Slik vil han isolere Assad fra omverdenen

Storbritannias tidligere forsvars-og utenriksminister Malcolm Rifkind mener en land-og sjøblokade er måten å stoppe Syrias brutale diktator Bashar al-Assad.

VIL STANSE ASSAD: Den britiske parlamentarikeren Sir Malcolm Rifkind, som var vært statsråd i både det britiske forsvarsdepartementet og UD, mener Assad må stoppes. Foto: Reuters/Scanpix
VIL STANSE ASSAD: Den britiske parlamentarikeren Sir Malcolm Rifkind, som var vært statsråd i både det britiske forsvarsdepartementet og UD, mener Assad må stoppes. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 13 000 mennesker er drept i kamper mellom regimestyrker og opprørere de siste månedene. Seinest sist helg ble over 100 mennesker drept - derav flere enn 30 barn - i en massakre i Houla.

Nå mener Storbritannias tidligere forsvars- og utenriksminister Sir Malcolm Rifkind at Vesten nå må ta et endelig oppgjør med Assad.

Rifkind er i dag formann i etterretningskomiteen i det britiske parlamentet - utpekt av statsminister David Cameron.

Som Kadhafi? - Hvorfor kan vi ikke håndtere Assad som vi tok oss av Kadhafis Libya?, spør Rifkind i en kronikk i den engelske avisa The Sun i dag.

- Et mål må være, selv om Russland og Kina er uenige, å iverksette en blokade av av Syrias grenser både til lands og til vanns. Hvis de arabiske nabostatene, særlig Tyrkia, Jordan og Irak, stenger grensene og luftrommet til Syria, så vil det stanse regimets forsyningslinjer av både våpen og andre strategisk viktige varer, skriver Rifkind.

- Hvis USA kan gå med på en marineblokade av Syrias kyst, så vil Assad-regimet bli virkelig isolert og fratatt våpenleveranser fra både Iran og Russland, mener Rifkind som sjøl traff Bashar al-Assads far Hafez (Syrias hersker fra 1971-2000) i sin tid. Et møte han kaller «kaldt» og «skremmende».

- Dette er ikke så fantasifullt. Det er USAs og Europas sanksjoner mot Iran som har presset Iran til de første forhandlingene om deres mulige våpenprogram. Effektive sanksjoner kan føre til endring selv om Russland og Kina ikke liker det, mener Rifkind som mener et annet alternativ er å gi mer direkte militær støtte til de syriske opprørerne.

- Urealistisk Forsker og Syria-ekspert Kai Kverme ved Universitetet i Oslo tror ikke Rifkinds forslag er særlig gjennomførbare.

- All den tid vestlige land krever at slikt forankres i FNs sikkerhetsråd er dette urealistisk. Ingenting tyder på at Russland vil snu. Et slikt forslag vil helt klart kreve en resolusjon i Sikkerhetsrådet, sier Kverme til Dagbladet.

- Det er også uvilje i USA mot å gjøre noe nå. Det nærmer seg blant annet presidentvalg, og de ønsker ikke å gå inn i en konflikt nå, mener Syria-eksperten. 

 Kverme tror heller ikke land som Libanon og Irak vil gå med på en blokade.

Assads tale President Bashar al-Assad holdt i dag en tale til den nye nasjonalforsamlingen i Damaskus. Der hyllet han det han kalte «martyrer, sivile og militæret» i landet. I vante ordelag sa presidenten at terroren i Syria er økende, til tross for «politiske skritt».

Assad hevder landet har blitt konfrontert med et «ødeleggelsesprosjekt» og gjorde det helt klart at det er uaktuelt å forhandle med opposisjonelle i eksil.

Den pressede lederen, som ble møtt med varm applaus i parlamentet, fordømte massakren på minst 108 mennesker — blant dem 49 barn — i Houla sist helg.

- Det som skjedde i Houla og andre steder er brutale massakrer som selv ikke monstre kunne ha utført, tilføyde han.
Assad mener det internasjonale aspektet av konflikten nå er tydelig. - Problemet er terrorisme. Vi står overfor en virkelig krig ført fra utsiden, sa Assad, som lovet at han ikke ville inngå noen kompromisser i kampen mot terrorister.
Syrias standpunkt Midtøsten-forsker Kai Kverme mener Assad sa lite nytt i sin tale.

- Dette inneholder lite nytt. Han repeterer Syrias standpunkt. Det bildet regimet prøver å skape - som man har fått Russland og til dels Kina med på - er at dette er en kamp mot terrorister, sier Kverme.

- Hvis man ser på situasjonen nå, ser det ut til å gå mot det verre. Vi har en situasjon der regimet allerede har varslet at de vil kjempe til siste slutt. Det samme med opposisjonen.

 -  Det ser ut til å bli en relativt, langvarig konflikt, mener Kai Kverme.