MÅ FÅ HJELP FRA USA: Sør-Korea er avhengige av hjelp fra USA, dersom de skal klare å redusere spenningen i forholdet til Nord-Korea i forkant av OL i februar. Bildet viser amerikanske og sørkoreanske jagerfly under en felles militærøvelse i september. Foto: Sør-Koreas forsvarsdepartement / NTB Scanpix
MÅ FÅ HJELP FRA USA: Sør-Korea er avhengige av hjelp fra USA, dersom de skal klare å redusere spenningen i forholdet til Nord-Korea i forkant av OL i februar. Bildet viser amerikanske og sørkoreanske jagerfly under en felles militærøvelse i september. Foto: Sør-Koreas forsvarsdepartement / NTB ScanpixVis mer

Slik vil Sør-Korea bruke OL for å stoppe Kim

Om under to måneder starter OL i den sørkoreanske byen Pyeongchang. Nå jobber sørkoreanerne desperat for å hindre Kim Jong-un fra å ødelegge festen.

(Dagbladet): Sør-Koreas president, Moon Jae-in, sier at det kan være mulig å utsette landets militærøvelser med USA for å forsøke å dempe spenningen i forholdet til Nord-Korea. For å få til det blir den nordkoreanske lederen Kim Jong-un pent nødt til å oppføre seg, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

- Sør-Korea og USA kan vurdere muligheten for å utsette øvelsen. Jeg har kommet med et slikt forslag overfor USA, og de vurderer dette nå, sa Sør-Koreas president Moon Jae-in til NBC i går.

Han understreket samtidig at en slik utsettelse vil være fullstendig avhengig av at Nord-Korea «oppfører seg» fram til OL-lekene sparkes i gang i februar.

- Dersom Nord-Korea gir seg med sine provokasjoner i tiden fram mot Pyeongchang-OL, så vil det i stor grad bidra til å avholde et trygt OL, sa han videre.

Krigsutbrudd er «et etablert faktum»

Selv om Sør-Korea og USA hele veien har fastholdt at deres felles militærøvelser avholdes for å teste landenes evne til å forsvare seg, blir de av Nord-Korea ansett som stadig nye krigsprovokasjoner.

Så seint som forrige uke sa en nordkoreansk talsmann at USAs historisk store felles militærøvelse med Sør-Korea og landets trusler mot Nord-Korea gjør at et krigsutbrudd er «et etablert faktum». Uttalelsen kom som følge av at USA og Sør-Korea satt i gang sin største felles øvelse av luftstyrker noensinne, ifølge NTB.

Samtidig anser Sør-Korea og USA, samt store deler av omverden, nordkoreanernes stadige prøveoppskytinger av langtrekkende missiler og prøvesprengninger av atombomber, som provokasjoner til krig.

Fredag sa den nordkoreanske FN-ambassadøren, Ja Song Nam, at landets atomvåpenprogram «er et uunngåelig selvforsvarstiltak for å forsvare vår uavhengighet og rett til å eksistere».

Hyppigheten og styrken på både militærøvelsene på den ene siden og rakett- og atomprøvesprengninger på den andre, har økt i takt med den potensielt livsfarlige ordkrigen USAs president Donald Trump har kastet seg ut i sammen med Kim Jong-un.

- Krigsfaren er absolutt til stede

Det overraskende tempoet og den tilsynelatende suksessen i Nord-Koreas rakett- og atomvåpenprogram har også gitt naboene i Sør og deres allierte i USA grunn til alvorlig bekymring. 3. september gjennomførte det lukkede regimet i nord sin sjette og så langt kraftigste atomprøvesprengning. I tillegg har Kims regime skutt opp elleve lang- og mellomdistanseraketter siden Moon ble valgt til president i mai.

Samtidig har ikke den totalt manglende viljen til å møtes for reelle diplomatiske forhandlinger bedret situasjonen på noe vis.

Totalen har tegnet et skremmende bilde av en potensielt ødeleggende krig på den koreanske halvøya, som dersom den skulle bryte ut vil kunne «få globale konsekvenser».

- Det er ingen tvil om at det er en ytterst spent situasjon, og krigsfaren er absolutt til stede, sa Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet for to uker siden.

JAGERFLY-TRENING: Den amerikanske basen Kunsan ligger i Sør-Korea kun 12 minutters flytid fra Nord-Korea. Der forbereder soldatene angrep på Nord-Korea, samtidig som de frykter å selv bli angrepet. Video: CNN Vis mer

Nå tyder altså mye på at Sør-Korea ønsker å få dempet spenningen i regionen, og det så fort som mulig.

- Fordi OL er en internasjonal begivenhet, og fordi den nordkoreanske atomtrusselen har skapt en global krise, så er det naturlig at vi jobber for å finne en løsning på problemene gjennom De olympiske leker, sier en ikke navngitt talsperson for sørkoreanske myndigheter, ifølge Yonhap.

Det er imidlertid dårlig nytt for Moon og Sør-Korea at Trump-administrasjonen foreløpig ikke spiller ball. Under et besøk til den kanadiske byen Ottawa tirsdag, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson at han ikke kjente til planer om å «endre planlagte og regelmessige militære øvelser», ifølge nyhetsbyrået Reuters.