<strong>KAN FORTSETTE Å PRAKTISERE:</strong> Selv om en lege mister autorisasjonen i Norge, mister vedkommende ikke automatisk den opprinnelige autorisasjonen, og kan derfor søke seg videre til andre land ved hjelp av denne. Det er heller ikke noe fullgodt register i Norden og Europa hvor man kan sjekke legenes bakgrunn, advarsler og eventuelle straffedommer. Illustrasjonsfoto: Colourbox
KAN FORTSETTE Å PRAKTISERE: Selv om en lege mister autorisasjonen i Norge, mister vedkommende ikke automatisk den opprinnelige autorisasjonen, og kan derfor søke seg videre til andre land ved hjelp av denne. Det er heller ikke noe fullgodt register i Norden og Europa hvor man kan sjekke legenes bakgrunn, advarsler og eventuelle straffedommer. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Slik vil Norge, Sverige, Danmark og EU stanse overgrepslegene

Politikerne innrømmer at leger som forgriper seg er et problem for pasientsikkerheten i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Leger og annet helsepersonell jobber fritt over grensene i Norden og Europa, men regelverket som skal beskytte pasientene mot overgripere svikter. Politikere i alle de nordiske landene ønsker forandring, men har ingen raske løsninger.

Nordisk Råd: Stortingspolitiker Sonja Mandt (Ap) har i flere år arbeidet gjennom Nordisk Råd for å få opprettet et register som arbeidsgivere og helsetilsynene i de nordiske landene kan bruke for å sjekke helsepersonells bakgrunn.

- Vi jobber for et felles register over autorisasjoner og anmerkninger fra ulike lands myndigheter. Dagens praksis rammer pasientsikkerheten, sier Sonja Mandt (Ap) i Helse- og omsorgskomiteen.

- Det er nødvendig for å få en løsning og vi må komme i gang med det så raskt som mulig, sier Mandt, som selv har jobbet som sykepleier.

De siste årene har det blitt avslørt flere at flere leger i Norge har et alvorlig tabberegister registrert hos danske og svenske myndigheter, uten at den norske arbeidsgiveren har vært klar over dette. Ofte jobber de kort tid hvert sted, før de reiser videre til en ny arbeidsplass.

Et nordisk register vil gjøre det lettere å fange opp såkalte «nomadeleger» og sykepleiere med et langt tabberegister, men Mandt understreker at det er de som ansetter som har det største ansvaret for å sile ut uønskede personer.

- Dagens praksis hos flere sykehus og legekontorer er å spille lotto med pasientsikkerheten og helsen deres. Det finnes ingen unnskyldning for å la være. Og de har et stort ansvar, sier Mandt.

Sverige: - Vil ha EU-register - Europeiske land er flinke til å skrive rapporter om legers overgrep og feiloperasjoner. Men det går altfor tregt og landene har ingen oversikt over feiltrinn i andre land. I mellomtiden skjer det stadig nye overgrep, sier statssekretær i det svenske Helsedepartementet, Karin Johansson til Dagbladet.

<strong>LOVER ØKT INNSYN:</strong> Danmarks helseminister Bertel Haarder lover økt innsyn for norske myndigheter i informasjon om danske leger og sykepleiere. Foto: Claus Bech / Scanpix
LOVER ØKT INNSYN: Danmarks helseminister Bertel Haarder lover økt innsyn for norske myndigheter i informasjon om danske leger og sykepleiere. Foto: Claus Bech / Scanpix Vis mer

Sverige har foreslått et helsepersonellregister for EU, der refs, dommer og informasjon om autorisasjoner registreres og gjøres tilgjengelig for alle medlemslandene. En slik ordning vil Norge trolig falle utenfor.

Statssekretæren er ikke overrasket over Dagbladets historie om de norske og svenske kvinnene som opplevde overgrep ved et svensk sykehus, av en lege som allerede var under politietterforskning i Norge for grove overgrep mot en pasient. Han ble senere dømt for forholdet. Nå er han på rømmen.

- Akkurat det de har opplevd gjør at vi som politikere må agere, sier Johansson.

I dag beholder leger sin opprinnelige autorisasjon, dersom de blir fradømt retten til å praktisere i et annet land som følge av overgrep. Dette gjør at overgrepsleger som jobber i Norge med autorisasjon fra hjemlandet, beholder den, til tross for en alvorlig dom i Norge.

Flere ofre Dagbladet har intervjuet er fortvilet over ordningen og sier det gjør at de frykter for å gå til leger, både i Norge og utlandet.

- Hva om jeg reiser i utlandet og får ham som lege igjen, spør en 31 år gamle norske kvinne som ble utsatt for overgrep av en lege i Evenkjær i 2007.

<strong>SER TIL EU:</strong> Statssekretær i det svenske Helsedepartementet, Karin Johansson (KD). Foto: Regjeringen.se
SER TIL EU: Statssekretær i det svenske Helsedepartementet, Karin Johansson (KD). Foto: Regjeringen.se Vis mer

Johansson sier at Sverige vil støtte ofrenes forslaget om at leger som mister retten til å praktisere i et land må få den opp til en ny vurdering i hjemlandet.

- Det er ikke bra at leger kan beholde sin autorisasjon når de begår seksuelle overgrep mot pasienter i andre land. Dette viser utfordrer dagens ordninger og viser at nasjonale regelverk er utilstrekkelig, sier Johanssen.

Norge: - Laget veileder I Norge har problemet med utenlandske overgreps- og tabbeleger vært på agendaen i flere år.

- Vi har laget en veileder for ansettelse av nytt personell for å minske risikoen for at man ansetter en person man ikke burde. Også Helsetilsynets arbeid med å følge opp regel- og lovbrudd er viktig. Når sykehus gjør ansettelser, så må de gjøre grundige bakgrunnssjekker, sier statssekretær Robin Martin Kåss (Ap) til Dagbladet.

I tillegg jobber Nordisk råd, på forslag fra Norge, med å utforme en felles ordning for helsepersonell som jobber i regionen.

- Når regner man med at systemet er oppe?

- Jeg synes det er vanskelig å spå når det står klart, ettersom det involverer andre land. Vi har ingen dato klar som vi kan love at dette står klart. Det vil bli et viktig verktøy, men ingen erstatning for en god sjekk fra ledelsen når man ansetter, sier Kåss.

<strong>LAGET VEIVISER:</strong> Statssekretær i Helsedepartementet Robin Martin Kåss. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
LAGET VEIVISER: Statssekretær i Helsedepartementet Robin Martin Kåss. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Han sier ansvaret for ledere i helsesektoren er stort. Flere lar være å gjøre vanlige grunnleggende undersøkelser når de ansetter leger eller sykepleiere.

- Vi har sett at folk som har blitt ansatt ved norske sykehus, men ikke burde, kunne vært avslørt med enkle søk hos Helsetilsynet, tidligere arbeidsgivere eller på nettet.

Koss vil også til livs at leger kan beholde autorisasjonen i andre land enn der de begår overgrep eller grove feiloperasjoner.

- Ja, dette er noe man må få gjort noe med, sier statssekretæren.

Danmark: - Norske myndigheter skal få innsyn Dagbladet har fått oversendt følgende uttalelser fra den danske helseministeren Bertel Haarder.

- Man skal ikke kunne gjemme seg i et annet nordisk land hvis man for eksempel har foretatt en feiloperasjon, sier Haarder i en uttalelse.

Han vil gi alle nordiske helsemyndigheter utvidet adgang til informasjon om dansk helsepersonell, gjennom en egen portal.

<strong>JOBBER FOR NORDISK LØSNING:</strong> Stortingsrepresentant Sonja Mandt Bartholsen (Ap). 
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
JOBBER FOR NORDISK LØSNING: Stortingsrepresentant Sonja Mandt Bartholsen (Ap). Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

- Slik kan man sjekke om de har et misbrukproblem eller tilssynsaker.

Haarder har tatt kontakt med EU-kolleger i blant annet Nederland for å få til en bred europeisk ordning på sikt.

FØLG SAKEN:

• Dagbladet skrev i helgen om en lege som ble dømt for overgrep i Norge, men som jobbet i Sverige mens han var under etterforskning.

Her skal han igjen ha begått nye overgrep mot to pasienter. Svenske myndigheter var ikke klar over saken i Norge.

• Det finnes ingen felles register for Norden eller Europa hvor man kan sjekke bakgrunnen til leger som kommer over landegrensen for å jobbe. Det er heller ikke et felles system for autorisasjonsordninger.

Hvis en lege blir fradømt autorisasjonen i et annet land hjemlandet, mister ikke vedkommende automatisk autorisasjonen i opprinnelseslandet.

• Det har i flere år vært jobbet for å få på plass et felles nordisk register over politisaker, advarsler og autorisasjonsendringer hos helsepersonell. Det er så langt ikke gitt noe resultat.

• Utfordringene er blant annet at de ulike land har ulike regler for hva som er personsensitive opplysninger, og for når man utsteder advarsler eller inndrar autorisasjonen.

• Dermed er det fritt fram for overgrepsleger å søke jobb i andre land er der de har blitt dømt eller har fått advarsler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer