Slik vil streiken ramme

Stengte vinmonopol, stopp i bryggerinæringen, byggebransjen, ferjetrafikken, stengte hoteller - og avisløse dager. Det kan bli konsekvensene av en storstreik fra 3. mai. I morgen blir resultatet klart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store motsetninger internt i LO er det som kan velte lønnsavtalen. I hele går var det hektisk aktivitet i 7. etasje i Fellesforbundet på Lilletorget i Oslo. Ja- og nei-stemmer ble rapportert inn over telefon på løpende bånd.

Blir det streik, kommer langt flere grupper til å bli tatt ut enn de 21500 som allerede er varslet. Store deler av den kjemiske industrien kan bli stanset, og langt flere aviser enn Dagbladet og VG kommer ikke på gata. Ansatte ved hoteller på Gardermoen, i Drammen, Sandefjord, Larvik, Sarpsborg, Molde, Sandnessjøen og Kirkenes blir rammet. Det samme blir ferjestrekninger både i Troms, Nordland, Sør-Trøndelag, Møre- og Romsdal, Sogn- og Fjordane, Hordaland og Rogaland. Også ansatte på ferja mellom Horten og Moss pluss hurtigrutene «Nord-Norge» og «Polarlys» blir tatt ut i streik.

Spent

- Jeg er spent på resultatet, sier forbundsleder Kjell Bjørndalen til Dagbladet. Han har anbefalt sine medlemmer å stemme ja, men så langt tyder stemningen på at svært mange ikke akter å følge sin leder.

- Noen er misfornøyde med at tariffperioden ble utvidet til tre år, andre er opptatt av at etter- og videreutdanningsreformen ikke er på plass, mens renteøkning og skyhøye lederlønninger har fått enda flere til å bruke nei-stemmeseddelen, mener Bjørndalen. Han tror også at større og større fokus på den enkeltes lommebok har gjort utslag.

Moderasjon og solidaritet har vært LO-leder Yngve Hågensens linje. Nå stiller flere og flere spørsmål ved om det er en farbar vei framover. Forbundsledere Dagbladet har snakket med tar også til orde for at samordnede oppgjør som i år, ikke lenger er liv laga.

Uheldig

- Dette var ikke vellykket, sier lederen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Torbjørn Dahl, til Dagbladet. Han mener at resultatet ville ha blitt langt annerledes om forbundene selv hadde forhandlet på vegne av sine medlemmer.

- Problemet nå er at argumentene for å svare ja eller nei spriker i alle retninger, sier Dahl. Han har anbefalt medlemmene å stemme nei. Blir det streik, får forbundet selv også smake sin egen medisin. Quality Airport Hotel på Gardermoen hvor NNN skal ha en regionkonferanse 4. og 5. mai er nemlig ett av streikehotellene.

Også Olav Støylen, leder i Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund, mener tida for samordnede oppgjør er utgått på dato.

Solidaritetsalternativ

- Det er vanskelig å gjøre alle til lags når kravene favner så vidt, mener Søylen, som er ja-mann.

Han spådde at dette oppgjøret kom til å bli det aller vanskeligste for Yngve Hågensen. Stemningen så langt viser at han fikk rett.

- Solidaritetsalternativet kombinert med den kollektive fornuften har utspilt sin rolle. Skyhøye lederlønninger, fallskjermer, opsjoner og «fandens oldemor» får også ta skylda for at vi har havnet i den situasjonen vi nå er i, mener fagforeningslederen.

bjorg.aftret@dagbladet.no