Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaug

Slik vil hun redde Frp

Sylvi Listhaug sier ja til å stille som nestleder. Blir hun valgt vil hun bruke tid på grasrota og på å bygge partiet.

SIER JA: Sylvi Listhaug ønsker å bli nestleder. Her er hun i Arendal ved Fremskrittpartiets bod. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SIER JA: Sylvi Listhaug ønsker å bli nestleder. Her er hun i Arendal ved Fremskrittpartiets bod. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Mandag trakk Per Sandberg seg som fiskeriminister etter knallhard kritikk i kjølvannet av Iran-ferien med sin nye kjæreste. Samme dag ble det også kjent at han går av som nestleder.

For bare noen få måneder siden var det Sylvi Listhaug som måtte gå av som minister. Nå pekes hun ut som den mest sannsynlige nestlederkandidaten, og i går gikk hun ut i Dagbladet og gjorde det klart at hun sier ja til å stille.

- Det er en stor ære å bli spurt om å stille som kandidat. Jeg har brukt 20 år av livet mitt på partiet. Å være nestleder er et av de høyeste vervene en kan ha. Men det er opp til landsmøtet å velge. Jeg tar ingenting på forskudd, understreker hun.

SVENSKE TILSTANDER: Sylvi Listhaug blir av flere omtalt som en aktuell kandidat til å ta over som nestleder for Fremskrittspartiet, etter at Per Sandberg gikk av mandag 13. august. Video/reporter: Emilie Rydning. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Møte folk

På spørsmål om hvordan hun vil fylle rollen om hun får den, svarer Listhaug at hun trives veldig godt med å reise rundt i landet og møte grasrota i partiet.

- Jeg har brukt mye tid på å reise rundt i landet etter at jeg gikk av som statsråd. Jeg kommer til å fortsette å være aktiv ute blant våre medlemmer og jobbe med å bygge partiet, samtidig som politikken er viktig. I det hele tatt, jeg vil prøve å gjøre en så god jobb som mulig, dersom jeg får den tilliten, sier Listhaug.

- Hva slags utfordringer har Frp framover?

- Vi må være tydelige på vår politikk og sørge for at velgerne kjenner oss igjen. Vi må bygge partiet og sørge for at vi ser mange lokale kandidater på listene slik at vi gjør et best mulig kommune og fylkestingsvalg neste år, sier nestlederkandidaten.

Hun sier til Dagbladet at hun ikke tror partiet er svekket av Sandbergs avgang.

BEVISST: Vi må være tydelige på vår politikk og sørge for at velgerne kjenner oss igjen, sier Listhaug på spørsmål om hva Frp skal gjøre framover. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEVISST: Vi må være tydelige på vår politikk og sørge for at velgerne kjenner oss igjen, sier Listhaug på spørsmål om hva Frp skal gjøre framover. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg mener vi ikke er svekket.

- Partiet har mistet en nestleder, er dere ikke svekket da?

- Frp kommer til å fortsette å styre landet med stø kurs. Jeg mener at vi skal kunne gå videre og få tilbake tilliten fra velgerne. Selvfølgelig er det synd og miste Per [Sandberg] for han er en fremragende politiker, men Frp greier seg, sier hun.

Spørsmålet nå er om Listhaug skal konstitueres, slik at partiet får to nestledere igjen omgående, eller om Listhaug først skal velges på landsmøtet. Dette blir avgjort i sentralstyremøtet 3. september.

Hyggelige tilbakemeldinger

Listhaug vil ikke mene noe om hvorfor Sandberg må trekke seg som nestleder etter at han gikk av, mens hun er ønsket inn.

- Det er jo hva slags reaksjoner som er internt i partiet. Jeg har fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger siden jeg sa at jeg var kandidat. Mange oppfordrer meg til å stille. Det setter jeg pris på. Men det to forskjellige saker, sier hun om sin egen og Sandbergs avgang.

- RIKTIG: Tidligere minister Sylvi Listhaug talte under Frp sitt partimøte under Arendalsuka. Hun blir av flere omtalt som en aktuell kandidat til å ta over som nestleder for Frp. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Listhaug synes det var riktig av Sandberg å trekke seg.

- Jeg synes det var riktig av Per å trekke seg, på samme måte som jeg syntes det var riktig av meg å trekke meg fordi det viktigste er at Frp har ei hånd på rattet i styringen av Norge og at vi ikke åpner for at Jonas Gahr Støre skal komme inn som statsminister.

- I et intervju med Dagbladet tirsdag, sa Sandberg at han følte seg dolket i ryggen av partikolleger. Har partiet sviktet ham?

- Nei, det var sterke reaksjoner på det som skjedde. Som sagt mener jeg det var helt riktig av Per [Sandberg] å trekke seg. Samtidig forstår jeg at han har sterke følelser knyttet til det. Men jeg kan ikke redegjøre for det, det er hvordan han føler, sier hun.

Mistet grasrotkontakt

En sentral Frp-politiker sier følgende om forskjellen på de to.

- Per Sandberg hadde mistet kontakten med grasrota. Med Sylvi vil Frp bli tydeligere på våre primærstandpunkter. Det er ingen tvil om at grasrota i partiet har forventninger til Frp's politikk nå kommer tydeligere fram, sier vedkommende.

Frp har etter at partiet gikk inn i regjering, blitt kritisert av opposisjonspartiene for å opptre som ett parti i regjering og ett utenfor. Kilden mener det Listhaugs inntreden i ledelsen vil styrke Frp's profil og fokus på primærstandpunkter.

- Hun er jo en synlig og dyktig kommunikator, og kompromiss er vel ikke det ordet man først tenker på med Listhaug, sier kilden.

- Sylvi [Listhaug] er et godt valg som nestleder. Hun bygger sin støtte nedenfra, noe som er et sunnhetstegn, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

- Jeg har vært opptatt av at prosesser følges, og at støtte til partiets ledere kommer nedenfra. Den støtten har Sylvi [Listhaug], sier han.