Slik ville NS gjøre jula til nazifest

NS-forsøket på å overta jula ble et nederlag for Quisling og tilhengerne hans.

IKKE JULETREFEST: Men vintersolverv, skulle nordmennene feire under krigen. Her er det en harepus som gleder barn på et daghjem i oslo. (Faksimile: Fritt Folk)
IKKE JULETREFEST: Men vintersolverv, skulle nordmennene feire under krigen. Her er det en harepus som gleder barn på et daghjem i oslo. (Faksimile: Fritt Folk) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I desember 1942 kunne NS-avisen Fritt Folk melde at regimet hadde blåst liv i en av «de gode, gamle norske skikkene», nemlig feiringen av vintersolverv. Og på mandag den 21. desember skulle det flere steder i landet holdes solvervfest.

En av dem fant sted i Folkets Hus i Oslo med ministerpresident og partiformann Vidkun Quisling, NS-ministrene Albert Hagelin og Tormod Hustad - samt andre ledende nazikoryfeer til stede for å kaste glans. De fleste av gjestene kom imidlertid fra «7. Hirdregiment Viking». Festen ble også en markering av at mange av de lokale hirdkarene nettopp hadde meldt seg frivillig til SS-tjeneste på Østfronten - noe som vanskelig kunne vekke den helt store julestemningen.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer