Slik vil Inga Marte hjelpe de utviklingshemmede

Vil heve kvaliteten på skole, helse og få flere i arbeid med ny stortingsmelding. Men organisasjonen Lupe frykter fine ord og ingen forskjell.

LEGGER FRAM MELDING I DAG: Kompetanse, synlighet og medvirkning er nøkkelord i Inga Marte Thorkildsens melding om likeverd for utviklingshemmede. Foto: jacques Hvistendahl/ Dagbladet.
LEGGER FRAM MELDING I DAG: Kompetanse, synlighet og medvirkning er nøkkelord i Inga Marte Thorkildsens melding om likeverd for utviklingshemmede. Foto: jacques Hvistendahl/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal sikre kvalitet i opplæringa, styrke arbeidsdeltakelsen og omsorgstjenesten. Det handler om likestilling og likeverd. Før var de utviklingshemmede en pariakaste, de ble låst inne, satt i fjøset, sterilisert. Heldigvis er vi kommet mye lengre i dag, men samtidig har vi en lang vei å gå, sier barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen.

I dag legger hun fram stortingsmeldinga «Frihet og likeverd», den første beskrivelsen av situasjonen for mennesker med utviklingshemming på 20 år. Kunnskapen er gjennomgått og hullene identifisert.

Kompetanse og medvirkning - I barnehagene er det veldig bra. Men ofte blir det problemer når barna kommer over i skolen. Vi vil heve kvaliteten på spesialundervisninga og i pp-tjenesten og se på hvordan vi kan tilby god undervisning i ordinære klasser. Vi vil også heve kvaliteten på helseområdet. Mange ufaglærte jobber med utviklingshemmede, og vi setter i gang kursing og utdanning for dem. Så er det for få utviklingshemmede som kommer ut i arbeid. Vi mangler 1400 — 1500 tiltaksplasser, og mange blir gående i utilfredsstillende dagtilbud. Vi ønsker også å få flere arbeidsgivere til å ta imot utviklingshemmede i ordinære virksomheter, for eksempel med lønnstilskudd. Ambisjonen er flere i arbeid, sier Thorkildsen.

Et av kunnskapshullene er på området seksuelle overgrep og vold.

- Utviklingshemmede er mye mer utsatt enn andre. Vi trenger mer kunnskap om det, og setter i gang forskning, sier Thorkildsen. Kommunene skal få bedre opplæring og lokale råd skal styrkes, slik at man ikke glemmer de utviklingshemmede.

- Det handler om likestilling, likeverd, deltakelse og synliggjøring. Utviklingshemmede er forskjellige mennesker med ulike behov, ønsker, interesser, som alle andre. De har samme rett til selvbestemmelse. Det må få konsekvenser for hvordan vi innretter tilbudene og organiserer samfunnet. Det viktigste er skiftet i måten vi nærmer oss dette feltet på. Det er ikke individet, men samfunnet vi må forandre, sier Inga Marte Thorkildsen.

Kritisk Leder for Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende (Lupe), Harald Hansen, er spent på den endelige meldinga.

- Vi venter i spenning. I vårt høringssvar til første versjon, var vi på ingen måte imponert over innholdet. Det var uteglemt nokså mange problemstillinger og en del grupperinger, og den ga et dårlig bilde av realiteten i samfunnet. Jeg er stygt redd for at det bare er ei melding, som mange andre stortingsmeldinger, med mye store ord og flotte greier, men som ikke fører til noenting.

Lupe har hatt innspill når det gjelder blant annet bolig og helse.

- Vi har etterlyst at utviklingshemmede kan få mulighet til å bygge egne boliger. I dag står mange i kø for å leie av kommunen og er avhengige av kommunens velvilje. I helsetjenesten opplever vi at leger har for lite kompetanse på utviklingshemming. Vi har hatt tilfeller av at alvorlig sykdom har oppstått, men er blitt oppdaget for seint fordi de ikke selv er i stand til å si fra og leger og annet personale ikke har kunnet tolke signalene. Det har resultert i dødsfall som kanskje kunne vært unngått, sier Hansen.