<strong>ØKONOMISTUDENT:</strong> Martine Vik Magnussen studerte økonomi i London da hun ble funnet voldtatt og drept i 2008. Foto: Privat
ØKONOMISTUDENT: Martine Vik Magnussen studerte økonomi i London da hun ble funnet voldtatt og drept i 2008. Foto: Privat Vis mer

Slik vil Martines far endre loven for sin døde datter

Norges fremste ekspert støtter forslaget - mens UD synes Martine-saken ikke er alvorlig nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Farouk Abdulhak, som er siktet for Martine-drapet, skjuler seg i Jemen. Odd Petter Magnussen vil endre reglene i krimsaker der antatt gjerningsmann skjuler seg i et land uten utleveringsavtale.

Jussekspert Hanne Sophie Greve, tidligere dommer ved menneskerettsdomstolen i Strasbourg, støtter forslaget, som er sendt UDs lovavdeling.

Kan ikke flykte Forslaget til Magnussen går ut på at UD skal foreslå nye regler som sikrer rettsforfølgelse i en borgers eget land, slik at antatt gjerningsmann ikke kan gjemme seg.

Forslaget sier at mildeste strafferegime blant de involverte landene skal benyttes, med legdommere fra begge involverte land. En mistenkt vil dermed ikke risikere dødsstraff.

- Forslaget er myntet på internasjonal kriminalforebygging og samfunnsnytte. Det gjelder Martine-sakens prinsippielle side. Det kan ta lang tid å fylle det rettsvakuumet saken demonstrerer, sier Magnussen til Dagbladet.

Støtter Hanne Sophie Greve gir i en tre siders erklæring sin støtte til forslaget.

- Det er et betydelig hull i straffejustisen. I draps- og voldtektssaker er vi nesten alltid avhengige av at mistenkte pågripes i landet der det skjedde, eller at det finnes en utleveringsavtale, sier Greve til Dagbladet.

<strong>STØTTER FORSLAGET:</strong> Jussekspert Hanne Sophie Greve. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
STØTTER FORSLAGET: Jussekspert Hanne Sophie Greve. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer

Hun har diskutert forslaget internasjonalt, og fått bare gode reaksjoner. Hun vil bruke Martine-saken som et eksempel.

- Hvert land bør bruke sin suverenitet, ikke innskrenke den. Dette er et godt utgangspunkt, og en betydelig mange i dagens rettssituasjon. Det er bedre å ha høye forhåpninger enn å gi opp, sier Greve til Dagbladet.

Voldtekt og Kongo Også i andre store krimsaker har antatt gjerningsmann stukket av til land uten utleveringsavtale med Norge:

• En iraker er siktet for seks voldtekter i Oslo, fra 2007 til 2010. Han er etterlyst men har rømt til Irak, og politiet har ingen mulighet til å tvinge ham ut av landet.

• I Kongo-saken er situasjonen motsatt. Der vil Tjostolv Moland og Joshua French bli utlevert til Norge - noe Kongo har nektet.

Ikke drap og voldtekt UD opplyser at Norge ønsker plikt til straffeforfølging eller utlevering — men at Martine-saken ikke er alvorlig nok.

- Dette er satt på dagsordenen for FNs folkerettskommisjon. UD anser det ikke for realistisk å ta nye internasjonale initiativer på dette området. Slike kan også låse fast rettsutviklingen i en mer restriktiv retning, skriver pressevakt Marte Lerberg Kopstad i en e-post.

Følg saken:

• Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London.

• Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdhulak bodde.

• Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter Martine forsvant. Han er siktet for drap og voldtekt.

• Jemen vil ikke utlevere Farouk.

• Dagbladet har denne uka dokumentert UDs håndtering av Martine-saken.

- Når det gjelder utviklingen av den internasjonale strafferetten, prioriterer vi de groveste internasjonale forbrytelsene folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, skriver Kopstad, og legger til:

- Internasjonalt er det svært ulike syn, særlig utenfor Europa, på samarbeid om andre typer forbrytelser. Det gjelder også spørsmålet om egen straffeforfølging hvis en stat ikke kan utlevere en person.

<strong>KJEMPER:</strong> Odd Petter Magnussen (t.h.) vil ha drapssiktede Farouk Abdulhak utlevert fra Jemen. Her med tidligere statsråd Einar Steensnæs (t.v.) og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (i midten) - som begge har hjulpet Magnussen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KJEMPER: Odd Petter Magnussen (t.h.) vil ha drapssiktede Farouk Abdulhak utlevert fra Jemen. Her med tidligere statsråd Einar Steensnæs (t.v.) og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (i midten) - som begge har hjulpet Magnussen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer