Slik vil nordmenn redde miljøet

Nordmenn mener at politikerne har ansvaret, men at forbrukerne tar det.

SHOPPER MINDRE: 35 prosent svarer i en WWF-undersøkelse at de har redusert forbruket for miljøets skyld. Foto: REUTERS/Fred Prouse.
SHOPPER MINDRE: 35 prosent svarer i en WWF-undersøkelse at de har redusert forbruket for miljøets skyld. Foto: REUTERS/Fred Prouse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Folk flest mener at forbrukere både har og tar klimaansvar, men gir politikerne klimastryk. Det viser en spørreundersøkelse utført av miljøorganisasjonen WWF.

41 prosent av de spurte mener at politikerne har det største ansvaret for å stoppe klimaendringene, mens bare ni prosent mener at de tar det. 40 prosent mener at forbrukerne har største ansvar, og 27 prosent mener også at de også tar det.

- Dette må være en alvorlig vekker før valgkampen. Politikerne må slutte å tenke på klimapolitikk som noe de absolutt ikke må plage velgerne med, og heller vise de gode løsningene som ligger i å ta vare på klimaet og skape fornybarsamfunnet. Veldig mange er klare for klimainnsats, sier generalsekretær i WWF, Nina Jensen.

Vil bidra Over halvparten, 53 prosent, svarer at de i høy eller meget høy grad er villige til å gjøre noe selv for å stoppe klimaendringene. Bare 13 prosent er i liten eller meget liten grad interessert i å gjøre noe. En tredjedel vet ikke eller svarer «verken eller». Østlendinger og trøndere er mest opptatt av hva de selv kan gjøre, og kvinner i større grad enn menn. 

73 prosent av de spurte oppgir at de har kildesortert. 51 prosent har redusert strømforbruket. 35 prosent har redusert personlig forbruk og valgt miljømerkede varer, og 31 prosent har skiftet til mer miljøvennlig transport. Over 20 prosent har byttet til miljøvennlig oppvarming og bedret isoleringen hjemme. Få er interessert i å kjøpe CO2-kvoter.

Ønsker seg miljøprodukter Et flertall på 56 prosent mener at det viktigste politikerne kan gjøre, er å gjøre det lettere å velge miljøvennlige varer. Men som tidligere undersøkelser har vist, er ikke klimaspørsmålet høyest på lista over folks bekymringer for framtida. Folk er mer bekymret for oljeavhengig økonomi, norske bedrifters konkurranseevne i et globalt marked, innvandring, kriminalitet og kutt i velferdsordninger. Men klima ligger høyere opp enn for frykt for dårlig folkehelse og arbeidsløshet. Når det gjelder klima, er folk reddest for naturkatastrofene de kan medføre, dernest av vann- og matmangel, ødeleggelse av økosystemer og flyktningestrømmer.

- Krev mer Miljøminister Bård Vegar Solhjell sier at undersøkelsen stemmer med det bildet han har.

- Det er en ny oppvåkning om klimaspørsmål nå. Jeg tror det har sammenheng med at klimaendringene får konkrete utslag, som i mer ekstremvær. Alle sier at klima er viktig, men de fleste store partier har ingen motforestillinger mot å utvinne olje utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Folk er mye mer imot enn de politikere er. Jeg er enig i at vi må gjøre valg enklere. En del politikere undervurderer folks vilje til å være med å bidra. Mange ønsker å gjøre miljøvalg. Det å legge til rette for elbiler, sykkelstier og energieffektivisering, er miljøpolitikk på sitt beste, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell.

- POLITIKERNE MÅ VISE DE GODE LØSNINGENE: Folk er klare for klimainnsats, mener WWF-leder Nina Jensen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
- POLITIKERNE MÅ VISE DE GODE LØSNINGENE: Folk er klare for klimainnsats, mener WWF-leder Nina Jensen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

- Jeg er helt enig i at vi har hovedansvaret. Jeg synes folk skal kreve mer, slik at politikerne blir enda bedre til å løse problemene.

REISE MILJØVENNLIG: 31 prosent oppgir at de har begynt å reise mer miljøvennlig. Foto: Per Løchen / Scanpix
REISE MILJØVENNLIG: 31 prosent oppgir at de har begynt å reise mer miljøvennlig. Foto: Per Løchen / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer