FERDEN TILBAKE TIL ANTARKTIS:  Dette er kartet Andhøy skisserte for Norsk polarinstitutt, som viser de forskjellige områdene Andhøy ønsket å reise til på Antarktis.
FERDEN TILBAKE TIL ANTARKTIS: Dette er kartet Andhøy skisserte for Norsk polarinstitutt, som viser de forskjellige områdene Andhøy ønsket å reise til på Antarktis.Vis mer

Slik ville Andhøy lete etter Berserk og hedre de døde

Her er søknaden Jarle Andhøy sendte til Norsk polarinstitutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jarle Andhøy er på en ny ekspedisjon mot Antarktis for å finne ut hva som skjedde da Berserk forliste i fjor. I en søknad til Norsk polarinstitutt, datert 17. mars 2011, beskriver Andhøy i detalj hvordan han vil søke etter og hedre sine tre savnede kamerater.

Blomsterseremoni Dagbladet har fått innsyn i søknaden, der det går fram at Andhøy vil hedre sine tre venner med en blomsterseremoni. Han vil bruke seilskuta som denne gang ble kalt «Berserkr» - som oppgis å ta seks tonn drivstoff, og være av stål. Skroget er isforsterket, og skuta har med avisingsutstyr.

-  Seile til Mc Murdo-sound, hente utstyr. Søke etter spor av Berserk og dels mannskap. Blomsterkrans-seremoni, samt minnestund for de savnede, skriver Andøy om formålet med ekspedisjonen.

I søknaden står det at Andhøy planla å reise inn til Antarktis 1. januar 2012, men Dagbladet vet at dette ble noe forsinket.

- Vi ble informert av newzealandske myndigheter om at Andhøy ankom landet den 2. januar i år, sier direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk polarinsitutt til Dagbladet.

Ifølge newzealandske medier skal Andhøy ha reist fra Auckland mandag denne uka. Ifølge Winther vil en ekspedisjon til Antarktis ta om lag 14 dager.

Lettbåter Andhøy skriver i søknaden at han planlegger å reise sammen med fire andre. En av dem er Samuel Massie (19) fra Bergen, som også var med på ekspedisjonen i fjor.

Andhøy planla å ha med et omfattende utvalg av sikkerhets- og transportutstyr. Ifølge søknaden så denne lista ut som følger:

• To ATVer
• To lettbåter
• ROV (fjernstyrt undervannsfarkost)
• Seks satelittelefoner
• Tre nødpeilesendere
• Tradisjonell beredskap og egenhjelp med ski, kites og reservebåt

På sin vei mot Sydpolen aktet Andhøy å ha 12 leirpunkter, der han skulle oppholde seg maks tre dager i samme leir. Andhøys rute til Sydpolen, området han ville søke i og hvor blomsterseremonien vil finne sted kan du se på en egen grafikk, basert på Andhøys eget kart.

Ikke godkjent Andhøy ble i fjor kritisert for å ikke ha ulykkesforsikring. Ifølge søknaden var det heller ikke planlagt i år. Han skriver i søknaden at han har ulykkesforsikring, og BUPA reiseforsikring. Denne gjelder imidlertid ikke i Antarktis.

Søknaden hans ble ikke godkjent av Norsk polarinstitutt.

- Detaljnivået i saken var såpass lavt at vi ikke kunne godkjenne den, og det ga vi beskjed til Andhøy om. Det kom aldri mer informasjon. Helt på slutten av året i fjor sendte vei et brev til ham for å presisere at vi ikke kunne godkjenne søknaden, sier direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk polarinsitutt til Dagbladet.

SØKTE OM TILLATELSE:  Her er søknaden som ble sendt til Norsk polarinstitutt, hvor det blant framgår at han ønsket å søke etter Berserk og han en blomsterseremoni for de døde.
SØKTE OM TILLATELSE: Her er søknaden som ble sendt til Norsk polarinstitutt, hvor det blant framgår at han ønsket å søke etter Berserk og han en blomsterseremoni for de døde. Vis mer

Sammen med sin gode venn Samuel Massie fra Bergen har han likevel valgt å reise mot Sydpolen for å finne svar.

Da han og Massie forlot Berserk, lå den til anker. Klokka 05.22, 22. februar, mottok Hovedredningssentralen Nord-Norge et  nødpeilesignal fra Berserk.

Nødsignalene opphørte etter tre kvarter, og båten ble meldt savnet. Signalene kom fra Rossbukta, 18 nautiske mil nord for Scott-basen i Antarktis.

Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, sier søknaden ikke er en planlagt ekspedisjon.

- Slik jeg har forstått det, var dette en søknad Jarle Andhøy sendte for å bevise at han ikke aldri ville ha fått godkjent den forrige ekspedisjonen, sier Vordahl til Dagbladet.


 MANGELFULL SØKNAD:  Norsk Polarinstitutt godkjente ikke søknaden, på bakgrunn av at den ikke var detaljert nok. (Klikk på bildet for større versjon)
MANGELFULL SØKNAD: Norsk Polarinstitutt godkjente ikke søknaden, på bakgrunn av at den ikke var detaljert nok. (Klikk på bildet for større versjon) Vis mer