HØY PRIORITET:  Statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth sier det er en veldig uønsket situasjon at norske borgere deltar i operasjoner mot norske styrker. Derfor vil utredningen av en lovendring få høy prioritet i departementet. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
HØY PRIORITET: Statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth sier det er en veldig uønsket situasjon at norske borgere deltar i operasjoner mot norske styrker. Derfor vil utredningen av en lovendring få høy prioritet i departementet. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .Vis mer

Slik vil regjeringen stoppe «terrorturister»

Vurderer forslag som kan gjøre dem til landssvikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker å se på om vi bør endre straffebestemmelsene for nordmenns deltakelse i strid i utlandet, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet til Klassekampen.

En endring i den såkalte «landssvikerparagrafen» i straffeloven vil kunne gjøre det mulig å dømme nordmenn som kriger mot norske styrker i utlandet som landssvikere med inntil 21 års fengsel som strafferamme.

- Det er en veldig uønsket situasjon at norske borgere deltar i operasjoner mot norske styrker. Saken ligger nå til vurdering og utredning i lovavdelingen vår, og har høy prioritet, sier Lønseth.

Loven slik den framstår nå, forutsetter at norske styrker deltar i en krig før man kan benytte landssvikerparagrafen. Paragrafen ble sist revidert i 1950 og betraktes som utdatert.

Forsvaret har tidligere bekreftet at nordmenn har deltatt i væpnede angrep mot de internasjonale ISAF-styrkene i Afghanistan. (©NTB)