DRAR DAMER: Jonas Gahr Støre ville fått 75 av 169 mandater på Stortinget dersom bare kvinner hadda hatt stemmerett. Her sammen med  Else Kåss Furuseth under innspillingen av tv-programmet Mandagsklubben. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DRAR DAMER: Jonas Gahr Støre ville fått 75 av 169 mandater på Stortinget dersom bare kvinner hadda hatt stemmerett. Her sammen med  Else Kåss Furuseth under innspillingen av tv-programmet Mandagsklubben. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Jonas Gahr Støres kvinnelige velgere:

Slik ville det sett ut om bare ett kjønn fikk stemme

Det er stor forskjell mellom kvinner og menns stemmegivning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en godt dokumentert kjensgjerning at kvinner og menn har ulike partipreferanser, men hvordan ville Stortingets sammensetning vært hvis bare kvinner fikk stemme i dag?

En utregning fra Ipsos MMI sine partimålinger fra januar til i dag, gir svaret.

Den viser at Arbeiderpartiet ville fått 75 mandater på Stortinget, mot 55 i dag. SV ville fått åtte mandater, mot sju i dag, og Rødt som i dag ikke er representert på Stortinget ville fått ett mandat.

Sp har i dag ti representanter, men ville hatt fem til hvis kvinnene alene bestemte.

Til sammen ville de rødgrønne partiene sammen med Rødt ha fått hele 99 representanter, og soleklart stortingsflertall.

Slik ville det sett ut om bare ett kjønn fikk stemme

Det borgerlige stortingsflertallet ville kollapset.

Høyre, KrF, V og Frp ville til sammen ha fått 69 av 169 representanter, mens MDG ville fått like mange som i dag, altså en.

Valgforsker Bernt Aardal er ikke overrasket over tallene.

- Forskjellene blir kanskje litt mer dramatiske når man regner om til mandater enn det ville vært prosentmessig, og det ligger alltid noen forbehold , men kjønnsgapet i stemmegivningen har man vært opptatt av lenge, sier Aardal til Dagbladet.

Økt polarisering

Samtidig mener han å se en trend hvor oppslutningen mellom menn og kvinner er blitt større for særlig de to partiene Ap og Frp.

- Det ser ut til å ha blitt en polarisering for særlig Ap og Frp, hvor det totalt sett blir en større forskjell mellom kjønn for de to partiene. Det ser ut til at det er noe større forskjeller for kvinner og menn for Aps vedkommende, og litt større forskjeller i motsatt retning for Frp, sier valgforskeren.

Han sier det lenge var en trend at kvinner stemte mer kristent og konservativt enn menn.

Så - med kvinnebevegelsens framvekst og kvinnefrigjøringen på 70-tallet - snudde trenden til et mer tradisjonelt Høyre/Venstre-skille mellom kvinner og menn.

- Noen har pekt på at kvinner jobber i offentlig sektor og i lavtlønnsyrker, og begge deler kan disponere for oppslutning for partier på venstre-siden. Vi ser imidlertid også at det er ganske systematisk forskjell på hva kvinner og menn er opptatt av. Kvinner er mer opptatt av velferdsspørsmål og mindre opptatt av økonomi og forsvarspolitikk. De ligger også nærmere venstresiden ideologisk, sier Aardal.

Svinger

Han påpeker imidlertid at resultatet har jevnet seg ut i perioder. For eksempel minnes Aardal at Frp hadde en betydelig oppslutning blant særlig unge kvinner for noen valg siden.

- Samtidig er det også sånn at Høyre, når de har gått veldig fram, gjerne har gjort det litt på grunn av økt oppslutning blant kvinner, sier Aardal.

På denne mandatberegningen ville kvinner imidlertid bare sørget for 39 Høyrerepresentanter mot dagens 48.

Frp ville fått 12 representanter, mot 29 i dag.

For menn er trenden tilsvarende snudd. Hvis bare menn bestemte, ville de borgerlige partiene H, KrF, V og Frp til sammen fått 92 stortingsreprsentanter.

Slik ville det sett ut om bare ett kjønn fikk stemme

Ap ville gått tilbake til 49 representanter, seks mindre enn i dag, og Rødt ville fått to representanter.

Senterpartiet, som har hatt stor framgang på flere målinger, ville imidlertid fortsatt ha fått mange flere representanter enn de har nå - og enda flere enn hvis kvinnene alene bestemte.

På mennenes storting får partiet nemlig hele 24 representanter.

Frp ville imidlertid også ha stormet fram fra 29 representanter i dag til 36, og på den måten sikret borgerlig flertall.