Slik virker reaktorens nødsystem

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En atomreaktor er i prinsippet ikke noe mer enn en dampmaskin. Varme brukes til å gjøre vann om til damp, som så brukes til å generere kraft. I en atomreaktor er det varmen fra en kjernefysisk reaksjon som brukes for å varme opp vannet i stedet for varmen fra brennende kull.

Den kjernefysiske reaksjonen kontrolleres med spesielle staver som kan senkes ned i reaktoren. Disse stavene består av stoffer som absorberer nøytroner, de kjernefysiske partiklene som driver reaksjonen. Jo lenger inn i rektoren disse stavene drives, jo mindre varme utvikles. Ved en kollisjon eller en stor eksplosjon i en atomubåt vil disse stavene automatisk føres helt inn. Dette kalles «scramming».

Ekstra kjølesystem

Det vil likevel fremdeles være noe kjernefysisk aktivitet, og dermed varme i reaktoren, og den vil derfor fortsatt være avhengig av kjøling. Blant de over 100 atomubåtene i den russiske nordflåten som er tatt ut av tjeneste, er det båter som trenger ekstern nedkjøling i hele 15 år etter at reaktoren er stengt ned. Reaktorene ombord i ubåtene av Oscar II-klassen, som «Kursk» tilhører, har et eget ekstra nødkjølingssystem, som vil sørge for å holde temperaturen i en avstengt reaktor nede uten ekstern hjelp. Systemet er ikke avhengig av kraft eller mannskap, men fungerer helt på egen hånd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer