Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik vil verden takle klimaendringer

- Til tross for at klimaendringene stort sett er forårsaket av de rike landene, er det de fattigste landene som vil bli hardest rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvert år utarbeider forskere ved Universitetet i Notre Dame, Global Adaption Index, over de ulike lands mulighet for å takle framtidige klimaendringer, og avdekker samtidig hvilke land som er de aller mest sårbare.

Norge topper lista over land som er best i stand til å møte klimaendringene, etterfulgt av New Zealand, Sverige, Finland og Danmark.

Landet som kommer aller dårligst ut er Tsjad på 178. plass på lista. Av de ti landene som kommer dårligst ut i indekseringen, er åtte av dem afrikanske land. De to andre landene, på delt 170. plass, er Haiti og Afghanistan.

- Forårsaket av rike land Landene er vurdert ut fra sårbarhet og beredskap. Weddesigner Jon Whiting ved The Eco Experts i Storbritannia har utarbeidet flere kart, basert på tallene fra Global Adaptation Index, for å øke bevisstheten rundt klimaendringer.

- Vi produserte disse kartene for å framheve at til tross for at klimaendringene stort sett er forårsaket av de rike landene med avansert teknologi, er det de fattigste landene som vil blir hardest rammet, sier Whiting i en e-post til Dagbladet.

Exo Experts er et London-basert firma som tilbyr sammenlikning av priser på solcellepanel for britiske kunder.

Whiting håper kartene kan føre til at folk blir mer oppmerksomme på Afrikas og Asias sårbarhet og manglende beredskap for å kunne tilpasse seg klimaendringer.

- Orkaner, jordskjelv, tørke og flom er en reell trussel mot disse landene, og disse truslene blir ytterlige forsterket av manglende nasjonale strategier for å motvirke effekten av dem, sier han.          

Han mener Norge, til tross for at de topper lista, ikke må hvile på laurbærene.

- Klimaendringer vil fortsatt ha en betydelig innvirkning på landet og Norge må fortsette å forberede seg på dette, sier han.

Stillehavsstat under vann Noen land er ikke med på lista, med begrunnelse om at det ikke finnes nok tilgjengelig data for å vurdere deres sårbarhet og beredskap. Øynasjonen Kiribati er en av dem. Forskere har anslått at stillehavstaten kommer til å ligge under vann i 2050 dersom klimaendringene fortsetter som nå.

Landets president, Anote Tong, har bedt verden om hjelp.

SLIK VIL VERDEN TAKLE KLIMAENDRINGER: Kartet er basert på en indeks utarbeidet av forskere ved universitetet i Notre Dame. Kart: The Eco Experts
Europas sårbarhet og beredskap. Kart: The Eco Experts.
Nord-Amerika. Kart: The Eco Experts.
Av de ti landene som kommer dårligst ut på lista, er åtte av dem afrikanske land. Kart: The Eco Experts.
Mellom-Amerika. Kart: The Eco Experts.
Sør-Amerika. Kart: The Eco Experts.
Asia og Midtøsten. Kart: The Eco Experts.

- Vi må bygge et dike for å beskytte befolkningen, men vi har ikke ressurser til det. Det internasjonale samfunnet har et moralsk ansvar, og de som kan, må hjelpe, sa Tong til NTB i september.

Stadig flere beboere har måttet flytte fordi vannet har ødelagt hjemmene deres. Stadig flere ber myndighetene om hjelp.

I september i fjor var Tong med Greenpeace til Svalbard for å se hvordan klimaendringene bidrar til issmeltingen i Arktis.

- Når isen smelter, går den også i vår retning. Vannet skyller over vår kyst, våre hjem, inn i livene våre og inn i vår eksistens. Klimaendringene er en global prosess, sa Tong.

Advarer mot kostnadene FNs miljøprogram (UNEP) advarte i desember om at det vil bli langt dyrere for utviklingslandene å tilpasse seg klimaforandringene. I en rapport framgår det at kostnadene i verste fall kan komme opp i 500 milliarder dollar i året (rundt 3900 milliarder norske kroner).

På klimatoppmøtet i København i 2009 bestemte industrilandene at de fra 2020 vil skaffe 100 milliarder dollar årlig fra offentlige og private kilder, så fattige land kan beskytte seg mot tørke, oversvømmelser og ekstremvær.

Pengene skal også bidra til en omlegging fra forurensende kraftkilder som kull og olje til ren energi.

UNEP anslår imidlertid at kostnadene kan bli tre ganger så store som først antatt. Rundt 2050 kan behovet være 200-300 milliarder dollar årlig og i verste fall 500 milliarder dollar, skriver FN-organet i rapporten, ifølge NTB.

TOPP TI:  Disse landene er best stilt overfor klimaendringer.
TOPP TI: Disse landene er best stilt overfor klimaendringer. Vis mer
HARDEST RAMMET:  Disse landene vil bli hardest rammet av klimaendringer.
HARDEST RAMMET: Disse landene vil bli hardest rammet av klimaendringer. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media