Slik virker din søskenrolle

Internasjonal forskning slår fast at fødselsrekkefølgen virker inn på personligheten. Den amerikanske psykiateren dr. Raj Persaud gir denne oppsummeringen av hva plassering i søskenflokken betyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enebarn, gutt:

Får mye oppmerksomhet, og blir lett bortskjemt og selvsentrert. Selvtilliten er god, men han kan være initiativløs i personlige forhold. Beste ektefelle: Eldste søster til brødre - hun gir ham nok oppmerksomhet.

Enebarn, jente:

Får all oppmerksomhet fra foreldrene, og blir autoritetstro. Faller gjerne for farsfigurer. Kan få problemer med morsrollen. Beste ektefelle: Eldste bror til søstre - hun tåler at han opptrer som leder.

Eldste gutt blant brødre:

Liker å krangle med «svakere» personer. Identifiserer seg med autoriteter. Mangler feminin påvirkning. Sjenert med kvinner. Beste ektefelle: Yngste søster til brødre - hun tåler hans sjefete stil.

Eldste gutt i søskenflokk:

Er ofte sjalu på yngre søsken, og går inn i en voksenrolle for å vinne foreldrenes gunst. Er ute etter å oppnå fordeler i forhold. Kan være aggressiv. Beste ektefelle: Yngste datter i blandet søskenflokk.

Eldste søster blant jenter:

Liker å bestemme, og blir stresset dersom hun ikke lever opp til egne krav. Er effektiv og strikt, og kan ta motet fra menn. Frir ofte selv! Beste ektefelle: Yngste bror til jenter - han tåler dominerende kvinner.

Eldste bror til jenter:

Får tidlig ansvar for yngre søstre, og det gjør ham til en sann kvinnevenn. Har god selvtillit og er ikke sjalu. En god leder for kvinner. Har få mannlige venner. Beste ektefelle: Yngste søster blant gutter.

Eldste jente i søskenflokk:

Adopterer morsrollen tidlig, og har en snill lederstil uten behov for å dominere. Takler foreldrerollen bra. Vil ha mer oppmerksomhet fra far. Beste ektefelle: Yngste bror til søstre - han er vant til å bli passet på.

Eldste søster til brødre:

Sjefer over menn på en sympatisk måte, men behandler voksne menn som gutter. Har ikke mange jentevenner. Mangler respekt for mannlige autoriteter. Beste ektefelle: Yngste bror til søstre.

Yngste bror blant gutter:

Er oftere homoseksuell eller feminin enn gutter med en annen plassering i søkskenflokken. Har vanskeligheter med å venne seg til farsrollen, og er sjalu på egne barn fordi de tar fra han konas oppmerksomhet. Beste ektefelle: Eldste søster blant brødre.

Yngste søster blant jenter:

Mest disponert for å få vanskelige barn. Vil gjerne være uavhengig, men trenger egentlig å bli ledet av andre. Er feminin og bruker kvinnelist for å få oppmerksomhet. Beste ektefelle: Eldste bror til søstre.

Yngste gutt i søskenflokk:

Liker luksus. Har få ambisjoner, og er ikke opptatt av å bli økonomisk uavhengig. Får kvinner til å gå inn i morsrollen. Drøyer gjerne lenge med å bli far. Beste ektefelle: Eldste søster til brødre.

Yngste jente i søskenflokk:

Best av kvinner til å fange menns interesse, men blir fort avhengig av dem. Brødrene har gjerne skjemt henne bort. Beste ektefelle: Eldste bror til søstre.

Midt-i-mellom, gutt:

Eldre søstre kan ha vekket hans kulturelle og intellektuelle interesser. Flink samtalepartner. Populær blant damene. Beste ektefelle: Eldste søster til brødre.

Midt-i-mellom, jente:

Vidt interessefelt. Prøver å dominere menn, særlig hvis en eldre søster har gitt henne selvtillit i kvinnerollen. Vil ha oppmerksomhet fra mange menn samtidig. Beste ektefelle: Yngste bror til brødre.

Kilde: Daily Mail