Halve beløpet vil hun bruke til å øke engangsstønaden, som går til mødre som ikke har opparbeidet seg permisjonsrettigheter gjennom arbeid. I dag får de 33 584 kroner. 

• Halvorsen vil mer enn doble beløpet og utbetale dette i månedlige bidrag istedenfor én gang som i dag. 

Samtidig vil hun endre reglene slik at flere får rettigheter til lønn under fødselspermisjon.

Færre aborter 

- Jeg synes egentlig det er rart at ikke KrF benyttet muligheten til å gjøre dette mens de satt i regjering. Dette er det viktigste man kan gjøre for å redusere aborttallene, sier Halvorsen.

Finansministeren ser sin egen løsning som et skikkelig kinderegg som kan løse flere problemer på en gang. Hun vil endre to velferdsgoder som hun mener bidrar til en utvikling motsatt av den som er politisk ønsket.

- For det første, i dag har vi et system som oppfordrer folk til å få barn seint, samtidig som vi ønsker at de skal føde tidligere. Jeg synes det er urimelig at elendig økonomi kan være en abortgrunn, sier hun.

Halvorsens andre problem er konsekvensene av kontantstøtten. Hun viser til nyere forskning på hvor viktig barnehager er for barns utvikling både faglig og sosialt, og legger fram et regnestykke som viser at familien taper totalt 5633 kroner i måneden når barna begynner i barnehage.

- Kontantstøtten er betaling folk får for ikke å bruke barnehager. Det er meningsløst at vi har en ordning som belønner det motsatte av hva vi som samfunn og enkeltpersoner er tjent med.


Mer likestilling

Engangsstønaden går i dag til en sjettedel av mødrene, som enten faller utenfor regelverket eller er hjemmeværende.

Når Halvorsen har brukt halvparten av pengene fra kontantstøtten til å øke stønaden og utvide rettighetene, vil hun bruke resten av pengene på å bedre fars rettigheter.

- Dette vil bedre likestillingen i arbeidsmarkedet og i familien, sier hun og forteller at hun ønsker å bruke 300 millioner på å gi begge foreldrene like rettigheter til foreldrepenger og 500 millioner på å utvide pappapermisjonen og gi nye rettigheter.

- Dette er jo også et løfte fra Soria Moria. Betyr dette at det ikke blir noen utvidelse av permisjonen i neste års budsjett?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier ministeren og låser leppene.

- BARNEHAGE ER BRA! Kristin Halvorsen (SV) besøker barnehagen på Haugenstua i Oslo. Barna fra venstre Frøya (4), Simen (1), Anwar (5) og Norah (2) bestyrer Gudrun Janssen til venstre.
DOBLER PENGEHJELPEN: Får du barn vil engagsstønaden dobles. Det betyr mer penger det første året, men ingen kontantstøtte de påfølgende. I dagens papirutgave kan du lese om reaksjonene til de nybakte foreldrene Julia (26) og Birger (29) og samfunnsdebattant Kåre Willoch.