Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil Oslo stoppe Nav-svindlerne

Via et svindelprosjekt har Oslo kommune avdekket omfattende misbruk av sosialhjelp. Sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide ønsker nå å endre Navs kontrollorgan.

ØNSKER MER KONTROLL: Øystein Eriksen Søreide, sosialbyråd i Oslo for Høyre, ønsker at Navs kontrollorgan også til å fange opp svindel av sosialhjelp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØNSKER MER KONTROLL: Øystein Eriksen Søreide, sosialbyråd i Oslo for Høyre, ønsker at Navs kontrollorgan også til å fange opp svindel av sosialhjelp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo kommune får cirka 18 000 mennesker sosialhjelp via Nav, og totalt mottar disse rundt 1 milliard kroner årlig til livsopphold og boutgifter. Men ikke alle har krav på pengene. Det sier sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide til Dagbladet.

- Vår erfaring viser at det er et utbredt misbruk av systemet, sier Eriksen Søreide.

- Manglende kontrollmulighet Han tok høsten 2013 initiativ til å starte opp et «svindelprosjekt» i bydel Gamle Oslo. Via prosjektet ble det plukket ut og sett nærmere på 300 såkalte risikosaker. I 90 av disse sakene ble det funnet grunn til å tro at det har forekommet svindel eller misbruk, ifølge sosialbyråden.

Likevel er så langt bare ni av sakene er politianmeldt, og årsaken er at kommunen mangler rettighetene til å hente inn dokumentasjon om personene de har i søkelyset.

- Gjennom prosjektet ble det avdekket en manglende kontrollmulighet. Vi manglet tilstrekkelig fullmakt til å innhente nok bevis til en politianmeldelse, sier Eriksen Søreide.

Forsøksprosjekt Som Dagbladet skrev forrige uke, har Nav et eget statlig kontrollorgan som jobber med å fange opp og avdekke trygdesvindel. Men et tilsvarende kommunalt kontrollorgan for å avdekke svindel av sosialhjelp finnes ikke, opplyser Eriksen Søreide.

AVSLØRER TRYGDESVINDLERE: Dagbladet skrev forrige uke om Navs kontrollorgan. Det består av rundt 130 personer som jobber med å fange opp svindel av trygd. Årlig avdekker og anmelder Nav norske trygdemottakere for svindel av godt over 200 millioner kroner.
AVSLØRER TRYGDESVINDLERE: Dagbladet skrev forrige uke om Navs kontrollorgan. Det består av rundt 130 personer som jobber med å fange opp svindel av trygd. Årlig avdekker og anmelder Nav norske trygdemottakere for svindel av godt over 200 millioner kroner. Vis mer

- Det er en utfordring at Oslo kommune ved mistanke om svindel med sosialhjelp, ikke har adgang til å foreta en tilsvarende kontroll som det statlige Nav Kontroll gjør ved mistanke om svindel med trygdeytelsen, sier sosialbyråden.

Han utfordrer nå regjeringen og arbeidsminister Robert Eriksson til å se på mulighetene for å bruke Navs kontrollorgan også til å fange opp svindel av sosialhjelp, og foreslår at Oslo kommune, som et forsøksprosjekt, får adgang til å benytte det statlige Nav Kontroll som kontrollorgan når det er skjellig grunn til mistanke om svindel.

- Svindles for titalls millioner - Dersom resultatene fra vårt svindelprosjekt i Gamle Oslo sier noe om situasjonen i resten av byen, betyr det at det svindles for flere titalls millioner kroner hvert år, sier Eriksen Søreide.

- Er du bekymret for situasjonen?

- Det er klart jeg er bekymret. Det er viktig at de knappe sosialhjelpemidlene vi har brukes rettmessig. Hver million vi klarer å redusere fra svindel, vil være en million som kan brukes til andre kommunale tjenester. Jeg er også bekymret for legitimiteten til velferdsytelsene våre, og at folk skal få inntrykk av at det er lett å svindle til seg sosialhjelp.

AVSLØRER SVINDLERE: Nav har et eget kontrollorgan som jobebr med å avsløre trygdesvindel. Sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide foreslår å bruke samme organ for å avsløre sosialhjelp-svindel.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AVSLØRER SVINDLERE: Nav har et eget kontrollorgan som jobebr med å avsløre trygdesvindel. Sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide foreslår å bruke samme organ for å avsløre sosialhjelp-svindel. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer