Slik vil han endre Norge

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er bekymret for at fellesskapsfølelsen mellom folk i Norge er i ferd med å forsvinne og frykter tilstander som i USA. Slik vil han endre landet om han kommer til makta.

HAR EN PLAN: - Mindre forskjeller og å ta hele landet i bruk. Det er sentralt for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums plan for landet. Foto : Kristin Svorte
HAR EN PLAN: - Mindre forskjeller og å ta hele landet i bruk. Det er sentralt for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums plan for landet. Foto : Kristin Svorte Vis mer
Publisert

Senterpartiet under Trygve Slagsvold Vedums lederskap har over tid nå vært Norges tredje største parti på meningsmålingene. På flere målinger puster de også Arbeiderpartiet i nakken, og utfordrer storebror-posisjonen på venstresida.

Da Dagbladet i forrige uke stilte rødgrønne velgere spørsmålet om de foretrekker Vedum eller Ap-leder Jonas Gahr Støre som statsminister, gikk Sp-lederen seirende ut.

- Hva er det første du vil gjøre hvis dere kommer til makta, hvis du blir statsminister?

- He-he, hvis du tar vekk den siste setningen, sier Vedum, som ikke vil svare på om han anser seg selv som statsministerkandidat.

- Prosjektet kan oppsummeres med å føre en politikk der forskjellene geografisk og sosialt blir mindre. Det er prosjektet, sier Vedum.

Trygves plan

I sin tale til partiets landsstyre i går skulle Vedum opprinnelig ha trukket opp de store linjene for sine planer for Norge.

De nye coronatiltakene gjorde at møtet måtte flyttes til digitale kanaler.

I stedet tegner Vedum opp sitt store prosjekt gjennom dette intervjuet i Dagbladet. «Trygghet i fellesskap», er stikkordene som han selv har satt opp.

Det handler om sterkere omfordeling og bedre integrering, om arbeidsplasser i distriktene og større innslag av lokale tjenester nær folk flest.

- Hva gir oss i Norge en så stor grad av trygghet? Det er at vi har et veldig sterkt fellesskap. Over generasjoner har vi klart å bygge en fellesskapsfølelse som gir trygghet i en livskrise. I tillegg er det veldig konfliktdempende, sier Vedum.

SENTRALISERING: Leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum frykter nye sentraliseringsgrep fra regjeringa. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Advarer: Kritisk tidspunkt

Han peker på USA og den amerikanske valgkampen som et eksempel på det motsatte av den norske fellesskapsfølelsen.

- Forskjellene øker, både økonomisk, mellom ulike grupperinger og på integrering. Fellesskapet blir mindre og mindre. Det er det mest konfliktskapende du kan få i et samfunn.

- Er vi på vei til amerikanske tilstander?

- Jeg mener det er et kritisk tidspunkt for Norge. Det er små steg hver dag. Vi er langt unna enda. I Norge har vi heldigvis et valg. Vi kan fortsatt snu det. Men hvis du ser USA for 30-40 år siden var forskjellene også der mye mindre, sier han.

- Svekker middelklassen

Vedum mener regjeringens forslag til statsbudsjett viser at det går i retning av en svekkelse av arbeids- og middelklassen også i Norge, slik som i USA.

- De skriver selv at det brede lag av den norske befolkningen har fått dårligere kjøpekraft de siste åra. Når du ser summen alle grep, så går det i en retning av økte forskjeller. Det bekymrer meg, sier Vedum.

- Alle partiene sier jo at de vil begrense ulikhet?

- Ja, men de sier det bare på slagord. Hvis de mener det, så kan de ikke fjerne enkepensjonen, slik regjeringen har gjort. De kan ikke gang etter gang øke egenandelen for dem som har dårligst råd, fjerne ordninger som brillestøtten, fjerne arbeidsplassene på små steder, og tillate at direktør-sjiktet i staten skal tjene 7-8-9-ganger mer enn de i vanlig jobb, sier Vedum, og fortsetter:

- Min sterkeste kritikk mot Høyre i regjering er at det på område etter område blir litt mindre fellesskap og en blir litt mer overlatt til seg selv, sier han.

Vil kutte lederlønna

Vedum sier han vil ta et grep om lederlønningene i det offentlige, dersom Sp kommer i regjering.

- Vi har vært stolte av at vi ikke har hatt så store lønnsforskjeller. Nå ser du at topplederne i staten skyter fra. Det blir framstilt som noe som må til for å få de beste lederne, men med respekt å melde er det bare tull. Jeg tror det er begrenset hvor mange av topplederne i statlige etater som hadde flyttet til England eller Sverige, sier han.

Han beskriver Dagbladets saker om lønnsveksten og økningen i antallet sjefer i Utdanningsetaten i Oslo som et skrekkeksempel.

- Jeg tror det henger sammen med hvordan staten opptrer. Det blir en utvikling som sprer seg, sier Vedum og fortsetter:

- Det må vi bare snu. Hvis vi kommer i regjering, må vi tørre å bli litt upopulære. Jeg mener det ikke er nok å fryse lønningene, de må settes ned.

- Det vil også være dempende for lønnsforskjeller i privat sektor, mener han.

- Kan dere gjøre noe med ulikhetene uten å endre skattene?

- Vi har vært tydelige over tid på hva vi mener. Hvert år har vi ønsket høyere skatt på dem som tjener mest, men lavere avgifter fordi det rammer de som tjener minst, hardest.

Ledighet største trussel

- Den største jobben for oss på Stortinget nå, sier Vedum om arbeidsledigheten som har skutt i været under coronapandemien.

- Jeg tror dessverre at det verste er foran oss og ikke bak oss. Mange bedrifter i industri og turistnæring klarte første runden, men begynner å få det veldig tøft nå. Vi må sette inn veldig kraft, spesielt på de gruppene av godt voksne som blir ledige, sier Vedum. Han tar til orde for ordninger med opplæring i bedriftene.

- Jeg mener det er ekstremt viktig med ordninger som gjør at færrest mulig blir stående helt på utsida.

- Hva vil du gjøre for å få ned ledigheten?

- Det er mye en kan gjøre, for eksempel ved å bruke anbudsrundene. Staten er den største kjøperen av tjenester i Norge i dag. Hvis en bevisst bruker de 520 milliardene som vi bruker på dette hver tår, og stiller krav om at det må brukes mer lokale og norske produkter, kan det gi masse arbeidsplasser, mener Vedum.

Vil flytte statlige arbeidsplasser

Å motvirke ulikhet handler for Vedum også om å sikre flere tilgang til offentlige tjenester.

- Den sentraliseringspolitikken som skjer, er en oppskrift på forskjeller, men da er det snakk om geografiske forskjeller, sier han.

Vedum vil at det skal være et mål at alle har lik tilgang til statlige tjenester uavhengig av bosted.

- I Berlevåg er det 1 prosent av stillingene som er tilknyttet staten, i Oslo er det 11 prosent. Mange steder i landet nå er staten helt borte. Når det offentlige bare er på noen få steder, slik at en person aldri møter Nav eller skatteetaten gjør det at du får mindre fellesskapsfølelse, mener Vedum, som sier statlige arbeidsplasser skal spres rundt i hele landet.

- Vi må opprette flere stillinger innenfor grunnleggende offentlige etatene og over tid flytte de sentraliserte enhetene til mindre kommuner. Det er et viktig mål hvis vi får muligheten til å ta ansvar, sier Vedum.

Stille sentralisering

Sp-lederen vil en klar plan for hvordan de mindre stedene skal tilføres offentlige arbeidsplasser.

- Det mest dramatiske har vært den stille sentraliseringen. En har flyttet én og én arbeidsplass. Det skaper ikke store oversikter, men det blir skummelt over tid, sier Vedum.

Da Dagbladet ba Ipsos i forrige uke spørre velgerne om de ønsket Støre eller Vedum som statsminister, svarte 47 prosent at Vedum er best egnet. 43 prosent pekte på Ap-leder Støre.

Selv blant velgerne som sier de vil stemme SV, Ap eller Senterpartiet, svarer 49 prosent at Trygve Slagsvold Vedum bør bli statsminister, mens et mindretall på 48 prosent foretrekker Støre.

Spark til Ap og SV

Vedum har ikke villet svar på om han vil kreve statsministerposten om Senterpartiet blir landets største parti, men viser i stedet til partiets seineste statsminister, Per Borten, som var regjeringssjef 1965 til 1971.

- Han opprettet Universitetet i Tromsø, distriktshøyskoler, småflyplasser. Det var ikke et stort grep, men mange små som har betydning for disse stedene den dag i dag, sier Vedum.

Han sier offentlige penger framover må brukes til å bygge industriarbeidsplasser over hele landet og avslutter med et spark til samarbeidspartnerne Ap og SV:

- Det som er skummelt, og et symptom, er når et sosialdemokratisk byråd som i Oslo, mener at å bruke 7,5 millioner kroner på piggdekkomlegging på sykkel, noe som bare vil komme øvre middelklasse til gode, og hever direktørlønningene.

Høyre ikke imponert

- Det aller viktigste en regjering kan gjøre for å redusere forskjeller og ulikhet er å sørge for at flest mulig har en jobb å gå til. Arbeidsplasser er det som skaper liv, vekst og er forutsetningen for alt, både i byene og i Distrikts-Norge, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Hun er ikke imponert over Vedums planer.

- I dette intervjuet oppsummerer Vedum altså arbeidsplasser i distriktene som «en fra skatt, en fra veivesen og en fra NAV». Alle er offentlige stillinger, og Høyre i regjering har faktisk flyttet dobbelt så mange statlige jobber ut av Oslo som Senterpartiet gjorde da de satt i regjering. Men det som virkelig gir vekst og livsgrunnlag i distriktene, er jo jobber i privat sektor, og her er ikke Vedum mye til hjelp, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer