PÅ VEI TIL FRAMLEGGINGEN: Finansminister Siv Jensen i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅ VEI TIL FRAMLEGGINGEN: Finansminister Siv Jensen i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Slik vil regjeringens budsjettendringer påvirke din hverdag

Flere punkter i det reviderte nasjonalbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la finansminister Siv Jensen fram revidert nasjonalbudsjett. De som rammes av endringene, er blant annet de med barn, elbil, utleiebolig og/eller arbeidsledige. 

- De fleste endringene påvirker ikke lommeboka, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til Dagbladet.

- Men i stedet for plastposeavgiften, som var en valgfri utgift fordi man kan ha med handlenett hjemmefra, så øker el-avgiften, sier hun.

- Avhenger av bilen Avgiften på strøm per i dag er 13,65 øre per kwh. Regjeringen foreslår å øke denne med 0,5 øre per kwh.

- Det vil bety 125 kroner årlig for en husstand som bruker 25 000 kwh i året, sier Sandmæl. Hvordan det gir utslag for bileiere avhenger av hva slags bil man har.

FORBRUKERØKONOMEN: Silje Sandmæl i DNB. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FORBRUKERØKONOMEN: Silje Sandmæl i DNB. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Har man el-bil, blir det litt dyrere.

Målet med omleggingen av bilavgiftene er en nyere, sikrere og mer miljøvennlig bilpark som vil bidra til at miljømålene nås. Regjeringen vil også iverksette fritak for merverdiavgift på batterier til el-biler og på leasing av el-biler.

FINANSMINISTEREN: Siv Jensen under bildeveggen av tidligere finansministre i finansdepartementet, som hun nå selv leder. I dag la hun fram revidert nasjonalbusjett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FINANSMINISTEREN: Siv Jensen under bildeveggen av tidligere finansministre i finansdepartementet, som hun nå selv leder. I dag la hun fram revidert nasjonalbusjett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Veibruksavgiften for biodiesel kuttes med 0,23 kroner per liter fra 1. juli 2015, mens diesel økes til nivået for bensin, sier Sandmæl.

- Fases ut over tid I det reviderte nasjonalbudsjettet står det at dagens fordeler med nullslipputbiler må fases ut over tid. Det ligges opp til at årsavgift for el-bil innføres med halv sats fra 2018 og full sats fra 2020.

«Det settes i gang en prosess som gir kommuner større frihet og innflytelse over de øvrige fordeler for nullutslippsbiler som kjøring i kollektivfelt, gratis parkering og gratis tilgang til lading», står det å lese i det reviderte nasjonalbudsjettet.

FRAMLA BUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRAMLA BUDSJETTET: Finansminister Siv Jensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Den innflytelsen kan føre til at disse fordelene fases ut over tid, sier Sandmæl til Dagbladet.

Samtidig foreslår regjeringen på sikt å redusere elavgiften for grønne datasentre. I statsbudsjettet for neste år vil det bli fremmet forslag om redusert avgiftssats, noe som regjeringen håper vil styrke mulighetene for at selskaper etablerer nye bedrifter i Norge.

Regjeringen foreslår også at overgangsreglene for uføre utvides, slik at skattefradraget kompensere nedgang i inntekt etter skatt over 4 000 kroner.

- Ytterligere 15 000 uføretrygdede får rett til mer skattefradrag med denne overgangsordningen, sier Sandmæl.

Fra 1. mai ble det innført en ordning der foreldrebetalingen i barnehager skal gå ned for familier som har en samlet inntekt under 473 000 kroner. 

Oppdater deg på hva som ble gjort og sagt under framleggingen, i DBTVs direktestudio.

- Fornøyd, men betenkt - Vi er veldig fornøyde med at de følger opp en av de viktigste sakene til Venstre, nemlig å bekjempe barnefattigdom. Samtidig er vi betenkte i forhold til å bruke så mye oljepenger - når ikke mer går til et grønt skifte, sa Venstres nestleder Terje Breivik til Dagbladet under DBTVs direktesending. 

I tillegg foreslår Regjeringen i sitt reviderte budsjett at: 

*Det bevilges over 179 millioner kroner mer til arbeidsavklaringspenger (AAP). 
*Kommunene bør få en engangsbevilgning på 41,7 millioner kroner for å lettere kunne innføre redusert foreldrebetaling for familier med lav inntekt.
*Bevilgningen til utgifter forbundet med legeerklæringer foreslås redusert med 30 millioner kroner. 
*Det foreslås 106 millioner kroner til barn som lever i fattige familier.

LES OGSÅ: Sjekk de 18 viktigste lekkasjene fra Sivs budsjett.