Slik vil Martines far endre loven for sin døde datter

Norges fremste ekspert støtter forslaget - mens UD synes Martine-saken ikke er alvorlig nok.

ØKONOMISTUDENT: Martine Vik Magnussen studerte økonomi i London da hun ble funnet voldtatt og drept i 2008. Foto: Privat
ØKONOMISTUDENT: Martine Vik Magnussen studerte økonomi i London da hun ble funnet voldtatt og drept i 2008. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Farouk Abdulhak, som er siktet for Martine-drapet, skjuler seg i Jemen. Odd Petter Magnussen vil endre reglene i krimsaker der antatt gjerningsmann skjuler seg i et land uten utleveringsavtale.

Jussekspert Hanne Sophie Greve, tidligere dommer ved menneskerettsdomstolen i Strasbourg, støtter forslaget, som er sendt UDs lovavdeling.

Kan ikke flykte Forslaget til Magnussen går ut på at UD skal foreslå nye regler som sikrer rettsforfølgelse i en borgers eget land, slik at antatt gjerningsmann ikke kan gjemme seg.

Forslaget sier at mildeste strafferegime blant de involverte landene skal benyttes, med legdommere fra begge involverte land. En mistenkt vil dermed ikke risikere dødsstraff.

- Forslaget er myntet på internasjonal kriminalforebygging og samfunnsnytte. Det gjelder Martine-sakens prinsippielle side. Det kan ta lang tid å fylle det rettsvakuumet saken demonstrerer, sier Magnussen til Dagbladet.

Støtter Hanne Sophie Greve gir i en tre siders erklæring sin støtte til forslaget.

- Det er et betydelig hull i straffejustisen. I draps- og voldtektssaker er vi nesten alltid avhengige av at mistenkte pågripes i landet der det skjedde, eller at det finnes en utleveringsavtale, sier Greve til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer