Slik vil Jens styre

STJØRDAL (Dagbladet): I går inntok Jens Stoltenberg cockpiten i SAS-maskinen, på vei til partimøte i Stjørdal. Dagbladet ba ham presentere sine politiske mål når han overtar styringa etter Bondevik:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. Hjelpe tredje verden

- Norge er et av verdens rikeste land. Derfor har vi et moralsk og politisk ansvar for verden rundt oss. En fjerdedel av verdens befolkning lever i sult og underernæring, og vi kan gjøre mye for å hjelpe den tredje verden - blant annet øke den økonomiske bistanden og inkludere u-landa i verdenshandelen.

2. Legge om sanksjoner

- Dette handler dels om fattigdommen på Balkan. I fjor bidro verden med penger under Kosovo-krigen. Nå er det nesten ikke mulig å sikre freden på grunn av manglende økonomiske bidrag. Mange mener sanksjonene mot Serbia styrker Milosevics militære regime. Derfor må Norge ta initiativ til å legge om sanksjonene.

3. Trygge velferden

- Vi må bygge ut velferdssamfunnet, blant annet fordi vi får en dramatisk vekst i antall eldre. Mer penger må brukes på offentlig velferdsproduksjon, men jeg håper vi kan unngå å øke skattene. Vi må i hvert fall ikke redusere skattetrykket. Momsgrunnlaget må utvides til å gjelde tjenester.

4. Skape en sterk økonomi

- Vi må ikke gjøre oss avhengige av usikre oljeinntekter. Ingen vet hva vi skal leve av om 30 år. Vi må ta vare på menneskene. De er mer verd enn oljen. Vi må øke IT-satsing i skolen, lærerne må få bedre arbeidsforhold og skolebygningene må rustes opp.

5. Gjøre Norge mer tolerant

- På mange områder er vi intolerante, selvgode og preget av fremmedfrykt. For å gjøre Norge inkluderende må vi sørge for at innvandrerne kommer i jobb. Ti prosent er arbeidsledige. Samtidig trenger vi deres arbeidskraft. Videre er norskopplæring viktig.

STYRER SNART? - Vi er ikke på regjeringsjakt, bedyrer statsministerkandidat Jens Stoltenberg. I går besøkte han en gammel skolevenninne i cockpiten på vei til Nord-Trøndelag.