Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik viser tyrkiske kvinner sin motstand til visestatsministeren

Smiler og ler på sosiale nettverk.

SMILER: Slik har flere titusener av kvinner valgt å vise sin motstand til Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc etter at han på mandag i en tale sa at kvinner ikke bør le offentlig. Skjermdump Twitter
SMILER: Slik har flere titusener av kvinner valgt å vise sin motstand til Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc etter at han på mandag i en tale sa at kvinner ikke bør le offentlig. Skjermdump Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var på mandag at Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc sa i en tale at han mente at kvinner i landet ikke skal le offentlig.

Han etterlyste ifølge avisa Hürriyet Daily News kyskhet hos både menn og kvinner, og kritiserte media for å ha gjort tenåringer til sex-avhengige.

Nå har en titusener av kvinner, både tyrkiske og andre, tatt et oppgjør med Arinc ved å legge ut bilder av seg selv på sosiale medier der de smiler og ler. 

- Det var en ekstremt opprørende og konservativ uttalelse, sier Ece Temelkuran til BBC om Arincs tale


Hun er en skribent og politisk kommentator med nesten en million følgere på Twitter. I tillegg til å være en av de første som la ut et bilde av seg selv der hun smiler og ler, oppfordret hun også andre tyrkiske kvinner til å gjøre det samme.

- Hele tidslinjen min er nå full av kvinner som ler. Det var helt utrolig og veldig vakkert, sier hun.

- Min rett å smile På bildetjenesten Instagram gjorde kvinner det samme. I skrivende stund har over 40 000 bilder blitt delt med hashtagen #kahkaha, det tyrkiske ordet for latter.

- Jeg er fri og det er min avgjørelse om jeg skal le eller ikke, skriver 23 år gamle Hazal Naz Besleyci.

Hun er en av kvinnene som har publisert et bilde av seg selv med et stort smil.

Flere tyrkiske menn har stått fram på Twitter og vist sin støtte til kvinnene i tillegg til å kritisere visestatsministeren.

- Åh herregud, la det være en spøk. Hvis kvinner ikke skalkunne le offentlig, så skal ikke menn ha lov til å gråte offentlig, skriver programleder Fatih Portakal, og viser til Arincs tilbøyelighet for å felle en tåre når han hører på talene til statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Lignende hendelse Dette er ikke første gangen tyrkiske kvinner bruker sosiale medier for å vise sin motstand. For to år siden sammenlignet statsminister Erdogan abort med mord, noe som førte til at kvinner landet rundt publiserte bilder av magen sin med ordene «Min kropp, mitt valg».

Unødvendige mobiltelefoner Visestatsministeren oppfordret videre befolkningen til å gjenoppdage Koranen.

- Hvor er jentene som rødmer forsiktig, bøyer hodet og ser en annen vei når vi ser på dem?, spurte han.

Ellers klagde han også på at tyrkere har for mange biler, bruker for mye bensin og at kvinner snakker om «unødvendige» ting i mobiltelefonen istedenfor å møtes ansikt til ansikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling