Slik vil Obama stanse terroristene

Varsler storstilt global dugnad.

HAR EN PLAN: USAs president, Barack Obama, hilser på FNs generalsekretær Ban Ki-moon etter å ha holdt sin innledning om hvordan han ønsker å stanse voldelig ekstremisme. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN
HAR EN PLAN: USAs president, Barack Obama, hilser på FNs generalsekretær Ban Ki-moon etter å ha holdt sin innledning om hvordan han ønsker å stanse voldelig ekstremisme. Foto: AFP PHOTO/MANDEL NGAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Terroren i København, i Paris og framveksten av Den islamske staten (IS) i Syria og Irak har rystet verden.

Med blant andre Norges utenriksminister Børge Brende til stede la USAs president, Barack Obama, fram sin plan for å komme voldelig ekstremisme til livs under et høynivåmøte i Washington D.C. Til stede i det amerikanske utenriksdepartementet i dag var representanter for flere titalls land.

- Vi må fortsette den nådeløse kampen mot terrororganisasjonene, sier Obama og forklarer hvordan kampen mot al-Qaida, al-Shabaab og Boko Haram må skal fortsette gjennom militære operasjoner og gjennom å bygge opp allierte lands sikkerhetsstyrker.

- Skrudde ideologier Den amerikanske presidenten beskriver videre hvordan 60 land nå deltar i forsøkene på å knuse IS i Irak og Syria. Dette samarbeidet skal nå være ytterligere styrket etter møtene i D.C. Amerikanske myndigheter anslår at mer enn 20 000 utenlandske krigere fra mer enn 100 land har reist til Syria og Irak. Ifølge Politiets Sikkerhetstjenester (PST) har 70 norske fremmedkrigere dratt til Syria.

- Vi må konfrontere de skrudde ideologiene terroristene i al-Qaida og IS kommer med og deres forsøk på å bruke islam til å rettferdiggjøre volden sin. Disse terroristene er desperate etter legitimitet, og vi har alle et ansvar for å slå tilbake mot ideen om at grupper som IS på noe vis representerer islam fordi det er fullstendig feil og det støtter opp om terroristenes virkerlighetsbeskrivelse, sier Obama.

Han mener at muslimske ledere har et særlig ansvar for å konfrontere IS fordi de retter seg direkte mot muslimsk ungdom.

-Myndighetene har også en rolle å spille. Et minimum, som et første steg, er å kutte finansieringen som gir grobunn for hat og som korrumperer unge sinn og setter oss alle i fare, forklarer Obama.

Dette skal blant annet skje gjennom tettere samarbeid mellom land og mer utveksling av etterretningsinformasjon.

- Utnytter fattigdom Den amerikanske presidenten er også bekymret for hvordan terrorister utnytter fattigdom.

- Når unge mennesker føler seg fullstendig fanget i fattige samfunn der det er liten orden og uten noen vei til framgang, uten muligheter til utdanning eller mulighet til å rømme fra urettferdighet og ydmykelsene fra korrupsjon, å fôrer det ustabilitet og gjør slike samfunn svært godt egnet for ekstremistisk rekruttering, sier Obama.

Derfor varsler både USA og andre land økt satsing på arbeid med utdanning, entreprenørskap og andre tiltak som kan skape arbeidsplasser og økonomisk vekst.

Videre varsler Obama en kamp for å stanse at terrorister utnytter politisk urettferdighet.

- Når folk føler seg undertrykket og grunnleggende menneskerettigheter blir brutt, når dissenter blir brakt til taushet, så bidrar det til voldelig ekstremisme, sier Obama og forklarer hvordan verdenssamfunnet må jobbe for tiltak som fører til stabilitet og demokrati.

PÅ PLASS: Utenriksminister Børge Brende (H) møtte Dagbladet i Washington D.C. etter innledningen til USAs president Barack Obama på konferansen mot voldelig ekstremisme. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PÅ PLASS: Utenriksminister Børge Brende (H) møtte Dagbladet i Washington D.C. etter innledningen til USAs president Barack Obama på konferansen mot voldelig ekstremisme. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Vi må også sørge for at våre mangfoldige samfunn virkelig ønsker folk fra alle religioner og bagrunner velkommen, og at samfunnslederne setter tonen. Voldelig ekstremisme vokser når folk fra ulike religioner trekker seg vekk fra hverandre og isolerer seg fra hverandre, sier Obama.

Enige om nye tiltak Utenriksminister, Børge Brende, støtter fullt og helt opp om samarbeidet med Obama-administrasjonen i kampen mot voldelig ekstremisme.

- Han holdt en veldig sterk og klar og god innledning. Det var et oppgjør med terrorisme og ekstremisme. Samtidig understreket han at dette ikke er en kamp mellom islam og Vesten. Dette er våre kjerneverdier, som ytringsfrihet, toleranse, pressefrihet, retten til å være annerledes mot det vi opplever som en voldelig ekstremisme som har bredt om seg. Det er der konfliktlinja går, sier Brende til Dagbladet etter møtet.

Han forklarer hvordan USA, Norge og en rekke andre land nå er enige om å styrke tiltakene for å utveksle etterretningsinformasjon, styrke Schengens yttergrenser i Europa, strupe finansierinen av ekstremistiske organisasjoner og hvordan de lettere skal kunne identifisere potensielle fremmedkrigere før de reiser ut, og fremmedkrigere som kommer hjem igjen.

- Vi ser at denne terrorismen kan ramme der du minst venter det. Det som er vår viktigste oppgave nå, er å initiere de tiltakene vi kan initiere for å minimere risikoen, forklarer Brende.

Møtte Kerry Norge vil også doble satsingen på utdanning i u-land til 3 milliarder kroner i 2017 som en del av det breiere forebyggende arbeidet.

Brende rakk å veksle noen ord med USAs utenriksminister, John Kerry, under konferansen i D.C., men han kommer tilbake til den amerikanske hovedstaden allerede neste uke for et lengre møte.

- Vi har et tett samarbeid på mange områder, og vi skal se på hvordan vi ytterligere kan utvikle det samarbeidet, forklarer Brende.

Til våren vil Norge være vertskap for et møte som på europeisk nivå skal fortsette arbeidet fra møtet her i D.C..

Planen mot voldelig ekstremisme

• Møtet i Washington D.C. har som mål å videreutvikle tiltakene mot voldelig ekstremisme. Dette innebærer tiltak mot radikalisering, for økt grensesikkerhet, luftfartssikkerhet og mer informasjonsutveksling mellom land.

• Bruk av militærmakt kan være nødvendig for å stanse brutale massakre, men det er ikke nok alene.

• En tryggere framtid innebærer at folk anerkjenner at voldelig ekstremisme ikke kan rettferdiggjøres gjennom religion. Ingen legitime religiøse tolkninger oppfordrer til terrorisme.

• En tryggere framtid krever at mennesker ikke lar seg distrahere av skillelinjer basert på hat og fordommer. Det er ikke plass til islamofobi eller antisemitisme.

• Målet er å vise terroristene at i stedet for å splitte, samler de og styrker sine fiender gjennom sin voldelige ekstremisme.
 
• Målet er å bygge et globalt partnerskap mot voldelig ekstremister. Miljøene som fostrer ekstremisme gjennom å spille på sinne, fattigdom og uvitenhet skal bort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer