Til valg på gratis SFO og tannhelsereform

Slik vil hun stoppe «overklassefesten»

SV går inn for vekst i velferden når de onsdag legger fram sitt forslag nytt partiprogram. Men først vil de reversere kuttene gjort av dagens regjering.

LANSERER NYTT PROGRAM: Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, vil gå til valg på å bygge ut nye velferdstjenester, men først vil hun stoppe «overklassefesten» Foto: Audun Braastad / NTB
LANSERER NYTT PROGRAM: Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, vil gå til valg på å bygge ut nye velferdstjenester, men først vil hun stoppe «overklassefesten» Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag lanserer SV utkast til nytt partiprogram. Dette er programmet de vil gå til valg på neste år.

- SVs mål er et program som svarer på de største utfordringene i vår tid: klima- og naturkrisen og de økende økonomiske forskjellene, sier nestleder Kirsti Bergstø, som leder programkomiteen i partiet, og fortsetter:

- Vi må ha en omfordeling som stopper overklassefesten. Vi må ha arbeid og velferd for de mange i stedet for formuer for de få.

Viktigste saker

Hun røper overfor Dagbladet hva som blir de viktigste sakene for SV i stortingsvalget.

- Vi ønsker å gå til valg på arbeid for alle og vekst i velferden. Det første vi må gjøre da, er å reversere høyresidas usosiale kutt.

Hvis lederen i programkomiteen får det som hun vil, vil de reversere blant annet kuttet som er gjort i arbeidsavklaringspenger, i feriepenger for arbeidsløse, i barnetillegget for uføre og brillestøtten for barn. De vil også reversere skattekuttene i formuesskatten, med mer:

- Dette er ingen uttømmende liste, sier Bergstø.

Gratis SFO

Et viktig punkt i programmet blir å bygge ut velferdstilbudet i Norge. Programkomiteen vil prioritere tannhelse og SFO.

- Vi ønsker å gå inn for gratis SFO, eller AKS som det heter i Oslo, for alle på 1.–4. trinn. Det er for at alle unger skal få være med på leken, det er for å gi et løft for folk, SFO er dyrt! Men også for å sikre et bedre tilbud, bemanning og kvalitet. Dette er også en måte å sikre både mat og fysisk aktivitet for barn på, sier hun.

- Dette blir veldig dyrt, hvorfor ikke behovsprøve som regjeringspartiene går inn for?

- Det er et skjemavelde. Du skal ha veldig lav inntekt for å komme inn i ordninga og får du liten økning i inntekt mister du det med det samme. Da kan det fort bli en vurdering om en har råd til å ha unger der eller ikke. Det vi ser i de områdene der vi har gjort dette gratis, som i Oslo, er at det er et populært tilbud som blir brukt. Da blir det også lettere for foreldre som står et stykke unna arbeidslivet å planlegge ut fra det. I tillegg handler det om et grunnleggende prinsipp. Tida man er på skolen burde være gratis for alle, sier hun.

- Klasseskille på smil

SV vil videre «tette hullet i velferden»:

- Smilet har et klasseskille i dag. Mange gruer seg til å gå til tannlegen fordi det kan bli en skikkelig dyr regning. Her vil vi ta to grep. Ett er å bygge ut den offentlige tannhelsen. Hvis vi bare reduserer egenandelen uten å bygge ut det offentlige, ender vi bare med rikere tannleger. Det andre er å få tannhelse inn under folketrygda. Det kan ikke være slik at hele kroppen er velkommen på sykehus, men i munnen så er det amerikanske tilstander. Dette er en veldig viktig og sentral del i det å styrke helsa til folk.

SVs programkomité vil utvide gratis helsetjeneste til fylte 25 år og gjeninnføre gratis sjekk av tenner for eldre over 75 år.

- En tannhelsereform har dere og flere andre hatt i programmet deres også tidligere, men det har ikke blitt noe av fordi det er så dyrt. Vil dere virkelig prioritere det nå?

- Det er derfor vi løfter dette fram som en viktigst velferdsreform. Men det må bygges opp gradvis, det er ikke gjort over natta. I en fireårsperiode er det fullt mulig å rulle ut en tannhelsereform som folk vil merke. At andre partier også ønsker det er bare positivt. Det betyr at et flertall for tannhelsereform er innen rekkevidde, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer