Slik vil Putins nye Russland bli

Vladimir Putin lover å fortsette reformene som sittende president Dmitrij Medvedev har tatt initiativet til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): Det er i et møte med utenlandske redaktører Putin kommer med sine forsikringer. Den russiske statsministeren er skyhøy favoritt til å komme tilbake som Russlands president etter presidentvalget søndag.

Skru til skruene? Et av spørsmålene Putin fikk var om han ville «skru til skruene» i forhold til opposisjonen etter valget, slik mange frykter at han vil gjøre.

- Hvor kommer denne frykten fra? Vi har ingen planer om noe slikt. Vi gjør det motsatte. Våre forslag dreier seg om å få i stand en dialog med alle, både med våre tilhengere og våre kritikere, sier Putin.

Mannen som vil styre Russland i minst 12 år til, går langt i å forsikre om sine forpliktelser om demokrati. Om sittende president, Dmitrij Medvedev, som er lovet jobben som statsminister etter at Putin tar over som president, sier Putin:

- President Dmitrij Medvedev har lagt fram en hel pakke med lover for parlamentet som vil liberalisere vårt politiske system, sa Putin, som understreket at det var den påtroppende regjeringens forpliktelse å fortsette disse reformene.

- Tilbudet til Medvedev om å lede regjeringen begrunnes med det faktum at det er han som har tatt initiativet til en rekke positive prosesser, både innenfor økonomi, og i vår politiske sfære, som skal styrke demokratiet i landet, sier Putin.

Klare ord Det var i desember i fjor Putin og Medvedev bestemte at det var Putin som skulle være regimets kandidat til presidentvalget søndag.

Avgjørelsen skapte raseri i store deler av den russiske middelklassen, som følte seg politisk umyndiggjort av at Russlands framtid ble avgjort på kammerset. Men om rollebyttet mellom ham selv og Medvedev, sier Putin dette til de utenlandske redaktørene:

- Mitt tilbud til ham, og vår enighet om en slik maktdeling, handler ikke bare om at vi vil beholde makta, men også om å fortsette med de reformene som er lansert, sier Putin.

Men mange har stilt spørsmål om hvor oppriktig Putins ønske om dialog med opposisjonen egentlig er, etter at han ved flere anledninger har framstilt opposisjonen som nærmest landssvikere, og beskyldt den for å følge ordre fra fremmede makter.

Intervjuet med utenlandsk presse i forgårs er den hittil klareste erklæringen fra Putin der han sier har vil bli en president for fortsatte reformer.