Slik vil Telenor at du skal betale med mobilen

Kontaktfri mobilbetaling er det nye. Apple har lansert sin løsning, og nå kommer snart de norske.

APPLE-ALTERNATIV: Viktoria Erngard, styreleder i Valyou, lanserer snart sitt svar på Apple Pay. Det skjer sammen med Telenor. Foto: Nathalie Kavin, Telenor
APPLE-ALTERNATIV: Viktoria Erngard, styreleder i Valyou, lanserer snart sitt svar på Apple Pay. Det skjer sammen med Telenor. Foto: Nathalie Kavin, TelenorVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Norske banker er under hardt press fra nye leverandører av betalingstjenester, skriver Finansavisen i dag.

BankAxept, som er bankenes felles betalingsløsning, kaster seg nå rundt for å komme med såkalt kontaktfri betaling, og nå later det til at Telenor også kommer på banen.

Aktører som Klarna har tatt store deler av netthandelen, mens internasjonale giganter som Starbucks og Apple ruller ut egne bank-lignende løsninger.

Alle endringene er i ferd med å svekke bankenes sentrale posisjon i kundenes liv, advarte Accenture i Finansavisen i går.

- Flyter sammen I tre år har Telenor jobbet med Valyou for å bruke mobiltelefonen til betaling. For tre år siden antydet DNB-sjef Rune Bjerke og Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at storskalaspredning var mulig innen ett år, skriver Finansavisen.

Slik gikk det ikke, men om kort tid lanseres den ferdigtestede appen, som gir kontakt- og kodefri betaling på opptil 200 kroner.

- Det vil være flere ulike teknologier du kan bruke når du betaler, sier Viktoria Erngard, styreleder i Valyou og ansvarlig for finansielle tjenester for Telenor i Norge.

- I dag har du flere løsninger for netthandel, som Klarna, MasterCard eller Visa. I butikken har du kontanter, kort med chip og pin og nå snart kontaktløs betaling via mobil eller kort, sier hun, og varsler at kundene snart vil kunne bruke samme kort eller konto både på nett og i butikk.

Visa først Telenor har også invitert inn andre aktører i Valyou-produktet.

- Appen er tilgjengelig for alle. Først ut av bankene er DNB med sitt Visa-kort. Så følger SpareBank1, Skandiabanken, Fana Sparebank, EnterCard og YaBank, sier Erngard, men våger ikke spå hvor mange som hopper på Valyou i startfasen.

- Det er helt umulig å spå. Ett hinder er at ikke alle telefoner støtter tjenesten. Vi tilbyr appen for Sony, HTC og Samsung.

I USA har Apple lansert sin Apple Pay-løsning, og viljen til å åpne for Valyou og andre eksterne leverandører er ikke den største. Apple Pay dekker 83 prosent av alle amerikanske kredittkortkjøp, men er bare tilgjengelig på iPhone.

- For oss er det også viktig at alle betalingsformer støttes av en og samme terminal i butikken. Jeg var nylig i Malaysia, der butikkene hadde minst seks ulike terminaler på disken. Nye norske terminaler er klare, og det kreves kun software-tilpasninger og nye avtaler, så er alt klart, sier Erngard til Finansavisen.