Slik virker det nye viruset

Helsemyndighetene tror viruset muterer i pasienten etter at man er smittet og at det ikke smitter mellom mennesker.

TESTER: Bioingeniør Julie Mari Frigaard ved mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus der man tar tester av virus A (H1N1), bedre kjent som svineinfluensa. Foto: Berit Roald/SCANPIX
TESTER: Bioingeniør Julie Mari Frigaard ved mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus der man tar tester av virus A (H1N1), bedre kjent som svineinfluensa. Foto: Berit Roald/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Funnet av det muterte svineinfluensaviruset i Norge skaper allerede overskrifter i utlandet.

Men hvor farlig er egentlig denne mutasjonen?

Influensavirus muterer kontinuerlig. Enkelte av mutasjonene vil gi mer alvorlig sykdom. En frykter at den nyoppdagede mutasjonen er av denne typen.

- Nye influeansavirus er spesielt ustabile av natur og kan endre seg. Vi har derfor fulgt nøye med på dette fra starten av. Til nå har våre analyser vist at det var den samme virustypen. Men for en uke siden oppdaget vi en variasjon hos tre pasienter, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen til Dagbladet.

- Det er en mutasjon som vi har sett at også andre influensaviruset har, som gjør at evnen til å binde seg til cellene i luftveiene lenger ned i lungene blir større. Det virker som om dette viruset flytter seg lenger ned i luftveiene enn det opprinnelige. Det går på lungene, og det er sannsynlig at dette vil gi mer alvorlig sykdom, sier Larsen.

To døde
Av 70 pasienter som Folkehelseinstitutet har analysert, er viruset funnet hos tre. To døde, mens en ble alvorlig syk.

- To døde i juli før de ble lagt inn på sykehus. Den tredje ble innlagt på et universitetssykehus i august. Vedkommende hadde alvorlig sykdom, men overlevde. Alle tre tilhørte risikogrupper, opplyser Larsen.

En ble smittet i utlandet, mens de to andre ble smittet i Norge.

- Vi tror at viruset har en evne til å mutere i pasienten som er smittet. Dette er drøftet med de som leder WHOs arbeid, og de er enige i vår vurdering om at viruset mest sannsynlig har mutert hos den som har fått dette, sier helsedirektøren.


Plutselig forverring?

En stund vil da pasienten kunne ha to forskjellige influensavirus.

- I en av pasientene fant vi like store andeler av de to mutasjonene. Dette var vedkommende som overlevde. Andre ganger vil det nye viruset overta helt. Hos de to andre fant man bare den nye influensaviruset, sier han.

- Vil man se en plutselig forverring hvis viruset har mutert?

Folkehelsedirektør Geir Stene-Larsen sier at det hos andre mikrober ville vært lite sannsynlig å finne samme mutasjon hos tre forskjellige personer, men at dette viruset er såpass ustabilt at kan tenkes at den samme mutasjonen skjer hos flere.

Oppdaterte svineinfluensatall:

* Beregninger antyder at om lag 680.000 personer kan ha blitt syke med ny influensa A (H1N1) i Norge til nå.
* 23 personer er døde av sykdommen i Norge. 20 av disse hadde underliggende sykdommer. Ingen av de døde var vaksinert.
* Per i dag er 20 prosent av befolkningen vaksinert. Totalt 1,2 millioner vaksinedoser er sendt ut.
* De fleste i risikogruppene er nå vaksinert. Videre vil de yngste i befolkningen prioriteres, samt gravide og personer som har kontakt med spedbarn.
* Fra og med neste uke får Norge tilsendt 500.000 vaksinedoser i uka. Folkehelseinstituttet regner med å få vaksinert de aller fleste nordmenn før jul.
* Helsemyndighetene anbefaler nå at personer med influensa kan gå tilbake på jobb og skole 24 timer etter symptomene har gitt seg. For helsepersonell gjelder fremdeles anbefalingen om å holde seg hjemme i 7 dager etter at de ble syke
Kilde: Folkehelseinstituttet / Pandemi.no (©NTB)

Vanligvis har influensavirus som muterer til det farligere også blitt mindre smittsomt.

- Vi vet ikke om det eventuelt vil være tilfelle nå også. Men hvis det viser seg å bare dreie seg om disse de tre personene, så er ikke dette farlig, sier Geir Stene-Larsen, direktør i Folkehelseinstituttet.

Mindre smittsomt
Larsen frykter ikke flere alvorlig syke.

- Det er ikke grunn til å tro at vi framover vil få flere alvorlig syke. Det er grunn til å tro at dette er en egenskap ved viruset som har vært der hele tiden. Hvis viruset sitter lenger ned i luftveiene vil det i tillegg være mindre smittsomt, sier han.

Folkehelsa har så langt ikke funnet tegn til at viruset smitter mellom mennesker. Både vaksinen og Tamiflu virker mot den nye mutasjonen.

- Hvis det er slik at viruset muterer hos pasienten så vil Tamiflu være svært bra fordi det korter ned på sykdomstiden, slik at viruset får mindre tid til å mutere, sier helsedirektøren.

- Norge har toppet dødsstatistikken. Kan det nye viruset være årsaken?

- Fortsatt er det slik at jeg mener det er mest sannsynlig at vi har hatt flere alvorlig syke fordi vi har hatt mer influensa i Norge enn andre europeiske land. Vi ser nå at det er mer sykdom i Sverige, og jeg tror nok at våre naboland vil se oppleve mer sykdom framover. Samme mutasjon er også funnet i Brasil, Japan, USA og Kina.

- Hvorfor har det tatt så lang tid å oppdaget dette?

- Det skyldes at det tar lang tid å kartlegge alt arvematerialet til viruset. Vi må også kartlegge en stor mengde virus, får vi kan se mønsteret. Folkehelseinstiuttet har jobbet med dette hele høsten. At vi har funnet dette nå er heller et uttrykk for at Folkehelseinstituttet er i forkant på forskningen, ikke at det er blitt jobbet sakte.

Det muterte viruset:

* For en uke siden fant Folkehelseinstituttet en ny variasjon i svineinfluensaviruet.

* Mutasjonen ble funnet hos 3 pasienter i en gruppe på 70 som besto av åtte døde, flere som var blitt alvorlig syke og flere som hadde hatt en mildere variant.

* Av de tre døde to i sommer. En ble alvorlig syk. Alle tilhørte risikogruppene.

* Både svineinfluensavaksinen og Tamiflu virker også mot det nye viruset.

* Man antar at den nye mutasjonen er mindre smittsom enn det opprinnelige viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer