Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slik vinner vi Irak-krigen

Hvis Clinton, McCain eller Obama blir USAs neste president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens president Bush brukte femårsdagen for Irak-invasjonen til å slå fast at krigen har vært en suksess, brukte de tre håpefulle presidentkandidatene gårsdagen til å fortelle hva de vil gjøre annerledes og bedre hvis de blir «Commander-in-Chief».

Barack Obama sier han vil starte tilbake-trekkingen av de 158 000 amerikanske soldatene fra dag én i Det hvite hus. Hillary Clinton sier hun vil starte tilbaketrekkingen innen 60 dager. Mens republikaneren John McCain frykter USA i verste fall kan bli stående i Irak i 100 år. 

- Vi har vært i Tyskland i 60 år, sier McCain.

Vil ikke heise det hvite flagget i Irak

Men heller ikke McCain ønsker å bli for sterkt assosiert med president Bush og en krig som har kostet 4000 amerikanske soldaters liv og anslås å koste 12 milliarder kroner i måneden.

McCain har aldri lagt skjul på at han var for Irak-invasjonen i 2003. Men han liker gjerne å presisere at han var en av de første republikanerne som åpent kritiserte forsvarsminister Donald Rumsfelds feilslåtte Irak-strategi.

Men der demokratenes løsning er å trappe ned på krigsinnsatsen, vil McCain ha mer. Han deler ikke Obama og Clintons oppfatning av at krigen er tapt. Tvert imot, hvis amerikanerne trekker seg ut - da er krigen mot al-Qaida tapt.

- Vi vil ikke heise det hvite flagget i Irak og overgi oss til al-Qaida. Jeg vil bekjempe Osama bin Laden til randen av helvete, pleier McCain å si når han turnerer USA rundt på valgkamparrangementer.

PÅ TURNÉ: Senator John McCain har vært på Midtøsten-turné denne uka. I går, på femårsdagen for Irak-krigen, var han i Israel. Foto: AFP PHOTO/URIEL SINAI/SCANPIX
PÅ TURNÉ: Senator John McCain har vært på Midtøsten-turné denne uka. I går, på femårsdagen for Irak-krigen, var han i Israel. Foto: AFP PHOTO/URIEL SINAI/SCANPIX Vis mer

Det har vært den 71 år gamle Arizona-senatorens ankepunkt hele veien mot Bush-administrasjonens håndtering av Irak-krigen: De gikk inn med for få soldater og for få ressursser.

Derfor var styrkeoppbyggingen for et år siden, da Bush sendte inn 30 000 soldater ekstra, helt i tråd med det McCain mener er nødvendig for å få kontroll over situasjonen.

Tallene som USAs øverstkommanderende, David H. Petreaus, presenterte i fjor sommer viste da også at volden hadde gått ned med 60 prosent etter at de ekstra styrkene kom på plass.

- USA og våre allierte er nær ved å ha vunnet en stor seier i kampen mot radikal islamistisk ekstremisme. Viktige politiske seire er inkassert, men mye mer må gjøres for å sementere det som er vunnet på bekostning av amerikansk blod, sa McCain, som reflekterte over invasjonsdagen fra Israel. McCain var også i Bagdad denne uka.

- Fullført tilbaketrekking innen 16 måneder
Demokratene på sin side krangler om hvem som kan bringe soldatene raskest mulig hjem fra slagmarken i Irak.

Illinois-senator Obama (46), som blir angrepet fra både Clinton (60) og McCain (71) for å ha for lite utenrikspolitisk erfaring, hevder han er den som kan få slutt på den fem år lange krigen.

- Når jeg blir øverstkommanderende vil jeg sette et nytt mål fra dag én: Jeg vil få en slutt på krigen.  Ikke fordi politikken krever det. Ikke fordi styrkene våre ikke klarer å bære byrden av den - enn så tung den er. Men fordi det er det rette å gjøre med hensyn til vår nasjonale sikkerhet, og det vil gjøre oss tryggere, sa Obama, i talen han holdt nær den store amerikanske militærbasen Fort Bragg i går.

Mer spesifikt går Obamas plan ut på å trekke ut en eller to brigader i måneden. Med de 158 000 soldatene USA har stående i Irak i dag, ser Obama for seg at tilbaketrekkingen fra Irak vil være fullført i løpet av 16 måneder.

Etter det skal USA ha nok soldater til å beskytte den gigantiske ambassaden og diplomatene i Bagdad. Skulle al-Qaida opprette baser i Irak, vil det være aktuelt for en framtidig president Obama å ha en anti-terrorstyrke i landet. 

image: - Slik vinner vi Irak-krigen

Kritikken fra Clinton og McCain ser ikke ut til å bry Obama. Han mener det faktum at han stemte imot Kongress-vedtaket om Irak-krigen i 2002, viser at han har hatt rett hele veien.

- Måten man vinner en debatt med McCain på, er å ikke snakke, men å handle, og ikke stemme som han i nasjonale sikkerhetsspørsmål, fordi da vil vi alle tape. Måten å vinne debatten på og holde USA trygt, er å framstå som en klar kontrast. Det er det jeg vil gjøre, sa Obama i gårsdagens tale.

Starte tilbaketrekking innen 60 dager

Tidligere førstedame og New York-senator Hillary Clinton legger mer vekt på at tilbaketrekkingen skal skje på forsvarlig vis og i overensstemmelse med hva forsvarsdepartementet og hennes nasjonale sikkerhetsrådgivere mener. 

Hun lover at med henne i Det hvite hus skal tilbaketrekkingen starte innen 60 dager fra hun er tatt i ed.

Clinton går også inn for å ha anti-terrorstyrker stående i Irak og i den øvrige regionen for å unngå at Irak blir tilholdssted for terrorister. 

Men Clinton tror ikke et fortsatt amerikansk militært nærvær i Irak vil bringe fred til det tidligere Saddam-regimet.

- Irakerne har ikke gjort det de måtte for å sikre sin egen framtid. Og jeg mener at våre menn og kvinner ikke skal bli værende for å utkjempe deres borgerkrig, sa Clinton i talen hun holdt i Charleston, West Virginia.

Hun tilbrakte deler av femårsdagen for Irak-invasjonen sammen med unge krigsveteraner.

John McCains noe feiltolkede uttalelser om at USA kan bli stående med baser i Irak i 100 år, blir brukt for hva det er verdt av Clinton-leiren.

- I John McCain har vi noen som kan holde amerikanske styrker der i 100 år. Du kan stole på at han vil det, sa Clintons sjefstrateg Mark Penn, ifølge nyhetsbyrået AFP. 

Clintons argumenter om at hun og McCain har passert testen som «Commander-in-Chief», ikke Obama, ble noe diskredittert i går. Da ble omsider arkivene fra hennes tid i Det hvite hus offentliggjort.

De viste at Hillary neppe spilte noen sentral rolle i å bringe fred til Nord-Irland, slik hun har antydet i valgkampen. Da ambassade-bombingen i Kenya og Tanzania skjedde i 1998 - rett før høringen i Lewinsky-saken - viser arkivene at Hillary ikke hadde noe program verken den dagen bombene sprang eller i dagene etterpå.

BRING SOLDATENE HJEM: Hillary Clinton holdt sin tale om Irak-krigen på George Washington-universitetet i Washington DC i går.
KAN GJØRE JOBBEN: Senator Barack Obama slåss mot beskyldningene om at han er for uerfaren til å lede. Selv hevder han at han skal klare å bringe soldatene hjem fra Irak i løpet av 16 måneder.
SUKSESS: President George W. Bush sa i gårsdagens tale at han fortsatt mener at Irak-krigen var en suksess, og at den var verdt kostnadene og tapene den har medført.
<B>DAGEN FOR NEDERLAG:</B> Dette bildet fra Abu Dhabi TV viser skal angivelig vise Saddam Hussein ute i Bagdads gater 9.april 2003. Det vil si samme dag som amerikanerne tok byen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media