Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elon Musk med ny rakett:

Slik vil han revolusjonere internett.
- Aldri vært gjort tidligere

Elon Musk og SpaceX har sendt opp nok en romrakett. Går alt som det skal, kan verden snart får raskere og mer tilgjengelig internett.

INTERNETTRAKETT: Elon Musk har sendt opp nok en rakett - denne gang for å gi internett til hele verden. Foto: Reuters / NTB Scanpix
INTERNETTRAKETT: Elon Musk har sendt opp nok en rakett - denne gang for å gi internett til hele verden. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden skjøt romfartsselskapet SpaceX verdens kraftigste romrakett i drift, Falcon Heavy, opp i verdensrommet. Allerede nå har selskapets grunnlegger, Elon Musk, nye planer.

Onsdag sendte romfartsselskapet nok en gang en rakett ut i rommet.

BANEBRYTENDE: Raketten som ble sendt opp denne uka, skal i framtida kunne gi folk raskere og billigere internett. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BANEBRYTENDE: Raketten som ble sendt opp denne uka, skal i framtida kunne gi folk raskere og billigere internett. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Raketten «Falcon 9» ble skutt opp fra militærbasen Vadenberg i California i USA klokka 06.17 lokal tid. Med seg har den utstyr som kan vise seg å bli fremtidens internett, skriver CNN.

Skal gi bedre internettilgang

«Falcon 9» er utstyrt med en radarsatellitt som skal sende signaler fra verdensrommet og til jorda. I tillegg har den fått det som trengs for å utføre Musks siste banebrytende eksperiment: Satellitter som skal styrke verdens internettilgang.

Blir planen realitet, vil langt flere mennesker få bedre tilgang til internett. Selskapets mål er nemlig å levere internett direkte til folk rundt om i verden, og lover ikke mindre enn verdens raskeste nettforbindelse.

Rakettprodusentens mål er ifølge Independent å lage en samling av tusenvis av små satellitter som sender informasjon frem og tilbake fra verdensrommet. Ifølge CNN har teknologiselskaper over hele verden til nå jobbet med å finne bedre måter å tilby internettløsninger på, men Musk kan bli den første som løser utfordringen.

Det er likevel fremdeles en fare for at prosjektet ikke kommer til å fungere, da det krever satellitter. Det betyr både store kostnader og tekniske utfordringer. Romfartsselskapet kunne derfor ikke starte prosjektet i det oppskytningen fant sted på onsdag.

Kan utgjøre store forskjeller

Lektor ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, er en av Norges fremste eksperter på internett. Selv logget han seg på for første gang i 1973. Siden den gang har han fulgt utviklingen tett, og er ikke i tvil om at Musks oppskytning kan få ringvirkninger globalt.

EKSPERT: Gisle Hannemyr har brukt internett i 45 år. Foto: Universitetet i Oslo
EKSPERT: Gisle Hannemyr har brukt internett i 45 år. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Hvem som får mest nytte av prosjektet, er han derimot usikker på. Ifølge eksperten vil effekten i første omgang trolig ikke bli merkbar for de som bor i byer og tettbygde områder hvor fibernett er godt utbygd og så rimelig som i dag.

- Veldig mye vitenskap er tilgjengelig på internett, og for deler av for eksempel Afrika, Asia og Sør-Amerika vil Musks siste prosjekt kunne utgjøre store forskjeller. Her vil man lettere kunne få tilgang til kunnskap sammenlignet med i dag. Man skal også huske at mange steder ikke har telefon. Får man dette nettet og en pc, så vil man rett og slett kunne hoppe over telefonstadiet og gå rett over til internettelefoni, forklarer Hannemyr.

Kunnskapskilde

Det å ha satellitter som går så lavt som Falcon 9 vil gjøre, og derfor ikke gi store forsinkelser i signalene, er ifølge eksperten ikke nytt. Innen telefoni har man gjort nettopp dette siden 1993.

- Men for internett har det ikke vært gjort tidligere. Hovedfordelene med dette prosjektet, er at det vil gi billigere internett med en bedre kapasitet, spesielt der det i dag er lite utbygd fibernett, sier Hannemyr, og legger til at han selv har hatt svært stort læringsutbytte av internett.

- Man tenker ofte på internett som ren underholdning, men for mange som har vokst opp med det, har det vært en kilde til svært mye kunnskap. For min egen del har jeg lært utrolig mye gjennom å oppsøke sosiale fellesskap med eksperter innen informatikk, noe som har betydd ekstremt mye for min læring.

Nyttigere enn «Falcon Heavy»

Utstyrslista til «Falcon 9» stopper imidlertid ikke der. En satellitt kjent som «PAZ» fulgte også med opp i verdensrommet under oppskytingen. Kort tid etter gikk den inn i riktig bane rundt jorda, skriver nyhetsbyrået AP.

Den spanske militærsatellitten skal ligge i bane rundt jorda i fem og et halvt år. I tillegg skal den gå i bane rundt jorda 15 ganger daglig, observere jordkloden, ta detaljerte bilder og sende dem tilbake til romfartsselskapet.

Selv om satellitten ikke har fått like mye oppmerksomhet som Elon Musks Tesla som nylig ble sendt ut i verdensrommet, er den ifølge nyhetsbyrået mer nyttig.

Det var i forbindelse med oppskytningen av «Falcon Heavy» tidligere denne måneden at Tesla-gründeren valgte å sende sin gamle Tesla Roadster ut i rommet. Raketten var ifølge The Guardian den sterkeste siden «Saturn V» på 70-tallet, og er kraftig nok til å sende et fullastet Boeing 737 fly i bane rundt jorda.

Musk har tidligere lovet at den knallrøde bilen, med «sjåføren» Starman, skal sveve rundt i rommet i over en milliard år - men flere forskere stiller seg tvilende til påstanden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!