Slik vil Ikea unngå nye hundetragedier

Gårsdagens tragedie med tre døde hunder har skremt Ikea-ledelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag går varehuset Ikea sammen med Dyrebeskyttelsen i gang med en kampanje for å advare hundeeiere mot å sette igjen hunder i bilen mens de handler.

Kampanjen er en reaksjon på gårsdagens tragedie der tre hunder mistet livet etter at de ble satt igjen i en bil uten lufting og vann, mens eierne handlet på Ikea Furuset i to timer. Hundeeierne er anmeldt for dyremishandling.

Kampanjen går ut på at det skal henges opp advarselsskilt ved inngangsdører og i varehuset for å minne folk om at de ikke må sette igjen hunden i bilen.

Skiltet lyder: \'Kjære hundeeier. Unngå å sette hunden igjen i bilen på solfylte og varme dager. Bilen kan bli svært varm, selv når det er overskyet, og kan medføre fare for hunden. Husk at hunden alltid skal ha tilgang til vann. Vennlig hilsen Ikea og Dyrebeskyttelsen Norge.\'

- Vi ønsker å unngå at hendelser som gårsdagens tragedie på vår parkeringsplass gjentar seg, sier Christen Röhnebæk, kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge til Dagbladet.no.

Sier ifra

Röhnebæk forklarer at Ikea har opplevd at folk setter igjen hunder i bilen, men ingen så alrovlige som gårdagens episode.

- Vi har opplevd at folk setter igjen hundene i varme biler, og vi har prosedyrer med å si ifra over høyttaleranlegget når vi oppdager det, sier Röhnebæk.

Gårsdagens hendelse gikk så sterkt innpå Ikea-ledelsen at de nye skiltene ble sendt i trykken allerede i dag.

- Vi ønsker å være mer aktive enn vi har vært tidligere i forhold til å advare hundeeiere, sier Röhnebæk.

- La hunden være hjemme

Odd Harald Eidsmo, pressekontakt i Dyrebeskyttelsen Norge, tror at hendelser som gårsdagens skjer på grunn av uvitenhet.

- Jeg tror ikke noen gjør dette på grunn av at de ønsker hunden vondt, det har nok heller sammenheng med at folk ikke tenker over hvor uhyrlig varmt det fort kan bli i en bil, sier Eidsmo.

Foreløpig er det bare Ikea som skal sette opp skilt som advarer mot å sette igjen hunden i bilen, men Eidsmo skulle gjerne sett at alle varehus med parkeringspass følger etter.

- Dette er et reelt problem og alle butikker bør ha slike skilt, i alle fall på sommeren, sier Eidsmo.

Han mener det kan være sammenheng mellom dårlig muligheter til å plassere hundene utenfor kjøpesentrene og at folk plasserer hundene i bilen, men mener at dette ikke gjør det mer forsvarlig.

- Uansett er det ikke heldig å sette igjen hunden i bilen. Skal du ut og handle, er det best å la hunden være igjen hjemme, eller eventuelt plassere den hos venner eller familie, sier Eidsmo.

ADVARER: Skiltene trykkes i dag og vil henges opp i Ikeas varehus i løpet av få dager.