VIL LOVREGULERE SALGET AV RUSSEFFEKTER:  Nicholas Wilkinson i SU ønsker å gjøre det ulovlig for private aktører å tjene penger på salg av russeeffekter. Her er han på scenen under et arrangment på Grünerløkka i fjor høst. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL LOVREGULERE SALGET AV RUSSEFFEKTER: Nicholas Wilkinson i SU ønsker å gjøre det ulovlig for private aktører å tjene penger på salg av russeeffekter. Her er han på scenen under et arrangment på Grünerløkka i fjor høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Slik vil ungdomspolitikeren la russen få fortjenesten fra sin egen feiring

En god idé?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Det startet med røde russeluer for avgangsklassene i  hovedstaden allerede i 1905. Året etter kom Oslo handelsgymnasium på banen med blå luer.

I mange år besto russeutstyret av luer og en bambuspinne med sløyfe. Siden har ustyrtslisten blitt lengre og lengre. En skikkelig russ i 2016 har russeklær med snekkerbukse og tilhørende parkas, gjerne konseptklær, russebuss, og kanskje til og med en egen busslåt  skrevet av en prosesjonell låtskriver som tar seg godt betalt for jobben.

Ifølge Aftenposten svir russen årlig av til sammen av rundt en halv milliard på feiringen. 

SU-leder Nicholas Wilkinson mener noen av disse pengene burde kommet russen til gode.

- Ulovlig for private - Jeg hadde en fantastisk russetid. Men det var dyrt. Jeg skulle ønske jeg fikk mer igjen for det en en russebukse og noen effekter som jeg kunne bruke i  bare en måned, sier han om sin egen russetid i 2007.

For å oppnå dette, foreslår Wilkinson å kaste de private aktørene ut av markedet for russeeffekter. SU-lederen ønsker å lovfeste at det kun er russen selv som kan tjene på salget av russe-effekter.

- Dette er den eneste ordningen der private aktører flommer inn midt i skoletida og selger varer til elevene. Det er egentlig  ganske spesielt. Vi vil gjøre det ulovlig for private å selge russeutstyr og i stedet gjøre det slik at disse pengene tilfaller elevene selv. Det kan for eksempel organiseres ved at Elevorganisasjonen får rett til å selge russutstyret, eller en veldedig organisasjon gjør det non profit, sier Wilkinson.

- Spennende forslag Han mener pengene da kan gå til tiltak som gratis prevensjon, gratis skolebøker eller andre ting som russen har glede av.

- Det kan gå til å gjøre russetida tryggere og bedre, mener SU-lederen, som i har fått leder i programkomiteen  i moderpartiet med på notene.

-  Jeg synes forslaget fra SU er svært spennende. Det kan finansiere både helsetilbud og kultur for russen, og jeg er mer enn åpen for å ha med noe langs disse banene i programmet. Russetiden bør jo eies av russen, spesielt når ungdom bruker så mye penger på klær og effekter, sier Snorre Valen (SV) til Dagbladet.

- Tjent med profesjonelle aktøre Russeservice, som er den største aktøren på markedet, er ikke overraskende av en annen oppfatning.

- Vi tror dagens 18 åringer er tjent med profesjonelle og erfarne aktører, både når de skal handle russeklær eller dra på russetreff, sier gründer Ole Jørgen Smedsrud. Han startet med salg av russeklær etter at han selv var russ på 80-tallet.

For et par år siden slo Russeservice seg sammen med hovedkonkurrenten Redress. I dag dominierer de to selskapene med felles eierskap det norske markedet for russeklær, og tjener gode penger, ifølge Finansavisen.

Smedsrud avviser imidlertid at salget foregår i skoletida.

- Russeservice tar ikke opp bestillinger i skoletida. Riktignok kommer til mange skoler eller leier lokaler i nærheten for størrelsesprøving, men dette skjer i fritimer eller etter skoletid. Russen bestiller på nett, og ifølge våre logger skjer dette bare på kveldstid. Russeklærne leveres til russens hjemadresse. Det er mange år siden vi tok opp bestillinger på skolene og leverte russeutstyret til skolens adresse, sier  han.