Slik vil riksrettssaken mot Trump gå

Forhandlingene om hvordan den historiske riksrettssaken mot USAs avgåtte president Donald Trump vil gå, er ferdige. Skjebnen hans kan bli avgjort på rekordtid.

SKJEBNEN AVGJØRES: Riksrettssaken mot Trump er historisk - uansett utfall. Han er den første amerikanske presidenten til å bli stilt for riksrett to ganger. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB
SKJEBNEN AVGJØRES: Riksrettssaken mot Trump er historisk - uansett utfall. Han er den første amerikanske presidenten til å bli stilt for riksrett to ganger. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag foregikk det forhandlinger om hvordan Demokratene og Trumps forsvarere skal legge fram sine argumenter når riksrettssaken åpner i Senatet tirsdag.

Det ble forhandlet om hvor lang tid som skal vies til åpningsinnleggene, hvor lang tid senatorene får på sin utspørring og hvilke vitner som eventuelt skal innkalles.

Partene kom til enighet om hvordan saken vil gå de neste dagene mandag kveld, kunne Senatets leder Chuck Schumer kunngjøre.

- Strukturen vi har kommet til enighet om er nokså rettferdig. Den vil la saken nå sitt mål: Avdekke sannheten og skyldspørsmålet, sa han.

  • Følg riksrettssaken live på Dagbladet TV fra klokka 14.00.

Slik vil saken gå

Tirsdag: Riksrettssaken vil starte med en fire timer lang debatt om hvorvidt det er grunnlovsstridig å stille en avgått president for riksrett, noe en rekke republikanere har gått kraftig ut mot. Også Trumps forsvarere har argumentert for at dette er grunnlovsstridig.

Spørsmålet har imidlertid blitt kontret av demokratene.

- Presidenten avlegger en hellig ed, gyldig fra første til siste dag i mandatperioden. Det finnes ikke noe «januar-unntak» i grunnloven som gjør at en president kan misbruke sin makt i løpet av sine siste dager uten å stilles til ansvar for det, har de skrevet i sitt tilsvar.

Når den fire timer lange debatten er ferdig, vil spørsmålet voteres over og avgjøres med flertall – 51 prosent. Demokratene har en klar styrke i Senatet, med visepresident Kamala Harris med sin avgjørende stemme ved stemmelikhet, så prosessen vil etter alt å dømme fortsette.

BEVIS: Demokratene i Representantenes hus har sikret seg mobilbilder av angrepet på Kongressen 6. januar. De skal brukes mot Donald Trump i riksrett. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Just Security Vis mer

Onsdag: Etter at grunnlovsspørsmålet er votert over, vil strukturen gi partene 16 timer hver til å presentere sine argumenter, og det vil legges til rette for debatt og innkalling av vitner, hvis partene ønsker det.

Demokratene vil starte sine presentasjoner klokka 12.00 onsdag lokal tid – klokka 18.00 norsk tid. Når de er ferdige, er det forsvaret sin tur til å presentere sine motforestillinger.

De er enten ferdig presentert før det er gått 16 timer eller senest søndag, siden det åpnes for en pause i prosessen etter ønske fra Trumps jødiske forsvarer David Schoen, med henvisning til sabbaten, skriver CNN.

- Prosessen vil gi senatorer som jurymedlemmer god tid til å gjennomgå saken og argumentene som begge sider legger fram, sa Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, mandag.

Les Trumps advokater sin forsvarsplan her:

Søndag: Etter at partene har presentert sine argumenter, følger en utspørring og debatt i Senatet, som kan etterfølges av enda en avstemning.

Denne avstemningen vil gjelde retten til å innkalle vitner.

Det ser ikke ut til å bli snakk om mange vitner som kan bli innkalt, ettersom mange av senatorene selv var øyenvitner og måtte søke dekning da kongressbygningen ble stormet.

- Det er uvanlige omstendigheter. Alt under riksrettssakens første dag vil det være over 100 vitner til stede, har demokraten Adam Schiff, som var aktor under den forrige riksrettssaken mot Trump, tidligere sagt.

Når vitnespørsmålet er avgjort, og de mulige vitneforklaringene er holdt eller ikke, får partene fire timer på seg til å komme med sine siste argumenter, før saken avgjøres gjennom en endelig debatt og avstemning.

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Kan være ferdig neste uke

Mens tiltalen i den forrige riksrettssaken mot Trump lød på maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens gransking av anklager om at han forsøkte å presse Ukraina til å sverte utfordreren Joe Biden, er den nye tiltalen enklere å forholde seg til.

Trump anklages nå for å ha oppmuntret til «voldelige, dødelige, ødeleggende og undergravende handlinger» i forbindelse med stormingen av kongressbygningen 6. januar.

Allerede neste uke kan saken være avgjort, skriver CNN og Washington Post.

Men skal Trump bli dømt, trengs to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at minst 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene, noe som neppe vil skje.

Riksrettssaken er imidlertid historisk - uansett utfall. Trump er den første amerikanske presidenten til å bli stilt for riksrett to ganger. Forrige gang, da han var tiltalt for å forsøke å hindre granskingen av angivelig påvirkning av Ukrainas president, for å bakvaske Biden, som nevnt over, ble han frikjent.

Gjennom riksrettssaken de neste dagene ventes det at aktoratet vil legge fram flere videobevis, hovedsakelig av Trumps tale og selve stormingen av Kongressen.

Trumps forsvarere sier at de vil møte dette ved å vise videoer av demokrater som også bruker sterke ord i taler til sine tilhengere.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer