Slik ville MI6 hjelpe Kadhafi ut av Libya - og til en mulig luksustilværelse i eksil

Vurderte å gi ham «pensjonisttilværelse» i Ekvatorial-Guinea. Men så ble obersten bombet av Nato og torturert til døde av opprørerne.

TORTURERT TIL DØDE: Muammar Kadhafi ble veltet etter et opprør i landet han hadde styrt med jernhånd. Britene planla hvordan de kunne få han ut av landet før han ble drept. Foto: Reuters/Ismail Zetouny/NTB Scanpix
TORTURERT TIL DØDE: Muammar Kadhafi ble veltet etter et opprør i landet han hadde styrt med jernhånd. Britene planla hvordan de kunne få han ut av landet før han ble drept. Foto: Reuters/Ismail Zetouny/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britiske spesialagenter fra MI6 planla hvordan de kunne hjelpe Muammar Kadhafi med å rømme til et annet afrikansk land mens hans styre i Libya kollapset i 2011, skriver The Telegraph.

Planen ble tegnet opp på høyt nivå mens den britiske regjeringen grublet over hvordan de kunne fjerne diktatoren.

Norge med på bombingen Detaljene om de oppsiktsvekkende planene kommer fram i boka «In It Together» av den britiske journalisten Matthew d?Ancona.

Planen ble imidlertidig aldri iverksatt fordi Kadhafi ble drept i oktober i 2011 - men det har vært spekulasjoner om at han forsøkte å forlate landet da han ble drept.

Før han ble drept diskuterte regjeringstoppene, MI6-agentene og toppdiplomatene flere løsninger for Kadhafi.

Denne skjedde mens Nato, med Norge og Danmark i spissen, bombet Libya som følge av Kadhafis brutale svar på opprøret som spredte seg i landet i 2011.

Vurderte Idi Amin-løsning Blant alternativene som ble diskutert, var å lage en sikker sone for Kadhafi i Libya. Dette alternativet ble raskt avfeid fordi det ble sett på som usannsynlig at dette ville få aksept av Libyas overgangsråd NTC.

- Det var tegn på at obersten trolig ville akseptere en form for intern eksil så lenge han fikk lov til å ha en tilstrekkelig beskyttelsesstyrke for å iverata hans sikkerhet. Ikke overraskende ble dette avfeid som upraktisk, skriver d?Ancona.

Det var derfor MI6 sammen med regjeringstoppene planla en annen «exit-strategi» for Kadhafi om det var nødvendig å komme med en slik avtale for å sette sluttstrek for konflikten.

Planen ble derfor å få Kadhafi flyttet til et vestafrikansk land som ikke anerkjenner den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICJ). De tok utgangspunkt i hvordan Ugandas tidligere diktator Idi Amin, kalt «Afrikas Hitler, levde ut sine dager i ekstrem luksus i eksil i Saudi-Arabia. Han flyktet for øvrig først til Libya, før han bosatte seg i Saudi-Arabia.

For Muammar Kadhafi var det «oljerike, men svært korrupte» Ekvatorial-Guinea som ble vurdert av britene, der den forhatte diktatoren kunne få en potensiell pensjonisttilværelse.

Minister knyttet hemmelige kontakter Men landet har ingen diplomatiske forhold til republikken. Derfor ble daværende utviklingsminister Andrew Mitchell sendt for å bygge hemmelige kontakter innad det kontroversielle regimet.

Ifølge The Telegraph var Mitchell i stand til å knytte nødvendige kontakter i hovedstaden Malabo, og andre steder.

Til tross for at Den internasjonale straffedomstolen i Haag hadde utsendt arrestordre på Kadhafi, hadde han blitt holdt trygg i Ekvatorial-Guinea, som ikke anerkjenner domstolen.

Men som kjent ble Kadhafi drept av opprørere mens han forsøkte å forlate Sirte i oktober 2011.

Det er sannsynlig at han var på vei mot grensa til Niger, og det er meldt at han hadde med seg en gruppe leiesoldater fra Sør-Afrika da hans konvoi med rundt 50 kjøretøy ble bombet av Nato-fly.

Etter bombingen gikk opprørerne til angrep på bakken. Den veltede diktatoren ble torturert før han ble drept.

KORRUPT: Her er presidentpalasset i Malabo i Ekvatorial-Guinea, som er beskrevet som et spesialbygd lusksuskompleks. Landet er sett på som svært korrupt, og presidenten og hans familiemedlemmer eier de aller fleste bedriftene. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell/NTB Scanpix
KORRUPT: Her er presidentpalasset i Malabo i Ekvatorial-Guinea, som er beskrevet som et spesialbygd lusksuskompleks. Landet er sett på som svært korrupt, og presidenten og hans familiemedlemmer eier de aller fleste bedriftene. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer