Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Helgesen løse ulvefloka: 
- Jeg er dypt skuffet

Helgesens tolvpunktsliste får ikke kritikerne til å juble. 

FÅR KRITIKK: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen roer ikke gemyttene i ulvesaken med sin redegjørelse i Stortinget tirsdag.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen roer ikke gemyttene i ulvesaken med sin redegjørelse i Stortinget tirsdag.  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag måtte klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) redegjøre for Stortinget om ulvestriden.

Han hadde ingen umiddelbar løsning på krisen - men kom til Stortinget med en liste med tolv avbøtende tiltak.

Den imponerer ikke partikollega Gunnar Gundersen (H).

- Jeg er dypt skuffet. Jeg hadde trodd at han hadde skjønt alvoret nå, sier Gundersen til Dagbladet, og viser til at Helgesens eget parti har kommet med en klar bestilling til statsråden om at Stortingets ulveforlik skal gjennomføres.

Endrer naturmangfoldsloven

Mange av punktene Helgesen presenterte er kjent fra før, deriblant radiomerking av ulvene i Slettås- og Osdalsreviret. I tillegg kommer noen nye.

Blant annet sier Helgesen at han vil foreslå endringer i naturmangfoldsloven.

Problemet er at ingen av tiltakene fører til noen snarlig løsning på krisa - eller at man får jakte ulv igjen innenfor ulvesonen før lisensfellingsperioden går ut 15. februar.

- Det er bare et spill for galleriet, konkluderer Gundersen fra Hedmark.

Stortingsrepresentant Elin Agdestein (H) fra Nord-Trøndelag ser heller ingen stor grunn til å juble over tiltakene Helgesen presenterte tirsdag.

- Vi hadde så klart håpet på raske tiltak, sier Agdestein.

- Har redegjort

I sin redegjørelse for Stortinget var ministeren tydelig på at det hadde vært en vanskelig sak - men at Norges internasjonale forpliktelser og naturmangfoldsloven tvinger ham til å ikke tillate jakta i ulvesonen.

Det gjentar han overfor Dagbladet.

- Hadde du trodd kritikerne i ditt eget parti skulle bli fornøyd etter lista du la fram i dag?

- I alle rovdyrdebatter har det vært sterke følelser, synspunkter, og uenigheter innad de aller fleste partier. Det har derfor ikke være uventet at det her har skapt stor debatt, sier Helgesen.

- Hva skal du gjøre med at de er like forbanna nå?

- Jeg har redegjort for hva jeg skal gjøre og skal se an debatten i Stortinget, som kommer så snart som mulig, sier Helgesen.

Sp: - Har ikke flyttet seg en millimeter

- Helgesen har ikke flyttet seg en millimeter på hovedkonklusjonen, han vil fortsatt ikke følge opp Stortingets vedtak fra i vår, og det rovviltnemdene kom fram til. Det er jo det som er sakens kjerne, om man skal regulere bestanden innen ulvesonen eller ikke, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Han sier noen av tiltakene sikkert er bra.

- Men utfordringen nå er å få redusert ulvebelastningen for de som har den så tett på kroppen som de har nå. Det er Stortingets ønske og på tide at Helgen snur, sier Vedum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling