TIL KAMP: Hadia Tajik og Arbeiderpartiet lanserer nå en handlingsplan for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIL KAMP: Hadia Tajik og Arbeiderpartiet lanserer nå en handlingsplan for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Arbeiderpartiets Hadia Tajik

Slik vil hun knuse arbeids­kriminaliteten

Hadia Tajik og Ap lanserer en seks punkts plan for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 12 milliarder unndras skatter og avgifter på grunn av arbeidslivskriminalitet i Norge hvert eneste år. En samfunnsøkonomisk analyse viser at det er en skjult verdiskapning på nærmere 28 milliarder kroner. Noe av det første vi skal gjøre etter valget er å iverksatte tiltak for å bekjempe denne kriminaliteten, sier Hadia Tajik, leder av Stortingets justiskomité og nestleder i Arbeiderpartiet.

Tajik vedgår at dagens A-krimsentre, tverr-etatlige sentre mot arbeidslivskriminalitet, ikke fungerer godt nok. Derfor mener hun det er helt nødvendig at noe gjøres.

VALGBOD: Se debatten mellom Hadia Tajik (Ap) og justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) her. Vis mer

- Kriminelle tjener store penger, og mennesker blir kynisk utnyttet. Samtidig som samfunnet taper enorme summer i skatter og avgifter, blir de som driver lovlig virksomhet utkonkurrert, sier Tajik.

Handlingsplan

Overfor Dagbladet lanserer Tajik en seks punkts plan for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

* Samtlige politidistrikt skal opprette egne enheter med spisskompetanse på arbeidslivskriminalitet for å ta bakmenn, og beslaglegge de kriminelles verdier. Utbytte fra kriminalitet - som for eksempel kjøretøy, kontanter og leiligheter skal inndras.

* Politimesternes styringsverktøy må endre slik at vi fokuserer mer på reelle resultater og ikke rapporteringsvennlige saker og rutiner. I dag blir ikke denne formen for kriminalitet prioritert, og da får vi instruere politiet slik at arbeidslivskriminalitet ikke blir lagt til side.

* A-krimsentrene skal bli mer selvstendig. Og politiet skal prioritere denne type saker. I dag er virkelighet at arbeidslivskriminalitet blir nedprioritert.

* Kapasitet skal økes slik at enhetene som jobber med arbeidslivskriminalitet skal ha resursesser til å gå inn i løpende saker. Slik skal de kriminelles verdier lettere tas og aktører som operer med falsk ID enklere kan avsløres.

* A-krimsentrene skal samarbeide med universiteter og høyskoler, og gi fremtidens byggeledere, bedriftseiere og andre kunnskap om hva de må gjøre for å sikre seg mot at kriminelle gjør den hvite økonomien «grå».

* Skatteetaten skal få hjemler som straffeskatt og tilleggsskatt slik at de kan ta beslag i utbyttet av straffbare handlinger direkte, i stedet for å sende over til politiet. I dag «forsvinner» sakene ofte hos politiet. Denne type kriminalitet blir ikke prioritert og sakene ender ofte med henleggelse. Skatteetaten skal ikke få politimyndighet, men få nye hjemler som gjør deres jobb enklere.

Svarer regjeringen

- Svart arbeid og arbeidslivskriminalitet er enormt samfunnsproblem, som det haster å gjøre noe med. Vi kan ikke la denne type kriminelle holde på. De undergraver samfunnet vårt, sier Hadia Tajik, som med dette utspillet svarer Høyre i arbeidslivspolitikken.

Tidligere i sommer lanserte arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sin 11-punkts plan mot arbeidslivskriminalitet.