STRENGERE STRAFFER:  Siv Jensen krever at straffene for overfallsvoldtekter dobles. Fremskrittspartiets leder sier rett ut at hun ikke lenger våger å gå ut alene i Oslos gater etter at det har blitt mørkt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
STRENGERE STRAFFER: Siv Jensen krever at straffene for overfallsvoldtekter dobles. Fremskrittspartiets leder sier rett ut at hun ikke lenger våger å gå ut alene i Oslos gater etter at det har blitt mørkt. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Slik vil Siv Jensen straffe voldtektsforbrytere

- Kraftige straffer vil bidra til færre forbrytelser, sier Frp-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Situasjonen er veldig alvorlig, sier Siv Jensen, til Dagbladet.

Fremskrittspartiets leder er urolig for sin egen og andre kvinners sikkerhet.

- Går du ut alene i Oslos gater?

- Nei! Ikke på vilkår at jeg vil gå alene ut i byen om natta. Dette dreier seg ikke bare om Slottsparken, men hele byen, sier Jensen.

Strengere straffer Fremskrittspartiet har gransket straffenivået for overfallsvoldtekter, og Siv Jensen krever langt strengere straffer for menn som voldtar og overfallsvoldtektsmenn spesielt.

- I dag får en mann som begår en overfallsvoldtekt cirka fem års fengsel. Det er for lite. Etter vår oppfatning må han dømmes til ti års fengsel. Hvis samme mann blir tatt for en ny overfallsvoldtekt, etter å ha sonet den første dommen, bør straffen være 20 års fengsel, og ikke seks år som, i dag. Blir han tatt en tredje gang skal han dømmes til 30 års fengsel. Dagens praksis vil bare gi overfallsvoldtektsmannen sju års fengsel, sier Siv Jensen.

- Strafferammene i Norge er generelt for lave. Og domstolene bruker muligheten til å idømme strenge nok straffer for alvorlig kriminalitet. Det vil vi ha en slutt på.

Siv Jensen er også provosert av det hun mener er uforsvarlige strafferabatter.

- Kriminelle som blir dømt til fengselsstraffer får ofte strafferabatt. Istedenfor at de får skjerpet straffen når de begår nye kriminelle handlinger, får de virkeligheten en strafferabatt. Signalet til kriminelle er at når du først begår en kriminell handling, kan du like gjerne gjøre det en gang til. Dette er ikke noe signal å gi i et rettssamfunn, sier Siv Jensen.

Voldtektsbølge - Overfallsvoldtekt er noe av det mest alvorlig som kan gjøres mot et annet menneske. Samfunnet må sende et kraftig signal om at dette godtar vi ikke.

Jensen understreker at selv om det er i Oslo det har vært flest overfallsvoldtekter den siste tida, skjer slike grusomme overgrep også andre steder i landet.

- De som utsettes for disse ugjerningene har samme frykt, smerte og redsel uansett hvor ugjerningen begås. Alle ofre har i en rettsstat krav på at gjerningsmannen straffes.

Siv Jensen sier rett ut at hun tror en av grunnene til at straffenivået for voldtekt og overfallsvoldtekter er lavt, skyldes at de som rammes er kvinner.

- Det er et faktum at en betydelig del av overfallsvoldtektene begås av asylsøkere. Asylsøkere med ulovlig opphold i Norge genererer kriminalitet. Dette er folk vi ikke vil ha i Norge, sier Jensen.

Regjeringens ansvar Jensen understreker at hun og Fremskrittspartiet får gehør for sine synspunkter om overfallsvoldtekter over alt, med unntak av hos regjeringen.

- Hvis regjeringen hadde tatt disse problemene på alvor, hadde de gitt et signal om at det ikke var greit å tvinge seg inn i landet. I dag får det ingen konsekvenser at asylsøkere tvinger seg inn i landet.

- Regjeringen ivrer etter å framstå som tolerante. Resultatet ser vi: Det er på uskyldige kvinners bekostning.

- Jeg forstår ikke at det skal være vanskelig for regjeringen å gjøre noe med dette, sier Siv Jensen.

Provosert Jensen er kraftig provosert over det hun kaller «raddisdamer».

- Jeg ser at disse «raddisdamene» som forsøker å forsvare regjeringen går til angrep på lokalpolitikere, og gir dem skylda for overfallsvoldtektene. Det er ikke noe annet enn ansvarsfraskrivelse.

- Har statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget ansvaret for de mange overfallsvoldtektene?

- Jeg vil ikke skylde på andre enn de som begår kriminalitet. Men politikerne har ansvaret for rammebetingelsene — og de er for dårlig, sier Siv Jensen.

- Vil en dobling og tredobling av straffene for overfallsvoldtekter hjelpe?

- Straff hjelper. Kraftige straffer vil bidra til færre forbrytelser. Signaleffekten vil være at vi ikke godtar at det blir begått alvorlige forbrytelser mot kvinner, sier Siv Jensen.