Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik virker reaktorens nødsystem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En atomreaktor er i prinsippet ikke noe mer enn en dampmaskin. Varme brukes til å gjøre vann om til damp, som så brukes til å generere kraft. I en atomreaktor er det varmen fra en kjernefysisk reaksjon som brukes for å varme opp vannet i stedet for varmen fra brennende kull.

Den kjernefysiske reaksjonen kontrolleres med spesielle staver som kan senkes ned i reaktoren. Disse stavene består av stoffer som absorberer nøytroner, de kjernefysiske partiklene som driver reaksjonen. Jo lenger inn i rektoren disse stavene drives, jo mindre varme utvikles. Ved en kollisjon eller en stor eksplosjon i en atomubåt vil disse stavene automatisk føres helt inn. Dette kalles «scramming».

Ekstra kjølesystem

Det vil likevel fremdeles være noe kjernefysisk aktivitet, og dermed varme i reaktoren, og den vil derfor fortsatt være avhengig av kjøling. Blant de over 100 atomubåtene i den russiske nordflåten som er tatt ut av tjeneste, er det båter som trenger ekstern nedkjøling i hele 15 år etter at reaktoren er stengt ned. Reaktorene ombord i ubåtene av Oscar II-klassen, som «Kursk» tilhører, har et eget ekstra nødkjølingssystem, som vil sørge for å holde temperaturen i en avstengt reaktor nede uten ekstern hjelp. Systemet er ikke avhengig av kraft eller mannskap, men fungerer helt på egen hånd.

For å generere elektrisitet brukes to kjølekretser, som oftest fylt med vann. Den innerste går gjennom selve reaktorkjernen, og er dermed meget radioaktiv. Denne kretsen går så til en varmeveklser, der varmen føres over til en andre kjølekrets. Energien sendes med andre ord videre, uten at radioaktivteten følger med på lasset. Det er denne andre, ikke-radioaktive, kjølekretsen som driver turbinene som gir ubåten kraft.

Bruker sjøtemperaturen

Når den automatiske nødavstemningen, «scrammingen», inntreffer, kobles den andre kjølekretsen til et tredje nedkjølingssystem. Dette består av lange vannrør som ligger helt ute i skroget. Vannet i andre kjølekrets kjøles med andre ord ned av vannet som sirkulerer i disse rørere i skroget, der varmen overføres til det mye kaldere havet utenfor. Kjølesystemet drives dermed fram av reaktorens egen varme, og skal ha stor nok nedkjølingskapasistet til å holde varmen nede i en avstengt reaktor.

Kilde: Bellona