Slik vil Oslo stoppe Nav-svindlerne

Via et svindelprosjekt har Oslo kommune avdekket omfattende misbruk av sosialhjelp. Sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide ønsker nå å endre Navs kontrollorgan.

ØNSKER MER KONTROLL: Øystein Eriksen Søreide, sosialbyråd i Oslo for Høyre, ønsker at Navs kontrollorgan også til å fange opp svindel av sosialhjelp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØNSKER MER KONTROLL: Øystein Eriksen Søreide, sosialbyråd i Oslo for Høyre, ønsker at Navs kontrollorgan også til å fange opp svindel av sosialhjelp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Oslo kommune får cirka 18 000 mennesker sosialhjelp via Nav, og totalt mottar disse rundt 1 milliard kroner årlig til livsopphold og boutgifter. Men ikke alle har krav på pengene. Det sier sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide til Dagbladet.

- Vår erfaring viser at det er et utbredt misbruk av systemet, sier Eriksen Søreide.

- Manglende kontrollmulighet Han tok høsten 2013 initiativ til å starte opp et «svindelprosjekt» i bydel Gamle Oslo. Via prosjektet ble det plukket ut og sett nærmere på 300 såkalte risikosaker. I 90 av disse sakene ble det funnet grunn til å tro at det har forekommet svindel eller misbruk, ifølge sosialbyråden.

Likevel er så langt bare ni av sakene er politianmeldt, og årsaken er at kommunen mangler rettighetene til å hente inn dokumentasjon om personene de har i søkelyset.

- Gjennom prosjektet ble det avdekket en manglende kontrollmulighet. Vi manglet tilstrekkelig fullmakt til å innhente nok bevis til en politianmeldelse, sier Eriksen Søreide.

Forsøksprosjekt Som Dagbladet skrev forrige uke, har Nav et eget statlig kontrollorgan som jobber med å fange opp og avdekke trygdesvindel. Men et tilsvarende kommunalt kontrollorgan for å avdekke svindel av sosialhjelp finnes ikke, opplyser Eriksen Søreide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.